Aansluitvergunning riolering in Rotterdam: Wat u moet weten

In de stad Rotterdam is het aanvragen van een aansluitvergunning voor riolering een belangrijk onderdeel van de bouw- en verbouwprocessen. Dit artikel bevat informatie over de wettelijke vereisten, procedures, verantwoordelijkheden en vereisten voor het aanvragen van een aansluitvergunning, met nadruk op de regels die van toepassing zijn op het gebied van riolering. De informatie is gebaseerd op de beschikbare bronnen en bevat geen fictieve of speculatieve informatie.

Aansluitvergunning riolering: Algemene informatie

Een aansluitvergunning is nodig om een particulier riool aan te sluiten op het gemeentelijke rioolstelsel. Dit geldt voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen. De gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor het beheer van het openbare rioolstelsel en het gedeelte van de rioolaansluiting in het openbare gebied. De eigenaar van een gebouw is verantwoordelijk voor het deel van de rioolaansluiting op het eigen terrein.

De aansluitvergunning is dus een essentieel onderdeel van het proces van het aanleggen van een riolering. De regels voor het aanvragen van een aansluitvergunning zijn geregeld in de Aansluitverordening riolering 2012. Deze verordening bepaalt de verantwoordelijkheden, vereisten en procedures voor het aanvragen van een aansluitvergunning.

Aansluitvergunning aanvragen: Hoe werkt het?

Om een aansluitvergunning aan te vragen, moet de rechthebbende of een gemachtigde van de rechthebbende dit doen via de digitale dienstverlening van de gemeente Rotterdam. Het schriftelijke aanvraagformulier is beschikbaar via de website van de gemeente, en de digitale aanvraag kan worden ingediend via www.rotterdam.nl/waterloket. De aanvraag moet worden gedaan door of namens de rechthebbende.

De aanvraag moet informatie bevatten over het aantal aansluitingen, het type rioolaansluiting, het waterverbruik en of er sprake is van continu of batchgewijs lozen. Daarnaast kan de gemeente vragen om bevestigingen van eerder gedane meldingen op basis van milieuregels.

De gemeente neemt binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag een besluit. Deze termijn kan één keer verlengd worden met zes weken. De gemeente kan ook nadere eisen stellen aan de aanvraag, zoals technische eisen die opgenomen zijn in het Handboek Riolering en Handboek Leidingen.

Verplichtingen van de rechthebbende

De rechthebbende is verantwoordelijk voor het beheer van het particulier riool, inclusief het onderhoud, de renovatie en de vervanging van het riool. Dit geldt zowel voor de aanleg, wijziging als het beheer van het particulier riool. De kosten voor de aanleg, wijziging en beheer van het particulier riool komen voor rekening van de rechthebbende.

Indien het gebruik van een particulier riool definitief wordt beëindigd, is de rechthebbende verplicht de gemeente dit schriftelijk te melden. De rechthebbende moet ook het verwijderen van een particulier riool melden, en dit moet binnen 30 dagen na de melding plaatsvinden. Het college van burgemeester en wethouders kan nadere eisen stellen aan het verwijderen van een particulier riool.

Voorwaarden en beperkingen

Er zijn bepaalde voorwaarden en beperkingen die van toepassing zijn op het aanvragen van een aansluitvergunning. De aansluitvergunning wordt geweigerd indien de aansluiting of wijziging van een particulier riool op het openbare riool vanwege technische, juridische, milieutechnische of milieueconomische redenen bezwaarlijk is. Dit geldt ook als de aansluiting van het particulier riool een lozing voor afvalwater en/of bronneringswater betreft, waarvoor krachtens de geldende milieuwetgeving een vergunning benodigd is, maar waarvoor deze niet is verleend.

Verder is het belangrijk om op te merken dat de aansluitvergunning niet geldt voor overeenkomsten die vóór de inwerkingtreding van de verordening zijn gesloten tussen de gemeente en de rechthebbende. De verordening is ook van toepassing op overeenkomsten die vóór de inwerkingtreding zijn gesloten tussen de gemeente en de rechthebbende.

Toezicht en handhaving

Het toezicht op de naleving van de aansluitverordening is in handen van de toezichthouders, respectievelijk de handhavers van Stadsbeheer. Bij overtreding van vergunningvoorwaarden kan de gemeente een last onder dwangsom opleggen. De Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is belast met het toezicht op en de handhaving van het Besluit externe veiligheid buisleidingen. Daarnaast is Staatstoezicht op de Mijnen van het Ministerie van Economische Zaken belast met het toezicht op en de handhaving van het Besluit veiligheid lage druk gastransport.

Belangrijke punten bij het aanvragen van een aansluitvergunning

Bij het aanvragen van een aansluitvergunning is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

  • De aanvraag moet schriftelijk of digitaal worden ingediend.
  • De aanvraag moet informatie bevatten over het aantal aansluitingen, het type rioolaansluiting, het waterverbruik en of er sprake is van continu of batchgewijs lozen.
  • De rechthebbende is verantwoordelijk voor het beheer van het particulier riool.
  • De gemeente kan nadere eisen stellen aan de aanvraag.
  • De termijn voor het nemen van een beslissing is acht weken, die kan worden verlengd met zes weken.
  • De rechthebbende moet het verwijderen van een particulier riool melden.
  • Het college van burgemeester en wethouders kan nadere eisen stellen aan het verwijderen van een particulier riool.

Conclusie

Het aanvragen van een aansluitvergunning riolering in Rotterdam is een belangrijk onderdeel van de bouw- en verbouwprocessen. De regels zijn geregeld in de Aansluitverordening riolering 2012, en de procedure is geregeld in de verordening. De rechthebbende is verantwoordelijk voor het beheer van het particulier riool, en de gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van het openbare rioolstelsel. Het is belangrijk om rekening te houden met de vereisten, voorwaarden en beperkingen bij het aanvragen van een aansluitvergunning.

Bronnen

  1. Aansluitverordening riolering 2012
  2. Vergunning rioolaansluiting aanvragen
  3. Aansluitverordening riolering 2012 – Toelichting
  4. Rioolaansluiting aanvragen
  5. Aansluitverordening riolering 2012 – Toelichting

Related Posts