Het duurzame duinhuis van Jort Kelder op Terschelling
Het duurzame duinhuis van Jort Kelder op Terschelling is een opvallend voorbeeld van ecologische bouw en modern interieur. Het huis, ontworpen door architect Marc Koehler, staat bekend om zijn unieke combinatie van duurzaamheid, natuurlijke materialen en een open ruimtelijke indeling. Het ligt in de duinen van Terschelling en is grotendeels verzonken in het landschap, waardoor het minder opvalt in de omgeving. De woning is gemaakt van hout, glas en andere natuurlijke materialen, en wordt grotendeels gevoed door zonnepanelen. Het is een voorbeeld van hoe duurzame bouw in de natuur kan worden gerealiseerd zonder het landschap te verstoren.
Architectuur en bouw
Het duinhuis van Jort Kelder is ontworpen door Marc Koehler, een architect die zich heeft gespecialiseerd in duurzame bouw. Het gebouw is grotendeels gemaakt van hout en glas, waardoor het perfect past in de omgeving. Het is grotendeels verzonken in de duinen, waardoor het minder opvalt in de omgeving. De houten elementen zijn op de wal voorgefabriceerd en op de bouwlocatie snel geïnstalleerd. “De snelle constructie was nodig om de bouw af te ronden voor dat het broedseizoen van de vogels in de duinen weer begon”, zegt de architect.
De architect stond volgens de Volkskrant voor een flinke uitdaging. Kelder wilde een onconventioneel huis dat geschikt was voor de gehele familie, maar ook moest voldoen aan de strenge bouweisen van de gemeente Terschelling. Koehler koos uiteindelijk voor één grote open loft. In het huis zijn naast die van de slaapkamers en badkamers geen muren aanwezig. “Daardoor voelt het niet alleen groter dan de 138 vierkante meter die het is, maar is het ook opvallen licht; de zon schijnt via het grote dakraam tot in het souterrain”, aldus de Volkskrant.
Een deel van het huis is verborgen in het duin, waardoor het minder opvalt in de omgeving. Het houten casco is buiten het broedseizoen in twee weken in elkaar gezet. Achter het huis bevinden zich zonnepanelen die het huisje voorzien van de benodigde elektriciteit. Door de combinatie van goede isolatie en de open ruimte is er ook geen centrale verwarming aanwezig. Alleen de houtkachel is voldoende.
Interieur en inrichting
Het interieur van het duinhuis is stijlvol en luxueus. Het is smaakvol ingericht met designmeubelen en kunstwerken, die zorgen voor een elegante en moderne uitstraling. De kleuren en materialen voor het interieur destilleerde Koehler uit het landschap. De ruwe, antracietkleurige kelderwanden van in het werk gestort beton ademen de sfeer van de basalten dijklichamen. Voor de leefruimten liet de architect, bij wijze van experiment, zandkleurig pigment aan het beton toevoegen, dat het materiaal warmer maakt en de relatie tussen binnen en buiten versterkt. In de afwerking en stoffering van wanden en meubels kom je zowel het grijs en wit van de zee tegen als het geelgroen van het gras en het bruin van de struiken en heesters. De houtconstructie, onafgewerkt in het zicht gelaten, en de gewalste staalplaten waarmee het rookkanaal van de haard bekleed is, geven het huis iets ruigs.
De ruimte is opgedeeld in splitlevels, die als een trap omhoog spiralen rond de centraal gelegen open haard. Tezamen vormen de tien vloerniveaus een bescheiden promenade architecturale; vanuit het ondergrondse slaapdomein stijg je langzaam naar boven, langs de entree, de woon- en eetruimte, naar de keuken en via de speel/gamevloer (voor neefjes en nichtjes) tot in de lounge bovenin.
Duurzaamheid en ecologie
Het duinhuis is geïnspireerd op een wandeling door de omgeving, waar je afwisselend over heuveltoppen en door de besloten ruimte van een duinpan loopt, langs waterkeringen en uitgestrekte zandvlaktes. Dit is vertaald naar een tiental vloeren, met ruimte voor drie slaapkamers, de entree, zitkamer, eetkamer, keuken, speelruimte, werkplek en lounge. De vloeren zijn – in deze volgorde – als splitlevels, aan elkaar geschakeld tot een spiraalvormige plattegrond rond de centrale open haard: een promenade architecturale, een vakantiereis( je) op zichzelf. Tegelijk ontstaan door deze opzet verschillende domeinen – elk met een eigen sfeer – voor zowel de twee gezinnen als de volwassenen en kinderen.
