Kelderafdichting aan de binnenzijde: technieken, materialen en voordelen

De kelder is vaak een ruimte met veel potentie, maar vochtproblemen kunnen het gebruik ervan belemmeren. Vooral bij bestaande woningen is het vaak moeilijk om de kelder aan de buitenkant waterdicht te maken, waardoor het aan de binnenzijde afgedicht moet worden. Dit artikel geeft inzicht in de technieken, materialen en voordelen van kelderafdichting aan de binnenzijde.

Technieken voor kelderafdichting aan de binnenzijde

Bij de kelderafdichting aan de binnenzijde wordt gebruikgemaakt van verschillende technieken, afhankelijk van de situatie. De meest voorkomende methoden zijn het aanbrengen van een horizontaal vochtscherm, het gebruik van injectietechnieken en het toepassen van dichtingsmortels.

Horizontaal vochtscherm

Een veelgebruikte methode is het aanbrengen van een horizontaal vochtscherm in de wand. Hierbij wordt een lage laag van een speciaal product aangebracht, dat ervoor zorgt dat het vocht niet verder omhoog trekt. Dit is vooral effectief bij optrekkend vocht. De drie methoden die in de trainingsruimte van Kiwitz worden getoond zijn:

  1. Aanbrengen van lood of blik in de lintvoeg. Dit werkt goed, maar is erg bewerkelijk. Ook kan het intrillen schade veroorzaken, zijn hoekaansluitingen lastig te maken en kan er corrosie optreden door de alkalische omgeving.
  2. Injectievloeistof drukloos inbrengen. Hierbij worden onder 45° gaten 12 mm geboord in de wand. Hier laat men via open vulkokers injectievloeistof inlopen. Wanneer het vloeistofniveau in de kokers niet meer daalt is de wand verzadigd.
  3. Injectievloeistof onder lage druk inbrengen. Deze methode geeft geen zoutvorming. Is ook geschikt voor dikke wanden en ook natte poriën worden gevuld. Maar ook hier geldt: de droging verloopt langzaam, het is bewerkelijk, er moet onder 45° worden geboord en er is veel injectievloeistof nodig.

Injectietechnieken

Injectietechnieken worden vaak gebruikt bij waterdoorbraak. Hierbij wordt een stopmortel aangebracht, zoals de Weber.tec 935, die bestaat uit hoogwaardige minerale vezels, chloridevrije minerale vulstoffen en hydraulische bindmiddelen. Deze mortel wordt snel aangebracht en blijkt na enkele seconden al hard. Na afloop moet deze nog wel met een dichtingslaag worden afgewerkt.

Dichtingsmortels

Bij de kelderafdichting aan de binnenzijde wordt vaak gebruikgemaakt van dichtingsmortels. Deze worden aangebracht als voorafdichting, met een dikte van 3 tot 6 mm. Als de ondergrond door het sloopwerk erg ruw is geworden kan ook worden gekozen voor een robuuste dichtingsmortel met een laagdikte tot 10 mm. Met zand versneden kun je zelfs 20 mm halen. Na een uur is de mortel droog en kan een definitieve waterdichte mortel worden aangebracht van 3 tot 5 mm.

Materialen voor kelderafdichting aan de binnenzijde

Bij de kelderafdichting aan de binnenzijde worden verschillende materialen gebruikt, afhankelijk van de situatie. De meest gebruikte materialen zijn:

Weker.tec 933

Dit product is geschikt voor lichtvochtige ondergronden en moet volvlakkig worden gebruikt als uitvlakmortel. Het is snelwerkend en geschikt voor lichtvochtig. De laagdikte is minimaal 1 cm, maximaal 5 cm. Het is vezelversterkt en vereist een eindafwerking.

Weker.tec 931S

Dit product is geschikt voor vochtige ondergronden en moet volvlakkig worden gebruikt zonder uitvlakmortel. Het is snelwerkend en geschikt voor vochtig. De laagdikte is maximaal 2 mm per laag. Het is niet vezelversterkt en vereist geen eindafwerking.

Weker.tec 935

Dit product is een stopmortel, gebruiken bij waterdoorbraken, plaatselijk 'proppen'. Het is snelwerkend en geschikt voor druppelend vocht. De laagdikte is maximaal 2 mm per laag. Het is vezelversterkt en vereist geen eindafwerking.

Weker.rep 760

Dit product is geschikt voor waterdoorbraken. Het is snelwerkend en geschikt voor stromend, gutsend vocht. De laagdikte is maximaal 2 mm per laag. Het is niet vezelversterkt en vereist geen eindafwerking.

Kiwitz ADT 670

Dit product is een innovatieve injectiecreme / gel, ontwikkeld door Kiwitz. Het kan worden gebruikt bij optrekkend vocht. Het is snelwerkend en geschikt voor lichtvochtig. De laagdikte is maximaal 2 mm per laag. Het is niet vezelversterkt en vereist geen eindafwerking.

Voordelen van kelderafdichting aan de binnenzijde

Kelderafdichting aan de binnenzijde biedt verschillende voordelen, waaronder:

Duurzaamheid

Een kelder die aan de binnenzijde waterdicht is gemaakt, is duurzamer dan een kelder die aan de buitenzijde waterdicht is gemaakt. Dit komt doordat de afdichting aan de binnenzijde minder risico loopt op schade door weersinvloeden.

Kwaliteit

De kwaliteit van de afdichting aan de binnenzijde is vaak hoger dan de afdichting aan de buitenzijde, omdat de werknemers van JAKI en Kiwitz gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van dergelijke projecten. Ze werken altijd naar een duurzame en kwalitatieve oplossing van het probleem.

Kosten

De kosten voor kelderafdichting aan de binnenzijde kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van de kelder en de gebruikte materialen. Het is echter vaak goedkoper dan het aanbrengen van een afdichting aan de buitenzijde.

Betrouwbare levering

De producten van Kiwitz en JAKI zijn betrouwbaar en hebben een lange levensduur. Ze zijn ontworpen om langdurige vochtproblemen te voorkomen en zijn geschikt voor gebruik in verschillende situaties.

Conclusie

Kelderafdichting aan de binnenzijde is een effectieve manier om vochtproblemen in een kelder op te lossen. De technieken, materialen en voordelen van deze methode zijn uitgebreid besproken. Door gebruik te maken van de juiste technieken en materialen kan een kelder aan de binnenzijde waterdicht worden gemaakt, waardoor de ruimte weer bruikbaar is. Het is belangrijk om een betrouwbare leverancier te kiezen, zoals Kiwitz of JAKI, die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van dergelijke projecten.

Bronnen

  1. JAKI - Kelderafdichting binnenzijde
  2. Bouwtotaal - Waterdichting kelders complexe probleematiek
  3. Kiwitz - Toepassingen kelder
  4. JAKI - Afdichtingen
  5. Dima - Portfolio JAKI
  6. JAKI - Particulier
  7. JAKI - Kelderafdichting buitenzijde
  8. JAKI - Website
  9. Renovatietotaal - Waterdichting kelders complexe probleematiek

Related Posts