Facebook en reclame met Jort Kelder: Wat betekent dit voor gebruikers?

In de huidige tijd is het gebruik van sociale netwerken zoals Facebook een onmisbaar onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Niet alleen voor communicatie, maar ook voor het delen van informatie, het opzoeken van vrienden en zelfs voor zakelijke doeleinden. Toch is er ook een donkerdeel dat met name in de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen: misleidende reclames, met name die gebruikmaken van bekende personen zoals Jort Kelder. De bronnen tonen aan dat er sprake is van een reeks problemen rondom deze reclames, waardoor het belangrijk is om hierover op de hoogte te zijn en actief te blijven.

Aanpak van Facebook

Facebook heeft zich al geruime tijd ingescheppen in het bestrijden van misleidende reclames. Volgens een bericht van Marketingfacts is het bedrijf intensief bezig met het identificeren en verwijderen van dergelijke advertenties. Een specifieke vorm van misleidende reclames, genaamd ‘celebrity-bait’, wordt hierbij met name aandacht geschonken. Dit zijn advertenties waarin bekende personen worden gebruikt om gebruikers te misleiden om op de advertentie te klikken. In Nederland is er sprake van het gebruik van namen en foto’s van bekende Nederlanders zoals Jort Kelder in dergelijke reclames. Dit is een probleem dat op veel plekken in de wereld voorkomt en dat ook in Nederland een steeds groeiend probleem is.

Facebook zet zich sterk in het voorkomen van oplichting via zowel het inzetten van medewerkers als het ontwikkelen van systemen die oplichting automatisch kunnen detecteren. De redactie van Marketingfacts heeft de kans gekregen om Facebook te laten uitleggen hoe het met deze reclames omgaat, en het bedrijf heeft hierover een uitgebreid statement afgelegd. De opmerkingen van Facebook laten zien dat het bedrijf zich zorgen maakt over de impact van dergelijke reclames en zich inzet om dit te beheren.

Impact op gebruikers

De reclames met Jort Kelder zijn niet alleen een probleem voor Facebook, maar ook voor gebruikers. Er zijn al veel slachtoffers geweest die via deze reclames zijn misleid. Volgens het Financieel Dagblad zijn er in drie jaar tijd meer dan 500 mensen geweest die schade hebben gemeld bij de Fraudehelpdesk, en het schadebedrag wordt geschat op ongeveer € 6,5 miljoen. Uit onderzoek onder advocaten blijkt dat de schade zelfs rond de € 13,5 miljoen zou liggen. Dit zijn aantoonbare cijfers die aangeven dat de impact van deze reclames groot is.

Een van de belangrijkste problemen is dat het moeilijk is om nepadvertenties te herkennen. De reclames lijken professioneler te worden gemaakt, waardoor gebruikers zich gemakkelijk kunnen laten misleiden. Volgens Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland is het belangrijk dat gebruikers niet schamen om aangifte te doen van deelname aan dergelijke reclames. Ze roept hen op om niets voor zelfsprekend aan te nemen en actief te blijven op zoek naar een oplossing.

Beleid van Facebook

Facebook stelt dat het bedrijf slechts tussenpersoon is en dat het niet kan helpen met het voorkomen van dergelijke reclames. Echter, het is wel Facebook dat het advertentiesysteem heeft opgezet, controleert en beheert, en er veel geld mee verdient. De BN’ers waarvan de namen en foto’s worden gebruikt, worden op aangekeken. Het is duidelijk dat Facebook hier verantwoordelijkheid voor draagt, maar het bedrijf weigert afdoende maatregelen te nemen. De reclames blijven verschijnen, en dat is een probleem dat steeds meer aandacht krijgt.

De BN’ers willen dat Facebook optreedt tegen advertentiefraude, en dat is ook een oproep van een tiental bekende Nederlanders, waaronder Jort Kelder. Hun foto’s en namen zijn zonder toestemming in advertenties gebruikt, wat leidt tot het verleiden van consumenten om frauduleuze investeringen te doen in bitcoin. Inmiddels zijn er veel gedupeerden die grote sommen geld hebben verloren. En de BN’ers van wie de naam en foto’s zijn gebruikt worden daar op aangekeken. Met de oplichting zou volgens de Fraudehelpdesk al zo’n 1,7 miljoen euro gemoeid zijn.

Conclusie

De reclames met Jort Kelder tonen aan dat het gebruik van sociale netwerken als Facebook ook een risico kan vormen. Het is belangrijk dat gebruikers goed op de hoogte zijn van de mogelijke gevaren en actief blijven zoeken naar oplossingen. Facebook moet zich meer inzetten voor het beheren van dergelijke reclames, aangezien het bedrijf zelf verantwoordelijk is voor het advertentiesysteem dat wordt gebruikt. De BN’ers moeten actief worden ingezet om het probleem aan te pakken, en het is belangrijk dat gebruikers niet schamen om aangifte te doen als ze slachtoffer zijn geworden van deze reclames.

Bronnen

  1. Facebook en misleidende reclames
  2. Facebook en gebruikersrechten
  3. Facebook en piratage
  4. Facebook en gebruikersgegevens
  5. Facebook en partnerschap
  6. Bitcoinreclames op Facebook
  7. Facebook en gebruikersactiviteiten
  8. Facebook en fraude
  9. Rechtszaak met Jort Kelder
  10. Facebook en zoekfuncties
  11. Facebook en verificatie

Related Posts