Shell en duurzaamheid: Aandeelhouders en de rol van Jort Kelder
De afgelopen jaren is de rol van aandeelhouders in de ontwikkeling van bedrijven steeds belangrijker geworden, vooral in het kader van duurzaamheid en klimaatverantwoordelijkheid. Bij Shell, een van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld, is dit zichtbaar geworden in de discussie over de klimaatverantwoordelijkheid en de invloed van aandeelhouders. Jort Kelder, een bekende persoonlijkheid en aandeelhouder, heeft hierin een opvallende rol gespeeld. De gegevens die uit de bronnen zijn afgeleid, geven een overzicht van de positie van Shell, de rol van aandeelhouders, en de invloed van Jort Kelder in de discussie over duurzaamheid.
Aandeelhouders en klimaatverantwoordelijkheid
De aandeelhouders van Shell hebben in de afgelopen jaren steeds vaker hun stem laten horen in kwesties rondom duurzaamheid en klimaatverantwoordelijkheid. Een van de belangrijkste initiatieven is het initiatief van Follow This, een collectief van aandeelhouders dat zich inzet voor een duurzamere toekomst van Shell. Dit initiatief, opgericht door Mark van Baal, wilde dat Shell concrete doelen stelt om de uitstoot te verminderen in lijn met het streven uit het verdrag van Parijs om de opwarming ruim beneden de 2 graden Celsius te houden. De groene aandeelhouders wilden dat Shell zich met harde, controleerbare doelen zou scharen achter het Klimaatverdrag.
In 2015 stuurde Follow This een resolutie in, die op de aandeidelingsvergadering van Shell zou worden aangevraagd. De resolutie bevatte een oproep aan Shell om niet alleen verantwoordelijkheid te nemen voor de uitstoot die het zelf veroorzaakt, maar ook voor de uitstoot door het gebruik van Shellproducten zoals benzine en gas. De groep had reeds 3000 leden met minimaal 1 aandeel, en bij elkaar had die groep 400.000 aandelen, omgerekend grofweg 10 miljoen euro.
Jort Kelder en zijn rol
Jort Kelder is een bekende persoonlijkheid, die ook een rol speelt in de discussie over duurzaamheid binnen Shell. Hij is actief als aandeelhouder en heeft zich openbaar aangesloten bij het initiatief van Follow This. Zijn mening over de toekomst van Shell is helder: de energieindustrie moet zich verder ontwikkelen en duurzamere alternatieven moeten worden geïmplementeerd. Hij is van mening dat de keuze voor duurzaamheid bedrijfseconomisch de beste keuze is voor Shell.
Kelder heeft ook een rol gespeeld in het opkopen van aandelen van Shell. Hij heeft zich als ambassadeur aangemeld voor het initiatief, en heeft zijn steun gegeven aan de groene resolutie. Bovendien heeft hij een bijdrage geleverd aan het initiatief, door het investeren van een half miljoen euro in Shell-aandelen. Dit is een voorbeeld van het vertrouwen dat aandeelhouders in de toekomst van Shell stellen.
Shell en het klimaat
Shell heeft in de afgelopen jaren meermaals laten blijken dat het zich niet direct wil inlaten met de klimaatverantwoordelijkheid. In reactie op de resolutie van Follow This, stelde Shell dat de resolutie "niet in het belang van het bedrijf" is. Het bedrijf beschouwde de stappen die nodig zijn om de Parijsdoelen te halen als "onredelijk" en stelde dat de strategie van het bedrijf "weerbaar" is ten opzichte van de Parijsdoelen. Ook stelde Shell dat het zich al "bereid en in staat is" om een rol te spelen in de energietransitie. Echter, de uitstoot van Shell zou volgens het bedrijf niet dalen, omdat klanten hun benzine ook elders kunnen kopen. Pas als de hele wereld verandert, kan Shell veranderen.
Deze houding van Shell heeft geleid tot kritiek van aandeelhouders, en heeft ertoe geleid dat de groene resolutie in de afgelopen jaren niet is aangenomen. Tijdens de aandeelhoudersvergadering in 2023 werd de resolutie van Follow This met een grote meerderheid van tafel geveegd. Volgens de voorlopige uitslag stemde slechts 6 procent van de aandeelhouders voor de groene doelstellingen. Dit toont aan dat de meeste aandeelhouders nog steeds niet overtuigd zijn van de noodzaak van duurzaamheid binnen Shell.
De toekomst van Shell
De toekomst van Shell is onzeker, maar wellicht wel belangrijk voor de klimaatverantwoordelijkheid. De snelle groei van zonne-energie en elektrisch vervoer zet de bestaande business van Shell steeds verder onder druk. Op termijn is een bestaanscrisis niet ondenkbaar. En naarmate duurzame alternatieven goedkoper worden en fossiele energiebedrijven zwakker, wordt het voor overheden ook gemakkelijker om strenger klimaatbeleid te voeren.
Shell zegt zelf eerlijk dat alleen strenger overheidsbeleid de doelen uit het verdrag van Parijs kan waarmaken. Het paradoxale is dat het bedrijf consequent lobbyt tegen overheidsbeleid dat volgens het bedrijf "onverstandig" is (zoals verplichte doelen voor de hoeveelheid duurzame energie in Europa). En dat aandeelhouders die steun voor een groene koers proberen te organiseren, worden afgewimpeld. Dit maakt het moeilijk om te geloven dat Shell zijn rol als duurzamere energieproducent zal spelen.
Conclusie
De discussie over de rol van aandeelhouders in de toekomst van Shell en de klimaatverantwoordelijkheid is van groot belang. Jort Kelder heeft hierin een opvallende rol gespeeld, door zich actief aan te sluiten bij het initiatief van Follow This en zijn steun te geven aan de groene resolutie. De houding van Shell toont aan dat het bedrijf nog steeds niet klaar is voor de klimaatverantwoordelijkheid. De toekomst van Shell hangt af van de mate van verantwoordelijkheid van het bedrijf en de invloed van aandeelhouders. Het is duidelijk dat de klimaatverantwoordelijkheid een cruciale rol zal spelen in de toekomst van Shell, en dat aandeelhouders hierin een belangrijke rol kunnen spelen.
Bronnen
- Shell reageerde vorige maand al: de resolutie van Follow This was “niet in het belang van het bedrijf”
- Cboe-US a-z
- Al sinds de dagen dat ik als scholier schoorvoetend de beurspagina’s doorbladerde ben ik fan van Shell
- Jort Kelder verloor gisteren 10.000 euro op de beurs
- Mark van Baal Shell van binnenuit vergroent
- De ondernemer zit er als aandeelhouder voor de lange termijn in
- AEX-opties kopen
- Aandelen kopen
- Via Jort Kelder kwam ik er achter dat wij rijken weer eens gepakt worden
- Waarom je vooral moet blijven beleggen in fossiele energie
Related Posts
-
Jort Kelder over oorlogen en het verleden: een blik op historische en politieke context
-
Gertje wil niet naar de kelder: Interieurdesign en ruimtelijke oplossingen
-
Gert-Jan Kelder: Van brouwer tot ondernemer en sportbestuurder
-
Interieurontwerp en het gebruik van natuurlijke materialen in de kunst
-
Gerrit Kelder: Een Persoonlijk Verhaal uit Nijverdal
-
Gerrit Jan Kelder: Een historische figuur in de genealogie
-
Interieurontwerp en de invloed van kunstenaars: Een analyse van de collectie van Toon Kelder
-
Gerri Eickhof en Jort Kelder in het Achtuurjournaal: Toeval of een bewuste keuze?