Kelder onder water: wat te doen bij wateroverlast en hoe de brandweer helpt
In de afgelopen jaren is het aantal gevallen van wateroverlast in kelders en souterrains in Nederland aanzienlijk toegenomen. Dit komt vooral door de toenemende regenval en het stijgende grondwaterpeil. De brandweer heeft het hierbij druk mee, maar heeft geen tijd om elke kelder leeg te pompen. In dit artikel bespreiden we de oorzaken van wateroverlast in kelders, de acties die je zelf kunt ondernemen, en de rol van de brandweer bij dergelijke situaties.
Oorzaken van wateroverlast in kelders
Wateroverlast in kelders kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende reden is hevige regenval, die leidt tot overstromingen en een stijging van het grondwaterpeil. Kelders, die laag gelegen zijn, lopen hierdoor snel water binnen. Daarnaast kunnen ook leidingen, ramen, deuren of muren die niet waterdicht zijn, leiden tot problemen. Bij een hoog grondwaterpeil kan het ook zijn dat de keldermuren niet langer waterdicht zijn.
Een andere oorzaak is een aansluitpunt dat lager ligt dan het straatniveau. Dit kan bijvoorbeeld een gootsteen of een doucheputje zijn. Wanneer het gemeenteriool vol is, kan er water omhoog komen bij het aansluitpunt. Dit is te voorkomen met een terugslagklep.
Wat moet u doen bij een ondergelopen kelder?
Bij een ondergelopen kelder is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Hieronder volgen enkele essentiële stappen:
1. Stroom uitzetten
De eerste stap is om de stroom uit te schakelen. Hiermee voorkom je dat er gevaar is bij natte stopcontacten. Betreed de kelder nooit als de stroom nog is ingeschakeld. Schakel voor het uitschakelen zo nodig een elektricien in.
2. Waardevolle spullen in veiligheid brengen
Als er waardevolle spullen in de kelder staan, breng deze dan in veiligheid of verplaats ze naar hoge en droge plekken. Probeer te voorkomen dat er nog meer water naar binnen stroomt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld zandzakken neer te leggen.
3. Foto’s maken
Maak foto’s van de schade, zodat je deze later kunt sturen naar je verzekeraar. Het verschilt overigens per verzekeraar of de schade wordt vergoed.
4. Water verwijderen
Om het water weer kwijt te raken, kun je bij kleinere overstromingen een dweil gebruiken. Bij grotere wateroverlast is een waterstofzuiger of een pomp nodig. Des te eerder je het water verwijdert, des te minder kans is er op blijvende schade.
5. Drogen van de kelder
Om de vorming van schimmels tegen te gaan, moet de kelder goed kunnen drogen. Ventileer daarom zo mogelijk. Heeft u de mogelijkheid om de kelder te verwarmen, doe dit dan. Verwijder zo mogelijk tijdelijk de spullen die nat geworden zijn. In het geval van een grote overstroming kan een luchtontvochtiger helpen om het te veel aan vocht kwijt te raken.
6. Voorkomen van herhaling
Heeft u vaker te maken met een ondergelopen kelder, plaats dan geen spullen op de grond, verplaats stopcontacten omhoog en leg geen tapijt of hout op de vloer. Een doeltreffende (en dure) oplossing is om uw kelder waterdicht te laten maken. Dit is vooral een goede oplossing wanneer het grondwaterpeil structureel hoog staat. Wanneer er steeds op bepaalde plekken water de kelder binnen komt, kan het ook helpen om die met snelcement te dichten.
Wat doet de brandweer bij wateroverlast?
De brandweer is in veel gevallen in actie bij wateroverlast in kelders. Echter, de brandweer heeft geen tijd om iedere kelder leeg te pompen. In veel gevallen van wateroverlast komt de brandweer inderdaad in actie, maar voor een ondergelopen kelder kunt u niet bij ze terecht. Zij hebben namelijk helemaal geen tijd om elke kelder leeg te pompen. Vanzelfsprekend kunt u ze wel bellen in het geval van acuut gevaar, bijvoorbeeld wanneer u door de overstroming te maken krijgt met kortsluiting of brand. In alle andere gevallen moet u zelf actie ondernemen en bijvoorbeeld een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om uw kelder weer watervrij te maken.
De brandweer roept mensen in de omgeving van Venlo die wateroverlast hebben in de kelder of woning op niet te bellen omdat de brandweerlieden het te druk hebben met andere meldingen. "Alleen bellen bij gevaarlijke situaties die niet kunnen wachten", aldus de brandweer Limburg-Noord op X.
Tips om wateroverlast te voorkomen
Om te voorkomen dat je kelder onder water komt, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Hieronder volgen enkele tips:
1. Een groen dak
Een groen dak helpt bij het vasthouden van water, waardoor het minder snel overstromen kan.
2. Een regenton
Een regenton kan helpen bij het opvangen van regenwater, waardoor het minder snel in de kelder terechtkomt.
3. Dakgoten schoonhouden
Zorg ervoor dat de dakgoten goed schoon gehouden worden. Dit voorkomt verstopte afvoeren en dakgoten, een veelvoorkomende oorzaak van waterschade.
4. Afvoerputjes sluiten
Als je een lager gelegen woning of souterrain hebt, kun je met een schot of waterstopper en zandzakken voor de deur het water proberen tegen te houden.
5. Luchtontvochtiger gebruiken
Bij grote overstromingen kan een luchtontvochtiger helpen om het te veel aan vocht kwijt te raken.
Wat te doen tijdens en na het regenen?
Tijdens het regenen is het belangrijk om waardevolle spullen op een droge en hoge plek te zetten. Indien stopcontacten nat worden, moet het stroom uitgeschakeld worden. Doe dit alleen als dit veilig kan. Als het water is gestopt met naar binnen stromen, kan dit worden opgedweild of opgezogen.
Na het regenen moet het aanwezige water altijd zo snel mogelijk worden verwijderd. Hoe langer het water in de kelder of woonkamer staat, hoe meer schade dit kan veroorzaken. Het is aan te raden om dit binnen 24 tot 48 uur te regelen. Langer wachten kan leiden tot schimmelgroei.
Bronnen
- Water in de kelder? Dit moet u doen bij een ondergelopen kelder
- Dit is wat je moet doen als het water je kelder instroomt
- Water in de kelder voorkomen
- Kelder onder water: wat te doen bij wateroverlast en hoe de brandweer helpt
- Overlast door regen
- Wat moet u doen bij een ondergelopen kelder?
- Wateroverlast in huis voorkomen
- Water in de kelder voorkomen
- Wateroverlast in kelder of souterrain
- Kelder onder water: wat te doen bij wateroverlast en hoe de brandweer helpt
Related Posts
-
Jort Kelder over oorlogen en het verleden: een blik op historische en politieke context
-
Gertje wil niet naar de kelder: Interieurdesign en ruimtelijke oplossingen
-
Gert-Jan Kelder: Van brouwer tot ondernemer en sportbestuurder
-
Interieurontwerp en het gebruik van natuurlijke materialen in de kunst
-
Gerrit Kelder: Een Persoonlijk Verhaal uit Nijverdal
-
Gerrit Jan Kelder: Een historische figuur in de genealogie
-
Interieurontwerp en de invloed van kunstenaars: Een analyse van de collectie van Toon Kelder
-
Gerri Eickhof en Jort Kelder in het Achtuurjournaal: Toeval of een bewuste keuze?