Maison Kelder: Een historische banketbakkerij in Den Haag

Bakkerijen en banketbakkerijen spelen een belangrijke rol in de hedendaagse keuken en het interieur van huizen, winkels en kantoren. In Nederland zijn er veel bekende banketbakkerijen, waaronder Maison Kelder in Den Haag. Deze bakkerij is niet alleen bekend om haar unieke producten, maar ook vanwege haar historische achtergrond en het feit dat zij al sinds 1934 bestaat. In dit artikel worden de geschiedenis, producten en het interieur van Maison Kelder nader besproken, op basis van de gegevens uit de bronnen.

Geschiedenis van Maison Kelder

Maison Kelder is een van de oudste banketbakkerijen in Nederland. De geschiedenis begon in 1934, toen Dick Kelder een banketbakkerij opende aan de Bankastraat. Hij maakte van zijn hazelnoottaart een specialiteit, waardoor hij zich onderscheidde van zijn concurrenten. In 1937 breidde hij zijn bedrijf uit met een winkel in de Weissenbruchstraat, naast een eerder filiaal in Wassenaar aan de Rijksstraatweg. Na de oorlog, in 1946, overwoog Kelder om naar Zuid-Afrika te emigreren, maar hij liet zijn zaak, inclusief de banketbakkerij, over aan Wiggert Jonker, een ervaren banketbakker die al in 1938 bij hem werkte. De hoofdvestiging van het bedrijf werd nu de Weissenbruchstraat, en de hazelnoortaart bleef de specialiteit. Daarnaast werd de kokerij van maaltijden ook voortgezet.

In 1951 opende de derde winkel aan de Arabislaan. Tijdens deze periode werd ook het gebruik van auto’s voor het bezorgen van producten ingevoerd. Het bedrijfsmerk werd de "Lelijke Eend", aanvankelijk in verschillende kleuren – de auto’s werden tweedehands gekocht –, maar later zijn het nieuwe wagens in één kleur: beige, steeds met de bedrijfsnaam. In 1975 begon de zoon van Wiggert Jonker, Lucas, met het meedraaien in de zaak. In 1979 werd de zaak aan de Weissenbruchstraat ingrijpend verbouwd en een deel van de tuinen van de diverse panden werd bij het bedrijf betrokken. De winkel schuifde iets op de straat in. Het geheel vormde een werkelijk labyrint.

In 1980 kreeg Lucas Jonker de leiding over het bedrijf. Na enige tijd werd het bedrijfscomplex gerenoveerd en economischer ingericht. In 1983 overleed Wiggert Jonker. In de jaren 1990 verhuisde de winkel aan de Rijsstraatweg in Wassenaar naar de Kerkstraat. In 2000 vestigde de bakkerij zich in een nieuw complex aan de Junostraat 8 in de Binckhorst. Vanaf die tijd werd het beroemde hazelnootgebak van Maison Kelder hier gebakken en ook verkocht, naast allerlei andere heerlijkheden in koek, chocolade, gebak en taart. De nieuwe bakkerij werd voorzien van de modernste machines en het werk werd deels geautomatiseerd om zo beter aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen. In samenwerking met Maison Kelder is een machine ontwikkeld om de lagen van de hazelnooltaarten en gebakjes te produceren.

In 2003 kreeg Lucas Jonker de Zilveren Ooievaar van wethouder Economische Zaken B. Verkerk, waarmee Maison Kelder als bijzonder Haags bedrijf werd gehonoreerd. In 2009 vierde het bedrijf zijn 75-jarig bestaan op groote wijze in het ADO-stadion. In 2009-2010 startte het project ‘Cake’ met als doel de verkoop van het bedrijf. In 2010 werd het bedrijf verkocht aan Bertelsmann, een bekende keten in Nederland.

Producten van Maison Kelder

Maison Kelder is vooral bekend om zijn banket, taarten en andere zoetwaren. De beroemde hazelnootgebak is nog steeds een van de specialiteiten van het bedrijf. Daarnaast worden er ook andere producten zoals slagroomsnoepjes, mokkataarten, vruchtentaarten, en speciale taarten voor verjaardagen en evenementen gemaakt. De banketbakkerij beschikt over een ruim assortiment, waaronder diverse soorten taarten, cupcakes, koekjes, en koekjes.

De producten van Maison Kelder worden gemaakt met de hoogste kwaliteit en worden vaak gemaakt op bestelling. Dit zorgt ervoor dat de klanten hun wensen kunnen realiseren, bijvoorbeeld met een foto op de taart of een persoonlijke tekst. De banketbakkerij biedt ook een breed scala aan koekjes, koekjes, en andere zoetwaren voor speciale gelegenheden. De kwaliteit van de producten wordt door de klanten zeer gewaardeerd.

Interieur en locatie

Maison Kelder heeft een uniek interieur dat past bij de historische achtergrond van het bedrijf. In de jaren 70 en 80 was de winkel in de Weissenbruchstraat een werkelijk labyrint. Het interieur was vol met meubels, decoraties, en andere elementen die pasten bij het ambachtelijke karakter van de bakkerij. In de jaren 2000 werd het interieur gerenoveerd en werd het bedrijfscomplex economischer ingericht. Het interieur is nu moderner, maar blijft toch warm en uitnodigend.

De locatie van Maison Kelder is vooral in Den Haag, maar de banketbakkerij heeft ook vestigingen in andere delen van Nederland, waaronder Almere, Weesp, en andere steden. De banketbakkerij biedt ook de mogelijkheid om producten online te bestellen en te laten bezorgen, wat handig is voor klanten die niet persoonlijk kunnen komen.

Conclusie

Maison Kelder is een unieke banketbakkerij met een rijke geschiedenis en een breed assortiment producten. De bakkerij is sinds 1934 actief en heeft zich steeds aangepast aan de veranderende markt. De producten van Maison Kelder worden gemaakt met de hoogste kwaliteit en worden vaak gemaakt op bestelling. Het interieur van de bakkerij past bij de historische achtergrond van het bedrijf en zorgt voor een warme en uitnodigende sfeer. Maison Kelder is een waardevolle aanvulling op het Nederlandse bakkerijenlandschap.

Bronnen

  1. Bakkerij Abbekerk
  2. Bakkerij Puur uit de Schuur
  3. Goudengids - Bakkerijen in Almere
  4. Maison Kelder - Banketbakkerij
  5. Banketbakkerij Schep Almere
  6. Bakker Bart Almere Haven
  7. Maison Kelder - Den Haag
  8. Bertelsmann - Almere
  9. TripAdvisor - Maison Kelder
  10. Maison Kelder - Verkooppunten

Related Posts