Jort Kelder’s Eco-Duinhuis: Een Duurzame Architecturale Ontdekking op Terschelling
Inleiding
Jort Kelder, een bekende TV-persoonlijkheid en voormalig hoofdredacteur van de Quote, heeft in de duinen van Terschelling een uniek vakantiehuis laten bouwen. Het Eco-Duinhuis, ontworpen door architect Marc Koehler, stelt een alternatief voor in een regio waar de natuur centraal staat. Dit artikel presenteert een overzicht van het ontwerp, de architecturale keuzes, de ecologische impact en de ruimtelijke indeling van dit bijzondere huis, gebaseerd op de beschikbare bronnen.
Architectuur en Ecologische Vingerafdruk
Het bouwen van een woning op Terschelling, middenin een beschermde natuur, stelt een dilemma voor de opdrachtgevers. Ze willen genieten van de prachtige omgeving, maar beseffen dat bouwprojecten ook een aanslag op de natuur vormen. Het Eco-Duinhuis biedt daarom een oplossing die zowel de natuur respecteert als een comfortabele woning biedt. De architect koos voor een houten oplossing, wat niet alleen ecologisch verantwoord is, maar ook de beperkte bereikbaarheid van de locatie in aanmerking neemt. Door te werken met een prefab systeem, dat op het vasteland voorgezaagd is, kon het huis als ‘bouwpakket’ met de boot naar het eiland vervoerd worden. Daarnaast bood dit systeem de mogelijkheid om in korte tijd – bouwen mag op Terschelling alleen buiten het broedseizoen van de duinvogels – de constructie op te bouwen.
Ruimtelijke Indeling
Het Eco-Duinhuis is gecompact, maar biedt veel ruimtelijke ervaringen. Het huis is opgebouwd uit tien vloeren, die als een spiraalvormige plattegrond rond de centrale open haard liggen. Hierdoor ontstaan verschillende domeinen – elk met een eigen sfeer – voor zowel de twee gezinnen als de volwassenen en kinderen. Het huis is grotendeels open, met geen muren tussen de verschillende functies. Hierdoor voelt het niet alleen groter dan de 138 vierkante meter die het is, maar is het ook opvallend licht; de zon schijnt via het grote dakraam tot in het souterrain. De architect koos voor een open ruimte, waardoor de bewoners en gasten zich vrij kunnen bewegen.
Materialen en Kleuren
De kleuren en materialen voor het interieur werden door Koehler uit het landschap geïnspireerd. De ruwe, antracietkleurige kelderwanden van in het werk gestort beton ademen de sfeer van de basalten dijklichamen. Voor de leefruimten liet de architect, bij wijze van experiment, zandkleurig pigment aan het beton toevoegen, dat het materiaal warmer maakt en de relatie tussen binnen en buiten versterkt. In de afwerking en stoffering van wanden en meubels kom je zowel het grijs en wit van de zee tegen als het geelgroen van het gras en het bruin van de struiken en heesters. De houtconstructie, onafgewerkt in het zicht gelaten, en de gewalste staalplaten waarmee het rookkanaal van de haard bekleed is, geven het huis iets ruigs. Voor de gevels koos Koehler western red cedar, een houtsoort die door oxidatie vergrijst, bij vochtig weer bijna zwart oogt en in de zon juist goud kleurt – net als het helmgras rond het huis.
Ecologische Vingerafdruk
Het huis is grotendeels onder de grond gebouwd, waardoor het zichtbare volume beperkt is. Deze aanpak stelt ook de goede isolatie veilig, en zorgt voor een lage ecologische voetafdruk. Het huis beschikt over zonnepanelen, die het huisje voorzien van de benodigde elektriciteit. Door de combinatie van goede isolatie en de open ruimte is er ook geen centrale verwarming aanwezig. Alleen de houtkachel is voldoende. De ventilatie wordt geregeld met behulp van roosters en te openen ramen.
Ruimtelijke ervaring
Het duinhuis biedt een overvloed aan ruimtelijke ervaringen. De architect heeft het toegestane bouwvolume – de bouwregels op Terschelling zijn streng – ten volle weten te benutten. De openheid van de ruimte en de fraaie enscenering van de verschillende functies zijn hierbij van belang. Ook de details zijn belangrijk. Zoals bij luxe zeiljachten, is elke vierkante centimeter ingezet om het gebruik te optimaliseren. Hoeken en koven zijn benut als bergruimte, installaties en toiletaccessoires zijn op hun beurt weggewerkt in de notenhouten kasten. De mooiste dubbelrol is weggelegd voor de gevel met de lichte helling, die vormt als vanzelf de loungebank op het terras. Met je rug tegen het warme hout, het gezicht in de zon en het geruis van de zee op de achtergrond, beleef je hier het ultieme vakantiegevoel.
Inrichting en Interieur
Het interieur van het Eco-Duinhuis is minimalistisch, maar toch gezellig. De strak gestileerde houtkachel is ideaal voor de winter, en in de drie ondergrondse slaapkamers – de benedenverdieping is verzonken in de duinen – kan het niet anders dan gezellig worden. Voor momenten van reflectie kan de bretelfetisjist boven genieten van de weidse uitzichten over de Waddenzee. Het interieur is uitgerust met zandkleurig pigment in het beton, wat het materiaal warmer maakt en de relatie tussen binnen en buiten versterkt. De kleuren en materialen zijn afgeleid van het landschap, met grijs en wit van de zee, geelgroen van het gras, en bruin van de struiken en heesters.
Samenwerking met de Architect
De architect, Marc Koehler, is een ervaren ontwerper die al eerder duurzame woningen ontwierp. Hij koos voor een oplossing die zowel de natuur respecteert als een comfortabele woning biedt. Het Eco-Duinhuis is een voorbeeld van hoe duurzaam bouwen kan worden gecombineerd met een indrukwekkend ontwerp. De architect maakte gebruik van een prefab systeem, wat het bouwen in korte tijd mogelijk maakte. Daarnaast werd het huis grotendeels onder de grond gebouwd, waardoor het zichtbare volume beperkt is.
Conclusie
Het Eco-Duinhuis van Jort Kelder is een uniek voorbeeld van duurzame architectuur in de Terschellinger duinen. Het huis combineert ecologische principes met een comfortabele inrichting en een indrukwekkend ontwerp. De architect, Marc Koehler, heeft een oplossing ontworpen die zowel de natuur respecteert als een ideale plek biedt voor vakantie en ontspanning. Het duinhuis is een voorbeeld van hoe moderne architectuur kan bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Bronnen
Related Posts
-
Jort Kelder over oorlogen en het verleden: een blik op historische en politieke context
-
Gertje wil niet naar de kelder: Interieurdesign en ruimtelijke oplossingen
-
Gert-Jan Kelder: Van brouwer tot ondernemer en sportbestuurder
-
Interieurontwerp en het gebruik van natuurlijke materialen in de kunst
-
Gerrit Kelder: Een Persoonlijk Verhaal uit Nijverdal
-
Gerrit Jan Kelder: Een historische figuur in de genealogie
-
Interieurontwerp en de invloed van kunstenaars: Een analyse van de collectie van Toon Kelder
-
Gerri Eickhof en Jort Kelder in het Achtuurjournaal: Toeval of een bewuste keuze?