Het huis is grotendeels gemaakt van natuurlijke materialen, waaronder hout en glas. Het gebruik van hout en moderne installatietechniek zorgt voor een zeer energiezuinige woning. De architect stond volgens de Volkskrant voor een flinke uitdaging. Kelder wilde een onconventioneel huis dat geschikt was voor de gehele familie, maar ook moest voldoen aan de strenge bouweisen van de gemeente Terschelling.
Locatie en omgeving
Het huis van Jort Kelder op Terschelling is gelegen in een rustige en afgelegen omgeving, ver weg van de drukte van de stad. Het is grotendeels verzonken in de duinen, waardoor het minder opvalt in de omgeving. De locatie is ideaal voor wie wil genieten van de natuur en het uitzicht over de Waddenzee. Het huis is geïnspireerd op het ecotoerisme van Richard Branson en Leonardo DiCaprio, die beiden ook zeer luxe en duurzame optrekjes bouwen op eilanden.
De locatie in de duinen maakt het lastig om het gebouw volledig te verwarmen, maar door het gebruik van hout en moderne installatietechniek is het huis zeer energiezuinig. De houtkachel is voldoende om het huis warm te houden, terwijl de zonnepanelen elektriciteit leveren. Het gebruik van hout en glas zorgt voor een lichte en luchtige ruimte, die goed is voor de ventilatie en het lichtgevoel.
Geschiedenis en bouw
De bouw van het duinhuis begon toen Jort Kelder een stuk grond kocht op het Waddeneiland Terschelling. Hij nam een bekende architect in de hand en dit is nu het resultaat. Het huis heeft een woonoppervlakte van 138 vierkante meter en is eigenlijk 1 grote ruimte. Alleen de slaap- en badvertrekken zijn ommuurd. De zon komt binnen via het grote dakraam en schijnt tot in het souterrain. Volgens de architect doet een rondgang in de villa aan als een duinwandeling.
Het duurde vier jaar voordat de bunker bewoonbaar was, waarvan maar liefst drie jaar opgingen aan het verkrijgen van vergunningen. De verbouwing duurde een jaar. ‘We wilden dat het geheel zelfvoorzienend en ecologisch was, en alleen circulaire bouwmaterialen gebruiken. Ook de ligging in de duinen maakte het lastig. Onze architect zei dat het goedkoper was geweest het helemaal af te breken en iets nieuws op te bouwen.’ Nederlanders blijven er meestal een paar nachten, zegt De Krom. Vooral Duitsers – bijzonder – blijven meestal langer. Er liggen nog wel zo’n 10.000 bunkers onder het zand in de duinen.
Conclusie
Het duurzame duinhuis van Jort Kelder op Terschelling is een opvallend voorbeeld van ecologische bouw en modern interieur. Het huis, ontworpen door architect Marc Koehler, staat bekend om zijn unieke combinatie van duurzaamheid, natuurlijke materialen en een open ruimtelijke indeling. Het ligt in de duinen van Terschelling en is grotendeels verzonken in het landschap, waardoor het minder opvalt in de omgeving. Het gebruik van hout en glas zorgt voor een lichte en luchtige ruimte, die goed is voor de ventilatie en het lichtgevoel. Het is een voorbeeld van hoe duurzame bouw in de natuur kan worden gerealiseerd zonder het landschap te verstoren.
Bronnen
- Het duurzame duinhuis van Jort Kelder
- Vakantiehuis Pal Zuid
- Adres van Jort Kelder op Terschelling
- Eco-duinhuis van Jort Kelder
- Duinhuis
- Arrowhead hunting
- Weekend-villa van Jort Kelder
- Jort Kelder’s huis op Terschelling
- Floating cabins
- Binnenkijken in de waanzinnige duinvilla van Jort Kelder
- Zeven eigenaren over hun vakantiehuis
- Jort Kelders buitenhuis is architectonisch hoogstandje
- Fotoverhaal Jort Kelder hoort bij Terschelling
- Jort Kelder zette huis te huur tijdens coronacrisis
Related Posts
-
Fotografie en de beleving van Mark Rutte in de Videoland-documentaire
-
Interieurontwerp en ruimtelijke oplossingen in Nieuw Vennep
-
Fotografie in de kelder van 't Trefpunt: een visuele reis door een cultureel centrum
-
Foto's en Interieurontwerp: Een Kijk in de Kelder van Hank
-
Fotografie en interieurontwerp: het werk van Keld Helmer-Petersen
-
Foto's van Jort Kelder: van persoonlijke reflectie tot een betrokkenheid in de openbare ruimte
-
Foto's en interieurontwerp: Een blik op de situatie in Ruinerwold
-
Kelders in Leeuwarden: Historische foto’s en hun betekenis voor het interieurontwerp