Kelder-epoxy: Een duurzame en effectieve oplossing voor waterdichte kelders

Kelder-epoxy is een veelzijdig product dat wordt gebruikt voor het waterdicht maken van kelders en andere ondergrondse constructies. Het is een tweecomponenten epoxycoating die bestaat uit een epoxyhars en een emulsieverharder. Deze samenstelling maakt het product zeer geschikt voor het eenvoudig waterdicht maken van muren en vloeren die zich geheel of gedeeltelijk ondergronds bevinden en die onderhevig zijn aan een constante waterdruk. Het product is uitstekend geschikt voor bakstenen, gecementeerde of geschilderde keldermuren en vloeren. Het kan ook buiten worden toegepast voor betonnen vijvers of reservoirs.

Toepassingsgebied en voordelen

Kelder-epoxy wordt vooral gebruikt voor het dichten van keldermuren en andere ondergrondse constructies. Het is geschikt voor gebruik op materialen die onderhevig zijn aan constante druk van water, zoals kelder-vloeren, geschilderde muren, rode baksteen, betonnen vijvers en reservoirs. Het unieke mengsel dringt diep in de ondergrond, verstevigt deze intensief en vormt snel een ondoordringbare laag die uitstekend de waterdruk opvangt. Het is gebroken wit van kleur, maar kan eenvoudig overschilderd worden met dampdoorlatende verf zoals een acrylaat.

Een van de belangrijkste voordelen van kelder-epoxy is de slijtvaste eigenschappen. Dit maakt het geschikt voor het aanbrengen op vloeren. Daarnaast is het product zeer duurzaam en slijtvast. Het is bestand tegen chemicaliën, olie, oplosmiddelen en schoonmaakmiddelen. Het is dus ideaal voor gebruik in kelders met hoge luchtvochtigheid, omdat de coating goed hecht zonder los te laten.

Toepassingsprocedure

De toepassing van kelder-epoxy vereist een zorgvuldige voorbereiding van de ondergrond. Allereerst moet de ondergrond stof- en vetvrij gemaakt worden. Eventueel loszittend cement, pleisterwerk, verfresten, zouten en schimmels moeten verwijderd worden met een staalborstel of hogedrukreiniger. Barsten, scheuren en lekken moeten worden gedicht met de noodreparatie Waterdruk-Stop. Het voorbereide oppervlak moet worden gespoeld met water.

Vervolgens moeten de componenten A en B intensief met roerhout afzonderlijk opgeroerd worden. Daarna wordt 1 deel A-component bij 4 delen B-component gevoegd en goed opgeroerd tot een homogene witte kleur. Het mengen van meer dan het hoeveelheid dat in 30 minuten bij 20°C of 60 minuten bij 10°C verwerkt kan worden, is niet toegestaan. De ondergrond moet licht bevochtigd worden met bijvoorbeeld een plantenspuit en het kelder-epoxy moet op een draaiende beweging met een harde kwast à rato van 0,25 L/m²/laag aangebracht worden.

Na ongeveer 8 uur kan een tweede laag aangebracht worden. In uitzonderlijke en hardnekkige gevallen kan een derde laag noodzakelijk zijn. Het is belangrijk om te letten op de temperatuur en luchtvochtigheid tijdens de toepassing. Werk nooit wanneer de omgevings- en/of grondtemperatuur lager dan +5°C en hoger dan 25°C is. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens de uitharding. Gereedschap is onmiddellijk na gebruik te reinigen met water.

Afwerking en onderhoud

Na het aanbrengen van kelder-epoxy is het mogelijk om het oppervlak af te werken met verschillende materialen. Een eenvoudige manier is het aanbrengen van een dampdoorlatende verf zoals acrylaatverf. Dit is ideaal voor ruimtes waar vochtregulatie belangrijk is, omdat het oppervlak laat ademen en zo vocht altijd kan ontsnappen. Ook kan er gekozen worden voor het aanbrengen van tegels, waarbij eerst een primer gebruikt moet worden om een goede hechting te garanderen. Flevopol is de aanbevolen primer voor het betegelen van een epoxyoppervlak. Deze primer zorgt voor een sterke hechting tussen de tegellijm en de kelder-epoxy.

Voor het stuccen van een epoxyoppervlak moet ook een primer gebruikt worden. Knauf Betokontakt is de beste keuze voor dit doel. Deze primer zorgt voor een stevige basis en verbetert de hechting van het stucwerk op de epoxy. Het is belangrijk om bij de afwerking rekening te houden met de aanbevolen hoeveelheid van het product per laag. Het verbruik van kelder-epoxy is ongeveer 4m² per liter. Het wordt aangeraden om 2 lagen aan te brengen. De tweede laag wordt binnen 8 tot 16 uur na de eerste laag aangebracht.

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Kelder-epoxy is een duurzame en slijtvaste oplossing voor het waterdicht maken van kelders. Het is geschikt voor gebruik in kelders met hoge luchtvochtigheid, omdat de coating goed hecht zonder los te laten. Het is ook bestand tegen chemicaliën, olie, oplosmiddelen en schoonmaakmiddelen. Het is dus ideaal voor gebruik in kelders met hoge luchtvochtigheid, omdat de coating goed hecht zonder los te laten.

Bij het aanbrengen van kelder-epoxy is het belangrijk om rekening te houden met het milieu. Het product bevat geen oplosmiddelen en is niet ontvlambaar. Het is dus milieuvriendelijk en geschikt voor gebruik in de voedingsindustrie. Na uitharding is het product onschadelijk voor plant en dier. Het is dus een veilige keuze voor gebruik in kelders.

Conclusie

Kelder-epoxy is een zeer geschikt product voor het waterdicht maken van kelders en andere ondergrondse constructies. Het is een tweecomponenten epoxycoating die geschikt is voor gebruik op materialen die onderhevig zijn aan constante druk van water. Het is zeer duurzaam en slijtvast, en kan eenvoudig overschilderd worden met dampdoorlatende verf. Het is ideaal voor gebruik in kelders met hoge luchtvochtigheid, omdat de coating goed hecht zonder los te laten. Het is ook bestand tegen chemicaliën, olie, oplosmiddelen en schoonmaakmiddelen. Het is dus een veilige en duurzame keuze voor het waterdicht maken van kelders.

Bronnen

  1. Aquaplan Kelder-Epoxy | Tweecomponenten epoxycoating
  2. AQUAPLAN KELDER EPOXY KELDERDICHTING 2-COMPONENTEN
  3. Aquaplan kelder epoxy kelderdichting 2 componenten 4 l
  4. Keldercoating
  5. Holdbar Keldercoating
  6. Chronik der Achenseebahn
  7. Kelderdichting EPOXY COAT
  8. Aquaplan Kelder-Epoxy: kelderdichting
  9. Aquaplan Kelder-Epoxy | Tweecomponenten epoxycoating

Related Posts