Riolering in Rotterdam: een kaart van het systeem en de impact op de stad
Riolering is een essentieel onderdeel van de infrastructuur in elke stad, en in Rotterdam is het systeem van buizen, gemalen en straatkolken van cruciaal belang voor de afvoer van afvalwater en hemelwater. Het systeem is grotendeels geclassificeerd op basis van leeftijd en levensduur, wat leidt tot een overzichtelijke weergave via een signaalkaart. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het rioleringssysteem in Rotterdam besproken, met nadruk op de functie van de signaalkaart, de verschillende typen riolering en de invloed op de stad.
Wat is riolering en hoe werkt het?
Riolering is een stelsel van buizen, gemalen en straatkolken dat afvalwater en, in sommige gevallen, hemelwater opvangt en afvoert naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Al het water dat in huis wordt gebruikt, zoals bij het douchen, afwassen of het doorspoelen van het toilet, komt terecht in het rioleringssysteem. De werking van het systeem hangt af van het type riolering, waarbij de meest voorkomende vormen zijn de gemengde en de gescheiden riolering.
Gemengde riolering
De gemengde riolering is het meest voorkomende type in Rotterdam. Hierbij wordt afvalwater en hemelwater opgevangen in één buis. Via deze buis stroomt het water naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Het nadeel van deze vorm is dat het bij hevige regenval overbelast kan raken. Via straatkolken of overstorten kan er dan verdund rioolwater op straat of in singels terechtkomen. Dit probleem kan worden voorkomen door een gescheiden riolering aan te leggen.
Gescheiden riolering
Bij een gescheiden riolering worden de twee verschillende waterstromen gescheiden afgevoerd: het afvalwater in een andere buis dan het relatief schone hemelwater. Het afvalwater stroomt naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie, terwijl het hemelwater direct bij het oppervlaktewater, zoals de singel of sloten in de wijk, terechtkomt. Dit type riolering vermindert het risico op overlast bij hevige regenval.
De signaalkaart van de riolering in Rotterdam
De signaalkaart van de riolering in Rotterdam is een overzichtelijke weergave van het riolingsysteem op buurtniveau. Deze kaart geeft aan hoeveel procent van de riolering ouder is dan 50 jaar. De levensduur van riolering varieert sterk en kan oplopen tot 100 jaar. De gemiddelde levensduur is ongeveer 50 jaar, maar dit wordt regelmatig niet gehaald door bijvoorbeeld verzakking. De kaart classificeert de levensduur van het riool in drie categorieën: ‘0-30 jaar’, ‘30-50 jaar’ en ‘>50 jaar’. De eerste categorie geeft aan dat er geen tot zeer kleine kans is dat het riool binnen 10 jaar vervangen wordt. De tweede categorie laat zien waar het aannemelijk is dat het riool binnen 10 jaar vervangen wordt. De derde categorie geeft aan waar het riool waarschijnlijk aan vervanging toe is.
De signaalkaart is ontwikkeld op basis van open-data van de gemeente Rotterdam. De dataset heet "Het rioolsysteem van Rotterdam" en is beschikbaar via het opendataportaal van de gemeente. Voor de buurtgrenzen is gebruik gemaakt van de CBS Wijk- en Buurtkaart.
De impact van de riolering op de stad
De riolering heeft een grote invloed op de stad. Het systeem zorgt ervoor dat afvalwater en hemelwater op de juiste manier worden afgevoerd, waardoor er geen overlast ontstaat bij hevige regenval. Daarnaast is het systeem van groot belang voor de waterkwaliteit en het voorkomen van ziektes. De gemeente en waterschappen proberen zuurstofverminderde of -loze situaties zoveel mogelijk te voorkomen. Hierdoor wordt het oppervlaktewater doorgespoeld met vers water. Er worden buffersystemen/maatregelen in het riool aangebracht of toegepast zodat het riool zo min mogelijk tot overstort komt.
Problemen met de riolering en oplossingen
Soms kunnen er problemen ontstaan met het rioleringssysteem, zoals verstoppingen of storingen in de vacuümput. Bij verstoppingen kan het zijn dat afval in de riolering terechtkomt, wat leidt tot verstoppingen. Dit kan worden voorkomen door afval in de prullenbak te gooien in plaats van op straat. Afval dat in water en straatputten terechtkomt, verstoort de werking van het rioleringssysteem. Daarnaast kunnen vogels en vissen gewond raken.
Bij storingen in de vacuümput kan het afvalwater niet meer worden afgevoerd, waardoor het overstromt op de sloot. In dat geval is het belangrijk om een melding te doen via de MeldR-app. De stad zorgt ervoor dat de storing zo snel mogelijk wordt verholpen.
De rol van de gemeente en de betrokkenheid van burgers
De gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het riolingsysteem en de kolken. Via de MeldR-app kunt burgers een melding achterlaten over stankoverlast in de buitenruimte waarvan ze vermoeden dat het uit het riolingsysteem komt. Vaak is het voldoende om het klepje of een ander klepje terug te plaatsen om het probleem op te lossen.
Daarnaast is het belangrijk dat burgers goed gebruik maken van het riolingsysteem. Bijvoorbeeld door geen vuilnis door de wc te spoelen, wat leidt tot verstoppingen. De gemeente geeft ook instructies over het goed gebruik van het riolingsysteem, zoals het niet opstapelen van grond of zand in de tuin, wat de werking van waterpasserende verharding kan verstoren.
Conclusie
Riolering is een essentieel onderdeel van de infrastructuur in Rotterdam. Het systeem zorgt ervoor dat afvalwater en hemelwater op de juiste manier worden afgevoerd, waardoor er geen overlast ontstaat bij hevige regenval. De signaalkaart van de riolering geeft een overzichtelijke weergave van het systeem op buurtniveau, wat helpt bij het bepalen van het risico op vervanging. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het riolingsysteem en stelt maatregelen in het leven om de werking van het systeem te waarborgen. Het is belangrijk dat burgers goed gebruik maken van het riolingsysteem en bij problemen melding doen via de MeldR-app.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?