Aanpassing riolering Kogerstraat: regelgeving en impact op openbare ruimte

De aanpassing van rioleringen in openbare gebieden is een cruciale maatregel om de leefkwaliteit en de infrastructuur te waarborgen. In het kader van de regelgeving in Den Burg, met name op de Kogerstraat, zijn er specifieke beperkingen en voorschriften op het gebruik van openbare wegen en weggedeelten. Deze regels zijn van toepassing op het plaatsen van voorwerpen, zoals uitstallingen, terrassen, reclameborden, en andere tijdelijke objecten, en zijn van belang voor zowel ondernemers als bewoners. In dit artikel worden de regels rond de aanpassing van de riolering op de Kogerstraat toegelicht, inclusief de toegestane activiteiten, beperkingen, en de rol van het college van burgemeester en wethouders.

Toegestane activiteiten op de Kogerstraat

Volgens de regelgeving die van toepassing is op de Kogerstraat, mogen bepaalde tijdelijke voorwerpen en activiteiten plaatsvinden, mits aan bepaalde eisen wordt voldaan. Zo mogen op de Kogerstraat en andere genoemde wegen en weggedeelten voorwerpen zoals uitstallingen, terrassen, reclameborden, en andere tijdelijke objecten worden geplaatst. Hierbij geldt een maximumoppervlakte van 2 m² voor uitstallingen. Daarnaast mogen er maximaal twee reclameborden worden geplaatst, met afmetingen van maximaal 80 cm breed en 120 cm hoog.

Terrassen mogen enkel worden geplaatst bij horecabedrijven, mits hiervoor een exploitatievergunning is verleend op grond van artikel 12a van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Ook mogen vlaggen, wimpels, en vlaggenstokken worden geplaatst, mits deze geen gevaar opleveren voor personen of goederen. Zonneschermen en parasols mogen worden geplaatst, mits deze niet dichter dan 2,2 meter boven de weg staan.

Bij het plaatsen van voorwerpen die kortstondig op de weg worden geplaatst voor het laden of lossen, moet worden gelet op de veiligheid en het behouden van de weg. Dit betekent dat de voorwerpen en stoffen geen schade mogen toebrengen aan de weg, geen gevaar mogen opleveren voor de bruikbaarheid van de weg, en onmiddellijk na het beëindigen van de werkzaamheden moeten worden verwijderd en de weg gereinigd.

Beperkingen en verboden activiteiten

Hoewel er toegestane activiteiten zijn, zijn er ook beperkingen en verboden. Zo is het verboden om bestrating dekkende voorzieningen zoals vlinders aan te brengen. Ook is het verboden om vaste (terras)schermen of vaste (reclame)borden aan te brengen. Dit geldt ook voor het aanbrengen van bestrating dekkende voorzieningen, zoals vlinders.

Bij het plaatsen van (markt)kramen die groter zijn dan 2 m², is een vergunning van het college van burgemeester en wethouders vereist. Ondernemers die gevestigd zijn aan de Stenenplaats mogen het middengedeelte van de Stenenplaats gebruiken voor uitstallingen en terrassen, mits wordt voldaan aan de bepalingen van artikel 3, 4 en 5.

Laden en lossen mag in het voetgangersgedeelte, mits dit plaatsvindt volgens het bestaande verkeersbesluit. Hierbij gelden tijdsbepalen: op maandag tot vrijdag tussen 7.00 en 10.00 uur en tussen 13.00 en 14.30 uur. Buiten deze tijden is laden/lossen in het voetgangersgedeelte niet toegestaan. Voertuigen zonder ontheffing zijn niet toegestaan in het voetgangersgebied. Het gebruik van de weg overeenkomstig de bepalingen van deze regeling is vergunningvrij, terwijl ander gebruik van de weg slechts toegestaan is als het college daarvoor vergunning heeft verleend.

Toepassing van wetgeving en regelgeving

De regelgeving die van toepassing is op de Kogerstraat is gebaseerd op de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), de Wegenverkeerswet, en andere relevante wet- en regelgeving. De bepalingen van artikel 2:10, artikel 2:11, en artikel 2:12 van de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb) zijn van toepassing op het aanleggen, beschadigen, en veranderen van een weg. Hierbij geldt dat het verbod op het aanleggen van een weg, de verharding daarvan op te breken, in een weg te graven of te spitten, of de aard of breedte van de wegverharding te veranderen, of anderszins verandering te brengen in de wijze van aanleg van een weg.

De vergunning wordt verleend als het omgevingsvergunning is door het bevoegde gezag, als de activiteiten zijn verboden bij een bestemmingsplan, beheersverordening, exploitatieplan, of voorbereidingsbesluit. Het verbod is niet van toepassing als in opdracht van een bestuursorgaan of openbaar lichaam werkzaamheden worden verricht.

De rol van het college van burgemeester en wethouders

Het college van burgemeester en wethouders speelt een cruciale rol bij het toepassen van de regelgeving. Het college heeft het bevoegdheid om ontheffingen te verlenen, vergunningen te verlenen, en bepalen of verboden te verlenen. Zo kan het college op grond van artikel 2:10 en artikel 2:11 ontheffingen verlenen aan degenen die een vergunning of toestemming nodig hebben.

Bij het maken of veranderen van een uitweg naar de weg is het verboden om dit te doen zonder melding aan het college. Het college kan het maken of veranderen van de uitweg verbannen als dit het verkeer op de weg in gevaar brengt, zonder noodzaak ten koste gaat van een openbare parkeerplaats, of het openbaar groen daardoor op onaanvaardbare wijze aanraakt.

Conclusie

De aanpassing van de riolering op de Kogerstraat en andere openbare wegen in Den Burg is een complexe maatregel die grotendeels geregeld wordt door de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en andere wet- en regelgeving. De regelgeving stelt duidelijke beperkingen en toestemmingen voor het plaatsen van tijdelijke voorwerpen, zoals uitstallingen, terrassen, en reclameborden. Ook zijn er beperkingen op het gebruik van de weg voor het laden en lossen, en gelden er bepaalde tijdsbepalen. Het college van burgemeester en wethouders speelt hierbij een cruciale rol bij het verlenen van vergunningen en het opstellen van regels.

Bronnen

  1. Regeling uitstallingen voor centrum Den Burg
  2. Wetgeving betreft de aanpassing van rioleringen

Related Posts