Jort Kelder: Een Kijkje in Het Publieke Leven van Een Bekende Presentator

Jort Kelder is een veelzijdige persoonlijkheid in het Nederlandse publieke domein. Hij is niet alleen een bekende presentator, maar ook een journalist, columnist en vroeger hoofdredacteur van het maandblad Quote. In de bronnen is te zien dat hij regelmatig optreedt in verschillende programma’s, waarbij hij zich met name inzet voor gesprekken die zich richten op maatschappelijke en culturele kwesties. Zijn werk als presentator heeft hem een brede kijkerbasis opgeleverd, maar ook kritiek opgeleverd. In dit artikel wordt er nader gekeken naar Jort Kelder, zijn loopbaan en de rol die hij in het publieke domein speelt.

De Loopbaan van Jort Kelder

Jort Kelder begon zijn loopbaan als journalist en columnist. Hij was tevens hoofdredacteur van het maandblad Quote, waar hij onder meer bijdroeg aan de lancering van de Quote 500 Rijkenlijst in 1997. Deze lijst werd een doorbraak voor het succesblad, hoewel het ook afkeuring opleverde bij enkele comfortabel geklasseerden. Na zijn loopbaan bij Quote verliet Kelder het redactielokaal aan het hoofdstedelijke Koningsplein. Hij richtte zich vervolgens op het werk in de wondere wereld van Hollywood, waar hij onder meer voor de Katholieke Radio Omroep (KRO) de talkshow Parla! presenteerde, evenals de ondernemersprogramma’s ‘Dragon’s Den’ en ‘Bij ons in de BV’.

Kelder trad op in diverse programma’s, waaronder ‘Bij ons in de PC’ en ‘Hoe heurt het Eigenlijk?’ (2011-2016). Ook was hij betrokken bij het programma ‘Van Oud Geld, de dingen, die niet voorbijgaan’ en het techprogramma met Alexander Klöpping (Kelder & Klöpping, NPO1 april-juni 2019). Daarnaast posteerde hij zich zo nu en dan aan het hoofd van de zondagse Buitenhof-tafel.

Jort Kelder in het Publieke Domein

In het publieke domein speelt Jort Kelder een belangrijke rol, met name als presentator. Hij is deels verantwoordelijk voor het leiden van debatten, zoals het debat over racisme in de zomer van 2020. Daarbij werd hij door de NPO naar voren geschoven om een debat over racisme te leiden. In dit debat maakte hij generaliserende en bevooroordeelde opmerkingen over Aziatische mensen. Volgens hem combineren Aziaten precisie en delicatessen met enorme wreedheid, wat veel kritiek opleverde. De hoogleraar Koreastudies Remco Breuker corrigeerde Kelder in het programma Op1 en stelde dat zijn opmerkingen onwaar zijn en dat hij meer dan vijftig landen over één kam haalt.

Kelder heeft in het verleden vaker racistische opmerkingen over Aziaten gedaan, wat hem veel kritiek opleverde. In de bronnen staat dat hij bijvoorbeeld opmerkingen maakte als “sambal bij”, “loempia” en zelfs vragen stelde of hij ook honden eet. Hij werd vaak geïdentificeerd als een persoon met Chinese afkomst, waardoor hij vaak met spleetogen werd geconfronteerd.

Jort Kelder en de Media

Jort Kelder is actief in de media en heeft een sterke aanwezigheid op sociale media. Hij is te vinden op Twitter als @jortkelder en op Instagram als jort.kelder. Hij heeft genoeg vrienden en contacten in zijn mobiel, waardoor Facebook, LinkedIn en Tinder op stil staan. Zijn relatie met Twitter en Google is inniger dan gewenst, en hij is vaak te maken met advertentieverkopers uit SF en Mountainview, die hun netwerk aan louche nep-bitcoindealers lenen.

Kelder is ook betrokken bij de draadloze omroep met zijn zaterdagse NPORadio1-programma dr. Kelder & Co, ‘radiotherapie tegen hypes en hysterie’. Hierin zijn de gasten vaak gepromoveerde personen, en hij heeft een sterke aanwezigheid in het publieke domein. Hij is ook betrokken bij de Jortcast, een goed door millennials beluisterde radioding.

Jort Kelder en het Wereldbeeld

Kelder is een veelzijdige persoonlijkheid die zich inzet voor gesprekken over maatschappelijke en culturele kwesties. Hij heeft zich in het verleden ook ingezet voor het leiden van debatten over religie en maatschappelijke kwesties. In zijn “principieel seculiere programma” Jortcast spreekt hij met religiewetenschapper Ernst van den Hemel van het Meertensinstituut over de hernieuwde interesse voor geloof. Volgens hem is het belangrijk om zingeving en houvast te bieden in roerige tijden. Hij ziet dat veel jonge mensen conservatieve religieuze standpunten uitoefenen op social media, maar dat ze hierbij niet per se geloviger zijn.

Conclusie

Jort Kelder is een veelzijdige persoonlijkheid in het Nederlandse publieke domein. Hij is actief als presentator, journalist, columnist en vroeger hoofdredacteur van het maandblad Quote. Hij heeft zich ingezet voor gesprekken over maatschappelijke en culturele kwesties, en speelt een belangrijke rol in het publieke domein. Zijn werk als presentator heeft hem een brede kijkerbasis opgeleverd, maar ook kritiek opgeleverd. Zijn opmerkingen over Aziatische mensen hebben veel kritiek opgeleverd, en hij is in het verleden vaker met racistische opmerkingen aangeklopt. In het publieke domein is hij een sterke aanwezigheid, en hij is betrokken bij diverse programma’s en radioprogramma’s.

Bronnen

  1. Jort Kelder spreekt op borrel MeerBusiness Haarlemmermeer
  2. Fokker lacht en pakt het verhaal op. ‘Een dure bedoeling daar. Op het terras stonden prinsen en hoge heren hun wodka mule te drinken, zo vroeg in de ochtend, en te kijken hoe de waaghalzen van de baan gleden.’
  3. Boekhouden met een Glimlach!
  4. Welkom bij Jort - Jouw Orthodontist
  5. Ook in seculiere kringen wordt steeds duidelijker dat GenZ andere keuzes maakt als het gaat om levensbeschouwing.
  6. MEDIA
  7. Wie is Jort
  8. Alles op een rijtje voor de Frysman 2025
  9. Presentator Kelder werd in de zomer van 2020 door de NPO naar voren geschoven om een debat over racisme te leiden.
  10. Fietsen betekent plezier en ontspanning.
  11. De betaalinstructie is duidelijk leesbaar en centraal op de factuur gezet.

Related Posts