Brandweerlift in de kelder: regels en veiligheid
Een brandweerlift is een essentieel onderdeel van de brandveiligheid in gebouwen met een vloer hoger dan 20 meter boven het meetniveau. In de praktijk is de aanwezigheid van een dergelijke lift niet alleen een vereiste, maar ook een cruciale maatregel om mensen te kunnen evacueren en brandweerlieden te helpen bij het blussen van branden. In dit artikel zullen we aandacht besteden aan de situatie van een brandweerlift in de kelder, de wettelijke voorschriften en het belang van de bouwkundige veiligheid.
Brandweerlift in de kelder: wettelijke vereisten
Volgens artikel 4.228 van het Besluit bouwwerken en leefomgeving (Bbl) is een gebouw met een verblijfsgebied dat hoger ligt dan 20 meter boven het meetniveau verplicht van een brandweerlift te zijn voorzien. Dit geldt ook voor gebouwen die een kelder hebben. De brandweerlift is bedoeld om de brandweer in staat te stellen snel en veilig blus- en reddingsmaterieel naar hogere verdiepingen te vervoeren tijdens een brand. Deze lift moet voldoen aan de eisen van de NEN-EN 81-72-norm, die de vereisten omschrijft voor brandweerliften. Volgens deze norm moet de liftschacht, de deuren en de liftmachinekamer minstens 60 minuten brandwerend zijn. Ook moet er bij de hoofdstopplaats een brandweerschakelaar aanwezig zijn, waarmee de brandweer de lift kan bedienen.
In sommige gevallen is de aanwezigheid van een brandweerlift niet verplicht, maar kan deze wel vrijwillig worden aangebracht, afhankelijk van het gebruik en de wensen van de eigenaar of beheerder. In de praktijk is echter in veel gevallen sprake van een verplichte aanwezigheid van een brandweerlift, vooral in gebouwen met meerdere verdiepingen.
Brandweerlift in de kelder: bouwkundige eisen
De bouwkundige veiligheid is essentieel voor een brandweerlift. In de praktijk moet de lift worden voorzien van een voldoende bouwkundige brand- en rookscheiding rondom de lift, zodat de lift storingsvrij in bedrijf kan blijven gedurende de tijd dat de bouwkundige structuur beschermd is tegen brand en rook. Dit wordt bijvoorbeeld gerealiseerd door een voldoende bouwkundige brand- en rookscheiding rondom de lift en door bescherming tegen bluswater, ook in de liftschacht en de schachtput.
In de kelder kan een brandweerlift zich bevinden, maar het is belangrijk dat de lift niet in directe verbinding staat met andere brandcompartimenten. Dit om te voorkomen dat brand en rook zich via de liftschacht verspreiden. Een voorportaal is dan ook van belang, zodat de brandweerlift veilig kan worden gebruikt zonder dat er directe toegang is tot andere delen van het gebouw.
Brandweerlift in de kelder: praktijkvoorbeelden
In een discussie op het forum "Bouwhulp" werd een situatie besproken waarbij de lift direct in de stallingsgarage uitkomt. Hierbij stond de vraag centraal of de liftschacht in de kelder 60 minuten brandwerend gemaakt kan worden, zonder voorportaal of rooksluis. De mening was dat het mogelijk is, mits de bouwkundige eisen worden nagekomen. Dit is echter geen eenduidig antwoord, omdat de aanwezigheid van een voorportaal en rooksluis belangrijk is voor de veiligheid van de brandweerlift.
Een ander voorbeeld komt uit het onderzoek van het Liftinstituut, dat opmerkt dat er bij een nieuw gebouw, als er een gebruiksgebied op 20 meter of hoger is, een brandweerlift moet zijn. Bij een gebruiksgebied boven de 70 meter zelfs minimaal twee brandweerliften. Dit benadruidt het belang van een correcte bouwkundige inrichting voor de veiligheid van de lift.
Brandweerlift in de kelder: veiligheidsmaatregelen
Een brandweerlift is speciaal ontworpen om in noodsituaties te functioneren, zelfs wanneer reguliere liften door brand onbruikbaar zijn. De lift is uitgerust met extra veiligheidsvoorzieningen, zoals een brandbestendige schacht en noodstroomvoorzieningen. Dit zorgt ervoor dat de lift blijft werken tijdens een brand, zodat brandweerlieden snel naar de juiste verdieping kunnen worden gebracht. Bovendien is de lift groter dan gewone liften, zodat brandweerapparatuur of gewonden gemakkelijk vervoerd kunnen worden.
