Een kelder vol geheimen: het ongebruikelijke verhaal van het Drentse gezin
Het verhaal van het Drentse gezin dat jarenlang in een kelder heeft gewoond, is een ongebruikelijk voorbeeld van isolatie en onafhankelijkheid in de moderne tijd. Dit artikel geeft een overzicht van de situatie, de omstandigheden en de gevolgen van het verblijf van het gezin in de kelder van een afgelegen boerderij in Ruinerwold. Het verhaal, dat wereldwijd aandacht trok, is gebaseerd op informatie uit meerdere bronnen, waaronder politieberichten, media-uitzendingen en persberichten.
De situatie in de kelder
In een afgelegen boerderij aan de Buitenhuizerweg bij Ruinerwold is een vader met zes kinderen ontdekt, die al jaren in de kelder van de boerderij woonden. Zij zouden wachten op "het einde der tijden". De vader, Gerrit Jan van D., had een herseninfarct gehad en lag in bed. De kinderen, tussen de 18 en 25 jaar oud, leefden volledig zelfvoorzienend. Ze hadden een groentetuin en enkele dieren, waarmee ze zich in leven hielden. Het gezin had geen contact met de buitenwereld en was nergens geregistreerd. De buren kenden het gezin niet, en het gezin huurde de woning.
De politie heeft de boerderij doorzocht en ontdekte achter een kast in de woonkamer een trap naar de kelder. Daar 'woonden' de vader en de zes andere kinderen. De kinderen zouden geen idee hebben dat er ook nog andere mensen op de wereld bestaan. Voor hen is "alle zorg en aandacht", aldus de politie.
De levensomstandigheden
Het gezin leefde volledig zelfvoorzienend. Ze hadden een groentetuin en enkele dieren, waarmee ze zich in leven hielden. Ze hadden geen contact met de buitenwereld, en de kinderen volgden geen onderwijs. Ze waren nergens geregistreerd en hadden geen paspoort. De moeder was in 2004 overleden. De kinderen hadden geen idee dat er ook nog andere mensen op de wereld bestonden.
De kinderen van het gezin staan nergens geregistreerd en volgen ook geen onderwijs. Later blijkt dat drie oudere kinderen (Shin, Edino en Mar Jan) het gezin eerder al zijn ontvlucht. De moeder is in 2004 al overleden.
De invloed van de vader
De vader, Gerrit Jan van D., had een sterke invloed op zijn kinderen. Hij had een religieuze opvatting en had een eigen geloof opgebouwd. Hij leerde zijn kinderen om hun geluk te zoeken in hun relatie met God en hun onderwijs in eigen hand te nemen. Hij had een sterke invloed op de levensstijl van zijn kinderen, waardoor ze jarenlang in de kelder woonden.
Het gezin had geen contact met de buitenwereld, en de kinderen wisten niet dat er ook nog andere mensen op de wereld bestonden. De vader had hen in hun levensstijl beïnvloed, waardoor ze jarenlang in de kelder woonden.
De ontdekking en de reacties
De vondst van het gezin in de kelder van de boerderij trok wereldwijd aandacht. Het nieuws verscheen in talrijke media, waaronder de BBC, Australische televisie en media uit Nieuw-Zeeland. Ook Oostenrijkse media sprongen bovenop het nieuws, omdat de 58-jarige Oostenrijker Josef B. bij de zaak betrokken was.
De politie heeft de familie uit huis gehaald en ondergebracht op een recreatiepark, terwijl de woning is gecontroleerd op onder meer brandveiligheid. De kinderen zouden geen idee hebben dat er ook nog andere mensen op de wereld bestaan. Voor hen is "alle zorg en aandacht", aldus de politie.
De gevolgen en de rechtszaak
De kinderen van het gezin staan nergens geregistreerd en volgen ook geen onderwijs. Later blijkt dat drie oudere kinderen (Shin, Edino en Mar Jan) het gezin eerder al zijn ontvlucht. De moeder is in 2004 al overleden.
De vader, Gerrit Jan van D., werd in 2016 getroffen door een hersenbloeding, waardoor communiceren met hem amper mogelijk is. Na meerdere onderzoeken en rechtszittingen besluit de rechtbank in maart 2021 dat de vader niet in staat is om zich goed te verdedigen in een strafzaak. Een kans op een eerlijk proces wordt hem dan ontnomen.
