Hertog Jan Grand Prestige: De Unieke Rijping van een Bier in de Kelder
De Hertog Jan Grand Prestige is geen gewoon bier. Het is een uniek speciaalbier dat in de kelders van de Hertog Jan-brouwerij in Arcen gedurende jaren wordt gesterkt en gefermenteerd. Deze uitgebreide rijping zorgt voor een complexe en rijke smaak die zich ontwikkelt naarmate het bier ouder wordt. In dit artikel worden de eigenschappen van de Grand Prestige, het rijpingsproces, en de mogelijke invloed van de kelder op de smaakevolutie van dit bier uitgebreid besproken.
De Samenstelling en Aanbesteding van Grand Prestige
De Grand Prestige wordt gebrouwen met vier verschillende soorten mout, waardoor het een rijke en complexe smaak ontwikkelt. In de rijpe, volle smaak zijn zowel bittere tonen van chocolade en koffie als zoete tonen van karamel en rozijnen te bespeuren. Bierliefhebbers en bierkenners van over de hele wereld waarderen dit donkere en rijke bier, dat met recht het kroonjuweel van Hertog Jan wordt genoemd. De smaakevolutie van het bier neemt tijd, en na enkele jaren ontwikkelen zich duidelijke tonen van sherry en port. Na zes jaar evolutie is de Grand Prestige op zijn hoogtepunt, waarna de smaakontwikkeling door gaat, maar de aroma’s snel dunner worden.
Bij het brouwen van Grand Prestige wordt ook gebruikgemaakt van verschillende houten vaten, waaronder portvaten, cognacvaten, bourbonvaten en jenevervaten. Hierdoor krijgt het bier een unieke smaak die zich verder ontwikkelt naarmate het langer in de kelder blijft. Ook werd er kruiden toegevoegd, wat bijdraagt aan de complexiteit van de smaak. De alcoholgehalte van de Grand Prestige bedraagt 10%.
De Rijping in de Kelder
De kelder van de Hertog Jan-brouwerij in Arcen speelt een cruciale rol in de rijping van de Grand Prestige. Hier liggen talrijke flessen, en de smaakevolutie van het bier neemt tijd. Na enkele jaren ontwikkelen zich duidelijke tonen van sherry en port. Na zes jaar evolutie is de Grand Prestige op zijn hoogtepunt. Na die periode gaat de smaakontwikkeling door, maar wordt de aroma’s snel dunner. Sinds 2017 heeft Hertog Jan ook een Vatgerijpt-programma, waarbij de Grand Prestige fungeert als basisbier. Dit bier wordt op houten vaten gelegd om te rijpen, waardoor het een rijke en complexe smaak ontwikkelt.
De Grand Prestige wordt ook in de digitale Rijpingskelder bewaard, waardoor bierliefhebbers hun fles kunnen laten rijpen. Het is een van de weinige bieren die langer gerijpt kunnen worden. Gedurende de jaren evolueert de smaak van de Grand Prestige naar een portachtige, complexe smaak en geur. Wat ons betreft heeft de smaak in de fles zich na zes jaar het mooiste ontwikkeld. De Grand Prestige Brut krijgt daarintegen diepere aroma’s die prachtig worden gebalanceerd door de sprankelende frisheid van de bubbels. Het koolzuurgehalte ligt namelijk beduidend hoger, waardoor we goede hoop hebben dat het bier zich door de jaren heen prachtig zal ontwikkelen.
De Persoonlijke Fles en het Certificaat
Bij Hertog Jan is het mogelijk om een persoonlijke fles Grand Prestige te bestellen. Hierbij krijg je een eigen genummerde fles die in de brouwerij wordt gelegd om te rijpen. Het certificaat dat je krijgt, geeft recht op een rondleiding voor twee personen in de Hertog Jan-brouwerij en een gecertificeerde 75cl-fles Grand Prestige, die speciaal te rijpen is gelegd in de kelders van de brouwerij in Arcen. Je hebt zes jaar de tijd om je fles tijdens een reguliere rondleiding te komen halen.
Deze persoonlijke fles wordt meestal gekozen als een cadeau, en het is een unieke manier om de Grand Prestige te ervaren. Het certificaat kan worden aangevraagd voor jezelf of als een cadeau, en het bevat informatie over het proces en de mogelijke smaakevolutie van het bier. Bierliefhebbers kunnen hierdoor een unieke ervaring krijgen van het rijpen van het bier in de kelder van de brouwerij.
De Rijpingstijd en de Invloed op de Smaken
De rijping van de Grand Prestige is een proces dat meerdere jaren kan duren. Bij elke rijpingstijd ontwikkelt het bier nieuwe smaken en aroma’s. Zo ontwikkelt de Grand Prestige zich bijvoorbeeld na twee jaar rijping naar iets zachter, waarbij het scherpe van de alcohol er af gaat. Na vier jaar rijping beginnen smaken en aroma’s te ontwikkelen die nog niet eerder naar voren kwamen. De smaak wordt ronder, en er komen meer karamel, port en stroop in voor. Na zes jaar rijping is de smaak op zijn hoogtepunt, waarna de lichaam van het bier langzaam verloren gaat.
De Grand Prestige wordt ook in de Bourgondische Bierkelder gerijpt, wat betekent dat bierliefhebbers hun flessen hier kunnen laten rijpen. Dit is een populaire manier om het bier te ervaren, en het biedt een unieke ervaring voor zowel bierliefhebbers als brouwerijen.
Conclusie
De Grand Prestige van Hertog Jan is een uniek bier dat gedurende jaren in de kelders van de brouwerij in Arcen wordt gesterkt en gefermenteerd. De combinatie van vier verschillende mouten, het gebruik van houten vaten, en de lange rijping in de kelder zorgen voor een complexe en rijke smaak. De persoonlijke fles en het certificaat bieden een unieke manier om het bier te ervaren, en de digitale Rijpingskelder maakt het mogelijk om het bier langer te laten rijpen. De rijpingstijd heeft een grote invloed op de smaak van het bier, en de verschillende stadia van rijping geven een overzicht van de ontwikkeling van de smaak. Het is een bier dat zowel voor bierliefhebbers als brouwerijen een waardevolle ervaring kan zijn.
Bronnen
- Hertog Jan Grand Prestige - Brouwerij Hertog Jan
- Hertog Jan Brouwerij - Kelder
- Persoonlijke Fles - Brouwerij Hertog Jan
- Grand Prestige - Certificaat - Bourgondische Bierkelder
- Hertog Jan Grand Prestige - Rijping - Bourgondische Bierkelder
- Hertog Jan Grand Prestige - Brouwerij Hertog Jan
- Hertog Jan Brouwerij - Tripadvisor
- Een persoonlijke fles - Brouwerij Hertog Jan
- Bestel een persoonlijke fles - Brouwerij Hertog Jan
Related Posts
-
Jort Kelder over oorlogen en het verleden: een blik op historische en politieke context
-
Gertje wil niet naar de kelder: Interieurdesign en ruimtelijke oplossingen
-
Gert-Jan Kelder: Van brouwer tot ondernemer en sportbestuurder
-
Interieurontwerp en het gebruik van natuurlijke materialen in de kunst
-
Gerrit Kelder: Een Persoonlijk Verhaal uit Nijverdal
-
Gerrit Jan Kelder: Een historische figuur in de genealogie
-
Interieurontwerp en de invloed van kunstenaars: Een analyse van de collectie van Toon Kelder
-
Gerri Eickhof en Jort Kelder in het Achtuurjournaal: Toeval of een bewuste keuze?