Brandweerstand in kelders: technische eisen en veiligheid

Brandweerstand is een cruciaal aspect in de bouw, met name in kelders, waar vaak waardevolle objecten worden opgeslagen. In Nederland zijn er specifieke regels en normen die de brandweerstand van bouwconstructies en ruimtes regelen. Deze eisen zijn belangrijk om te voldoen aan de wettelijke eisen en om de veiligheid van mensen en eigendommen te waarborgen.

Technische eisen voor brandweerstand in kelders

Volgens de WBDBO (Weerstand tegen Brand- Doorslag en Brand-Overslag) moeten kelders voldoen aan bepaalde eisen. Voor een opslagvoorziening in een kelder moet de WBDBO ten minste 60 minuten bedragen in beide richtingen. Dit betekent dat de wanden, vloeren en daken van de kelder voldoen aan de eisen van de NEN 6069 norm.

De brandwerendheid van een kelder wordt bepaald door meerdere criteria. Voor draagconstructies moet de R-waarde minstens 60 minuten zijn. Bij dragende wanden en vloeren geldt de REI (Resistente, Eerstekans, Inslag) van 60 minuten. Voor daken geldt de RE-waarde, en voor niet-dragende wanden de EI-waarde. De deuren moeten voldoen aan de EI1-norm.

Bij het bouwen van een kelder is het belangrijk om te letten op de afstand tot andere gebouwen of brandbare objecten. Als de afstand minder dan 5 meter is, moet de brandwerendheid van de wanden, het dak en de draagconstructie van de kelder minstens 60 minuten zijn. Deuren, ventilatieopeningen, leidingdoorvoeren of rookluiken mogen geen afbreuk doen aan de vereiste brandwerendheid.

Brandveiligheid in kelders

Een kelder is vaak een ruimte met een hoge brandrisico, vooral als er brandbare materialen worden opgeslagen. De regels van de Besluit bouwwerken Leefomgeving (BbL) en NEN-normen stellen eisen aan de brandwerendheid van constructies en deuren. Daarnaast zijn er voorschriften voor de aanwezigheid van brandmeldinstallaties en noodverlichting.

In de bron [3] staat duidelijk dat het belangrijk is om voldoende blusmiddelen aanwezig te hebben, duidelijke vluchtroutes te hebben en brandveilige materialen te gebruiken. Ook is het belangrijk om het personeel te trainen in brandveiligheidsprocedures.

Brandwerende kluizen in kelders

Bij het opslaan van waardevolle documenten of elektronische apparatuur in een kelder is het belangrijk om gebruik te maken van brandwerende kluizen. Deze kluizen zijn gecertificeerd volgens een brandwerende norm, zoals EN 1047-1.

Een brandwerende kluis moet voldoen aan bepaalde eisen. De temperatuur mag niet hoger worden dan 177°C voor papier en 75°C voor data media. Bij de testen wordt de kluis blootgesteld aan hoge temperaturen, en moet de inwendige temperatuur onder de 177°C blijven. Daarnaast wordt er getest of de kluis kan omgaan met het effect van het vallen door een brandend en instortend gebouw.

De brandwerendheid van een kluis wordt bepaald door tests zoals de brand-duurtest en de brand-valtest. Tijdens de brand-duurtest wordt de kluis blootgesteld aan temperaturen van 850°C tot 1100°C. Gedurende deze fase moet de inwendige temperatuur onder de 177°C blijven. Tijdens de brand-valtest wordt de kluis opgehesen en gedropt op een bed van puin, waarna deze direct weer in de oven wordt geplaatst.

Brandveiligheid in serverruimtes

In een kelder is vaak ook een serverruimte aanwezig. Deze ruimte moet voldoen aan de eisen van de NBN S21-00 norm. Hierbij wordt aangeraden om rookdetectoren te installeren die gekoppeld zijn aan een brandmeldcentrale.

Voor het beschermen van de servers is het belangrijk om compartimentering toe te passen. Dit wil zeggen dat er brandwerende vloeren, muren en deuren worden geplaatst. Daarnaast is het belangrijk om blustoestellen zoals CO2-blussers aan te brengen. Deze blussers verwijderen tijdelijk de zuurstof rond de brand, waardoor de brand kan worden uitgedoofd.

Het is belangrijk om te letten op de temperatuur in de serverruimte. Een hoge temperatuur kan het risico op brand vergroten. Daarom is het aan te raden om ventilatoren te plaatsen, maar deze moeten automatisch afsluiten als er rook wordt opgepikt door de rookmelders.

Brandveiligheid in kelders met opslag

Bij het opslaan van materialen in een kelder moet worden gelet op de afstand tot andere gebouwen of brandbare objecten. Als de afstand minder dan 5 meter is, moet de brandwerendheid van de wanden, het dak en de draagconstructie van de kelder minstens 60 minuten zijn.

De brandwerendheid van de opslagvoorziening is belangrijk om te voldoen aan de eisen van de NEN 6069 norm. Daarnaast moet worden gelet op de maximale hoeveelheid brandbare materialen die opgeslagen mogen worden. Op een verdieping van een gebouw mag maximaal 500 kg of 500 l verpakte gevaarlijke stoffen en/of CMR-stoffen worden opgeslagen.

Conclusie

Brandweerstand in kelders is essentieel voor de veiligheid van mensen en eigendommen. De technische eisen en regels zijn belangrijk om na te gaan of een kelder voldoet aan de eisen. Brandwerende kluizen en serverruimtes moeten voldoen aan de eisen van de NEN 6069 norm. Daarnaast is het belangrijk om te voldoen aan de eisen van de Bouwbesluit en de NEN-normen.

In een kelder is het belangrijk om te letten op de afstand tot andere gebouwen, de hoeveelheid brandbare materialen en de installatie van brandmeldinstallaties. Brandveiligheid is een cruciaal aspect in de bouw, en het is belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden.

Bronnen

  1. Euronorm - Brandweerstand opslagvoorziening
  2. IPLO - Gebouwdeel en gebruiksoppervlakte
  3. Masset - Brandbeveiliging
  4. Kluisstore - Brandwerende kluis
  5. Certeso - Brandveiligheid serverruimte
  6. Le Point - Olivier Marleix
  7. Onck Beveiliging - Brandwerendheid kluizen
  8. NOS Deputes - Alain Marleix
  9. Assemblee Nationale - Alain Marleix

Related Posts