De brandweerlift is uitsluitend bedoeld voor gebruik door de brandweer. Alleen getrainde brandweerlieden mogen de lift bedienen tijdens noodsituaties. Andere gebruikers of bewoners van het gebouw mogen de lift nooit gebruiken. Niet tijdens het dagelijks leven, maar al helemaal niet bij een geval van nood. Dit omdat het cruciaal is dat deze vrij blijft voor de hulpdiensten in geval van nood. Brandweerliften zijn uitgerust met een sleutelsysteem waarmee alleen geautoriseerde personen toegang hebben.
Brandweerlift in de kelder: keuring en onderhoud
De keuring van een brandweerlift is belangrijk om te controleren of de lift voldoet aan de eisen van de normen en wettelijke voorschriften. Volgens de keuringsmaatstaven is het belangrijk dat de brandweerfunctie van de lift voldoet aan de eisen van de norm NEN-EN 81-72. Hierbij moet ook worden gekeken naar de bouwkundige omgeving van de lift, zoals de bescherming tegen bluswater, brandwerende schachten en de aanwezigheid van een voorportaal.
Een belangrijk punt is dat de brandweerlift niet alleen voldoet aan technische eisen, maar ook aan bouwkundige eisen. Bijvoorbeeld, de lift moet worden voorzien van een voldoende bouwkundige brand- en rookscheiding rondom de lift, zodat de lift storingsvrij in bedrijf kan blijven gedurende de tijd dat de bouwkundige structuur beschermd is tegen brand en rook.
Brandweerlift in de kelder: conclusie
De aanwezigheid van een brandweerlift in de kelder is essentieel voor de veiligheid van een gebouw met meerdere verdiepingen. De lift moet voldoen aan de eisen van de NEN-EN 81-72-norm, en moet worden voorzien van een voldoende bouwkundige brand- en rookscheiding rondom de lift. Bovendien moet de lift worden voorzien van een voldoende veilige toegang en een voorportaal, zodat de brandweerlift veilig kan worden gebruikt.
In de praktijk is het belangrijk om te controleren of de bouwkundige eisen aan de lift worden nagekomen. Dit om te voorkomen dat de lift in geval van brand niet functioneert of de veiligheid van de brandweerlift in gevaar brengt. Daarnaast moet de lift worden onderhouden en gekeurd, zodat de veiligheid van de lift wordt gegarandeerd.
Bronnen
- https://iplo.nl/regelgeving/regels-voor-activiteiten/technische-bouwactiviteit/nieuwbouw/rijksregels/installaties-brand/
- http://www.bouwhelp.nl/vraag/48655directuitkomenvanliftinstallingsgarage
- https://www.mitsubishi-liften.nl/liften/brandweerliften/
- https://www.tkelevator.com/nl-nl/producten/personenliften/eox/eox-als-een-en-81-72-conforme-brandweerlift/
- https://brafon.nl/brandweerlift/
- https://www.liftinstituut.nl/vakinformatie/actueel/nieuwe-brandweerlift-laat-ook-de-bouwkundige-aspecten-checken/
- https://www.brandveilig.com/artikel/brandsturingen-de-praktijk-is-weerbarstig-74593
- https://bvmgroepnederland.nl/?post_type=kennisbank&p=287
- https://www.arbocentrum.nl/kennisbank/mag-een-bhver-de-brandweerlift-gebruiken-bij-een-ontruiming/
- https://brandbase.hetbrandweerforum.nl/brandwiki/brandweerlift/
- https://www.liftinstituut.nl/vakinformatie/brandveiligheid/brandweerliften-nader-toegelicht-drie-typen/
Related Posts
-
Het verhaal van het Drentse gezin in de kelder: een onthulling van afgezonderdheid en herstel
-
Drenthe: 6 kinderen in een kelder, een onthulling over afgezonderdheid en onveiligheid
-
Een kelder vol geheimen: het ongebruikelijke verhaal van het Drentse gezin
-
Drents gezin in kelder: een unieke situatie en invloed op de ruimtelijke indeling
-
Drents gezin in de kelder: een ongebruikelijke woonomgeving en de impact op de binnenruimte
-
De Invloed van Isolatie op Interieurontwerp: Een Analyse van het Gezin uit Ruinerwold
-
Drainagebuis rond de kelder: een overzicht van technieken, kosten en aanleg
-
Drainage aanleggen rond de kelder: een overzicht van technieken en kosten