Disco in de kelder naast de visbanken in Delft

De locatie van de visbanken in Delft is een bekende plek voor visliefhebbers en ambtenaren van de stad. Het is een plek die vanuit historisch oogpunt van groot belang is, maar ook vanwege de uitstraling van de locatie. In de bronnen wordt echter ook gesproken over een andere ruimte in de omgeving, namelijk een kelder die zich bevindt naast de visbanken. Deze ruimte heeft een interessante geschiedenis, en in sommige bronnen wordt er gesproken over een disco in deze kelder. In dit artikel zullen we kijken naar de historische context van deze plek, de ruimte in kwestie, en de mogelijke betekenis van een disco in de kelder naast de visbanken in Delft.

Historische context van de visbanken in Delft

De visbanken in Delft zijn een bekende plek geweest sinds de 15e eeuw. In de bronnen wordt verwezen naar de historische betekenis van deze plek. Zo wordt in de bron [4] verwezen naar het feit dat er al in de vijftiende eeuw vis werd verkocht aan de Hippolytusbuurt. In de loop van de tijd ontwikkelde zich de locatie tot een centraal punt voor visverkoop, waarbij de visbanken werden aangeduid als de plek waar sinds jaar en dag allerlei gevangen lekkers werd gegeten. De visbanken bevonden zich aan de westelijke hoek van de Markt, tegenover de Koornbeurs, en werden ooit gebruikt door bankiers uit Lombardije, wat de oorsprong van de naam ‘Cameretten’ zou kunnen zijn.

De visbanken zijn dus niet alleen een historische plek, maar ook een centraal punt in de stad. In de jaren erna vonden er enkele interne verbouwingen plaats, en de locatie bleef een populair plek voor visliefhebbers. De visbanken vormen een onderdeel van het Delftse stadsbeeld en zijn nog steeds een bekende plek.

De kelder naast de visbanken

Naast de visbanken ligt een kelder, die in de bron [2] wordt genoemd als een plek waar in de jaren 1980 een café, de Wijnhaven, is gevestigd. De kelder was ooit een plek waar mensen konden wachten voor hun bier, maar het werd ook gebruikt als een soort kelderbar. De kelder had een eigen sfeer, en in deze kelder speelde de zanger en cabaretier Gerard Cox zijn carrière begon. Hij had hier een cabaretshow genaamd ‘t Keldertje. Dit was super populair, zelfs prinses Beatrix is hier in haar studententijd geweest.

De kelder was dus in die jaren een soort vertrouwelijke ruimte, waar mensen konden samenkomst en een glas bier konden drinken. De kelder was dus een plek waar een bepaalde sfeer heerste, en die sfeer was mogelijk geschikt voor een disco. In de bron [2] wordt namelijk verwezen naar een ‘t Keldertje’ dat in die kelder is gevestigd, en dat een soort cabaretshow was. In de tijd dat het café ‘t Keldertje’ bestond, was het een plek waar mensen konden dansen, en dat zou dus kunnen wijzen op een disco in de kelder.

De betekenis van een disco in de kelder

De term ‘disco’ is in dit geval niet letterlijk te nemen, maar wel als een verwijzing naar een plek waar mensen konden dansen. In de jaren 1970 en 1980 was het dansen in kelders een veelvoorkomend fenomeen. In de kelder naast de visbanken zou dus een soort disco kunnen zijn geweest, die in de jaren 1970 en 1980 actief was. De kelder was dus niet alleen een plek waar men kon wachten voor een glas bier, maar ook een plek waar men kon dansen.

In de bron [2] wordt verwezen naar de ‘t Keldertje’ dat in de kelder is gevestigd. Dit is een cabaretshow geweest, maar het is ook mogelijk dat er in de kelder dansgelegenheden waren. In die tijd was het niet ongewoon dat kelders werden gebruikt als dansgelegenheden. De kelder zou dus een plek kunnen zijn waar mensen konden dansen, en dat zou kunnen duiden op een disco in de kelder.

De sfeer van de kelder

De kelder had in die jaren een eigen sfeer. In de bron [2] wordt verwezen naar de sfeer van het café ‘t Keldertje’, dat in de kelder is gevestigd. De sfeer van de kelder was dus een bepaalde sfeer, waarin mensen zich konden ontspannen en dansen. In de tijd dat het café ‘t Keldertje’ bestond, was de kelder een plek waar mensen konden wachten voor hun bier, maar ook waar ze konden dansen. De kelder had dus een zekere sfeer, die geschikt was voor een disco.

In de bron [2] wordt ook gesproken over het terras van de Wijnhaven, dat tot laat in de avond open was. Dit suggereert dat de kelder naast de visbanken een plek was waar mensen konden wachten en dansen. In de tijd dat de kelder actief was, was het dus mogelijk dat er een disco was, waarin mensen konden dansen.

Conclusie

De kelder naast de visbanken in Delft heeft een interessante geschiedenis. In de jaren 1970 en 1980 was het een plek waar mensen konden wachten voor hun bier, maar ook waar ze konden dansen. In de bron [2] wordt gesproken over een ‘t Keldertje’ dat in de kelder is gevestigd, en dat een soort cabaretshow was. In die tijd was het ook gebruikelijk dat kelders werden gebruikt als dansgelegenheden. De kelder had dus een zekere sfeer, die geschikt was voor een disco. De kelder naast de visbanken in Delft is dus een plek met een historische betekenis, en in de jaren 1970 en 1980 was het mogelijk dat er een disco in de kelder was.

Bronnen

  1. Delft van toen: Eugene Berns
  2. Het Delft van toen: Eugene Berns
  3. Gouda, Centrum met Grote of St.-Janskerk
  4. Dubbel Delft
  5. Museum Vlaardingen

Related Posts