Kosten en voorwaarden van het leegpompen van een kelder door de brandweer
Inleiding
Het leegpompen van een kelder is een cruciale maatregel bij wateroverlast, vooral bij overstromingen of stormen. De brandweer kan hierbij helpen, maar de kosten en voorwaarden hiervoor variëren afhankelijk van de oorzaak van het wateroverlast en het tijdstip van de interventie. In dit artikel worden de kosten, voorwaarden en relevante informatie over het leegpompen van een kelder door de brandweer behandeld, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen.
Kosten van het leegpompen van een kelder door de brandweer
Het leegpompen van een kelder door de brandweer is in veel gevallen gratis, mits het water is veroorzaakt door een overstroming, storm of andere externe oorzaken. Volgens bron [1], is het leegpompen van de kelder bij wateroverlast, storm of onweer meestal gratis bij code geel, oranje of rood. In dergelijke gevallen is de interventie van de brandweer kosteloos. Dit geldt ook voor gevallen waarin het water van buitenaf in de kelder is gedrupeld, bijvoorbeeld via ramen, deuren of trappen.
Echter, als het water is ontstaan door een interne oorzaak, zoals een lek na de watermeter of een breuk in de leidingen, dan is de interventie van de brandweer niet gratis. In dergelijke gevallen wordt een factuur aangemaakt, zoals aangegeven in bron [5] en bron [6]. De klant moet dus zeker contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij, aangezien de kosten van het leegpompen soms dekking kunnen vinden binnen een verzekering.
De kosten van het leegpompen van een kelder variëren afhankelijk van de omstandigheden. Volgens bron [11], wordt er gewerkt met een vast starttarief van 99 euro excl. btw voor het eerste half uur. Mochten de werkzaamheden meer tijd in beslag nemen, komt er per kwartier 20,66 euro excl. btw bij. In bron [4] wordt een vergelijkbare prijs genoemd: een starttarief van 85 euro excl. btw voor het eerste halfuur, met per kwartier 20 euro excl. btw. Dit verschil in tarieven kan afhangen van de regio of het bedrijf dat het leegpompen uitvoert.
Gratis of betaalde interventie van de brandweer
De gratis of betaalde aard van de interventie van de brandweer hangt af van de oorzaak van het wateroverlast. In bron [3] wordt aangegeven dat de meest dringende brandweertaken gratis zijn, terwijl andere taken zoals het leegpompen van de kelder, reinigen van het wegdek of het uitzetten van alarmen betaald kunnen worden. Dit geldt vooral als de oorzaak van het water niet te wijten is aan een overstroming of lek voor de waterteller.
In bron [8] wordt benadruid dat de brandweer in veel gevallen gratis is, maar dat er ook situaties zijn waarin kosten worden geregeld. Dit geldt vooral bij minder urgente gevallen of als de diensten buiten de standaard hulpverlening vallen. Dit betekent dat het niet altijd duidelijk is of de interventie gratis is of niet, afhankelijk van de omstandigheden.
Brandweer en terugslagklep
Een belangrijk onderdeel van het leegpompen van een kelder is het gebruik van een terugslagklep. In bron [4] wordt aangegeven dat het een bouwrechtelijke verplichting is om een terugloopklep te installeren in het geval van grote regenval of overstroming. Dit moet worden gesloten aan het begin van een verhoogde watertoevoer. Als er een eigen fout is, helpt alleen het zelf pompen. In sommige regio's verschillen de regels voor aansprakelijkheid van algemene jurisprudentie.
De terugslagklep speelt dus een cruciale rol in het voorkomen van verdere schade aan de kelder. Indien deze niet aanwezig is, kan het leegpompen van de kelder lastiger of zelfs onmogelijk zijn, afhankelijk van de situatie.
Kwaliteit en soort pompen
Bij het leegpompen van een kelder is de keuze van de juiste pomp van groot belang. In bron [4] wordt uitgelegd dat voor de hoofdwaterhoeveelheid een gewone dompelpomp voldoende is, die kan worden geleend van bouwmarkten. Voor zeer vervuild water met veel vreemde stoffen en hoog slib, moet een speciale vuile waterpomp met een hogere filtratiecapaciteit worden gebruikt. Deze pompen zijn beschikbaar bij gespecialiseerde verhuurbedrijven.
In bron [9] wordt uitgelegd dat de brandweer een pomp inzet, dit kan een dompelpomp zijn, maar ook een gewone afvoerpomp, groot of klein. Wij passen alles geheel aan. Via de pomp wordt het overtollige water weggezogen en via de slang afgezogen, zodat u alleen nog hoeft te dweilen. Indien u de kelder wilt laten leegpompen door een professioneel bedrijf, belt u naar het onderstaande telefoonnummer dat 24/7 te bereiken is.