De vier oudste kinderen willen nu een nieuwe rechtszaak tegen hun vader aanspannen. "De gerechtigheid, de erkenning. Dat is wat ze vanaf het begin al hebben gewild", zegt hun advocaat.
De sociale impact
Het nieuws over het gezin in Ruinerwold bleef niet binnen de landsgrenzen, want binnen enkele dagen kennen media over de hele wereld het verhaal. Ook bij RTV Drenthe stromen de verzoeken van internationale pers binnen: de BBC, Australische televisie en media uit Nieuw-Zeeland vragen om duiding bij het nieuws. Ook Oostenrijkse media springen bovenop het nieuws, omdat de 58-jarige Oostenrijker Josef B. bij de zaak betrokken is.
De omgeving is geschokt en weet vaak niet eens dat er een complete familie in de boerderij woont. "Hier had ik echt geen idee van", vertelt een buurman enkele dagen na de schokkende vondst. "Het is een complete verrassing." Een andere omwonende vult aan: "Meerdere keren heeft er een politieauto voor het huis gestaan, zelf dacht ik altijd dat het om drugs ging. Maar de buurman liet de politie niet toe op het erf en de politie heeft daar verder niets mee gedaan. Maar ik schaam me. Dat hier zoveel jaren mensen op deze manier hebben geleefd, dat is triest."
De rol van de media
De media hebben een belangrijke rol gespeeld in het verspreiden van het verhaal van het Drentse gezin. Het nieuws verscheen in talrijke media, waaronder de BBC, Australische televisie en media uit Nieuw-Zeeland. Ook Oostenrijkse media sprongen bovenop het nieuws, omdat de 58-jarige Oostenrijker Josef B. bij de zaak betrokken was.
De kinderen van het gezin staan nergens geregistreerd en volgen ook geen onderwijs. Later blijkt dat drie oudere kinderen (Shin, Edino en Mar Jan) het gezin eerder al zijn ontvlucht. De moeder is in 2004 al overleden.
De toekomst van het gezin
De kinderen van het gezin staan nergens geregistreerd en volgen ook geen onderwijs. Later blijkt dat drie oudere kinderen (Shin, Edino en Mar Jan) het gezin eerder al zijn ontvlucht. De moeder is in 2004 al overleden.
De vader, Gerrit Jan van D., is nu half verlamd, kan amper praten en zijn zicht en geheugen zijn ernstig beschadigd. Toch willen de vier oudste kinderen zich daar niet bij neerleggen. Ze spannen nu een nieuwe rechtszaak tegen hun vader aan. "De gerechtigheid, de erkenning. Dat is wat ze vanaf het begin al hebben gewild", zegt hun advocaat.
Conclusie
Het verhaal van het Drentse gezin dat jarenlang in een kelder heeft gewoond, is een ongebruikelijk voorbeeld van isolatie en onafhankelijkheid in de moderne tijd. Het verhaal, dat wereldwijd aandacht trok, is gebaseerd op informatie uit meerdere bronnen, waaronder politieberichten, media-uitzendingen en persberichten. De situatie in de kelder, de levensomstandigheden, de invloed van de vader, de ontdekking en de reacties, de gevolgen en de rechtszaak, de sociale impact, de rol van de media en de toekomst van het gezin zijn allemaal belangrijke aspecten van dit unieke verhaal.
Bronnen
- Vader met zes kinderen zit jaren in kelder Ruinerwold: familie wachtte op einde der tijden
- Gezin uit Ruinerwold jarenlang in isolatie: Hoe een bizarre situatie 5 jaar geleden wereldwijd de aandacht trok
- Wat er precies gebeurde met het verstoppen gezin in Ruinerwold
- Gezin jaren afgezonderd in boerderij Ruinerwold, 'wachtend op einde der tijden'
Related Posts
-
Een kelder in Doetinchem: een ruimte met potentie en geschiedenis
-
Kelderhuur in de Rivierenbuurt: Ruimte, functionaliteit en toekomst in Amsterdam
-
Huizen met kelder: een overzicht van de beschikbare opties bij Funda
-
Een kelder als ruimte voor ontspanning en creativiteit
-
Funda Barendrecht: Een overzicht van woningen en kelders
-
Fuchsia overwinteren in de kelder: Tips en aanpak
-
Fruit opslaan in de kelder: Adviezen en technieken voor een optimale bewaring
-
De Fritzl-zaak: Een schokkend verhaal over opsluiting en misbruik in een kelder