Facturatie en kostenverantwoording
De facturatie van het leegpompen van de kelder kan variëren, afhankelijk van de omstandigheden. In bron [3] worden specifieke tarieven genoemd voor verschillende opdrachten, zoals het gebruik van een pomp, afdekzeilen, schuimproducten, enzovoort. Deze tarieven zijn inclusief of exclusief btw, afhankelijk van de aard van de opdracht. Bijvoorbeeld, het gebruik van een pomp kost 6,60 euro, terwijl een afdekzeil van 12m x 15m 192,60 euro kost.
In bron [11] wordt ook een overzicht gegeven van de kosten van het leegpompen van de kelder. Hier wordt een vast starttarief van 99 euro excl. btw genoemd voor het eerste halfuur, met per kwartier 20,66 euro excl. btw. Dit is een overzichtelijke manier om de kosten te bepalen, maar het is belangrijk om te weten dat deze tarieven kunnen variëren per regio en bedrijf.
Toepassing en voorkeuren
Bij het leegpompen van de kelder is het belangrijk om de juiste aanpak te kiezen. In bron [6] wordt uitgelegd dat het leegpompen van de kelder een spoeddienst is, aangezien de hoeveelheid aanvragen op bepaalde dagen extreem is. Zodra u vaststelt dat er water in de kelder staat dat dient te worden weggepompt, moet u direct handelen. Dit is om te voorkomen dat de schade verder oploopt.
In bron [11] wordt ook aangegeven dat een volgelopen kelder kan ontstaan door problemen met de afvoer van leidingen of een lekkage. Het is daarom van belang de kelder zo snel mogelijk leeg te pompen om verdere schade te voorkomen. Met een simpele emmer kunt u helaas niet zomaar een kelder droogleggen. In dit geval heeft u specialistische apparatuur nodig om de kelder vakkundig leeg te kunnen pompen.
Conclusie
Het leegpompen van een kelder door de brandweer is in veel gevallen gratis, mits het water is veroorzaakt door een overstroming, storm of andere externe oorzaken. In dergelijke gevallen is de interventie van de brandweer kosteloos. Echter, als het water is ontstaan door een interne oorzaak, zoals een lek na de watermeter of een breuk in de leidingen, dan is de interventie van de brandweer niet gratis. In dergelijke gevallen wordt een factuur aangemaakt.
De kosten van het leegpompen van een kelder variëren afhankelijk van de omstandigheden. In sommige gevallen wordt er gewerkt met een vast starttarief van 99 euro excl. btw voor het eerste halfuur, terwijl in andere gevallen de kosten lager kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om vooraf contact op te nemen met het bedrijf dat de kelder leegpompt om de juiste kosten te bepalen.
Bij het leegpompen van de kelder is de keuze van de juiste pomp van groot belang. Voor de hoofdwaterhoeveelheid is een gewone dompelpomp voldoende, terwijl voor zeer vervuild water een speciale vuile waterpomp moet worden gebruikt. Het gebruik van een terugslagklep is ook belangrijk, aangezien deze helpt bij het voorkomen van verdere schade aan de kelder.
Bronnen
- Stormschade Vlaanderen - Kelder leegpompen
- Brandweer Vrijwilligers
- Oost-Vlaams Brabant - Tarieven
- Let’s Rebuild - Kelder leegpompen
- Stormschade Vlaanderen - Tussenkomst van de brandweer
- Rioloservicespoed - Kelder leegpompen
- Brandweer Informatie
- Wanneemoetje - Wanneer moet je een brandweer betalen?
- Kelderleegpompen.com - Brandweer
- Wikipedia - Brandweer
- Ontstoppingsdienst.nl - Kelder leegpompen
Related Posts
-
Drijvende kelders in Edam: Een unieke architectonische uitvinding uit het verleden
-
Drijvende kelders in Amsterdam: een unieke architectonische uitvinding
-
Tijdelijke ondersteuning van een drijvende kelder: technieken en aanpak
-
Tijdelijke ondersteuning van een drijvende kelder: technieken en aanbevelingen
-
Drijvende kelders bouwen: technische aspecten, duurzaamheid en praktische toepassingen
-
Drijvende kelder berekenen: technische aspecten en stabiliteit
-
Drijfvermogen en constructieve oplossingen voor kelders
-
Drie Treden Trap voor Kelders: Kwaliteit, Veiligheid en Praktijk