Subsidieregeling riolering woonboten: Aanvraag en vereisten voor financiering

De regelgeving rondom de riolering van woonboten is in Nederland aangeslepen op grond van meerdere wet- en regelgevingen, waaronder de Waterwet, het Binnenvaartpolitiereglement (BPR), en de Verordening op het binnenwater. Deze regelgeving bepaalt onder meer hoe woonboten mogen worden aangesloten op het openbare riool of een IBA (Individuele Afvoerinstallatie), en welke voorwaarden daarvoor gelden. In het kader van de subsidieaanvraag voor de aanschaf en installatie van boordvoorzieningen wordt in de subsidiebeleidsregel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitgelegd wat noodzakelijk is voor de toekenning van subsidie. In dit artikel worden de belangrijkste vereisten, technische eisen en aanvraamprocedures voor de subsidie riolering woonboten in rijkswater behandeld.

Technische eisen voor de boordvoorziening

Een boordvoorziening moet voldoen aan bepaalde technische eisen, zodat de afvoer van huishoudelijk afvalwater efficiënt en duurzaam verloopt. De belangrijkste onderdelen van een deugdelijke boordvoorziening zijn:

  • Binnenhuisriolering: Alle lozingstoestellen moeten worden aangesloten op het ontvangstreservoir van de pompinstallatie, met een vloeistofdichte aansluiting. Hierbij wordt gebruikgemaakt van PVC-leidingen of slangen.
  • Pompinstallatie: Deze moet voldoen aan de eisen van NEN-EN 12050:2015 en geschikt zijn voor het afvoeren van toiletwater met fecaliën en overig afvalwater zonder fecaliën. De pompinstallatie dient beschikt te over een centrifugaalpomp, een gas- en waterdicht kunststof ontvangstreservoir, elektronische besturing met niveaumeting en alarmering, en een CE-certificering.
  • ontvangstreservoir: Dit is het reservoir waarin het afvalwater wordt verzameld alvorens het via de pompinstallatie wordt afgevoerd.
  • Persleiding: Een slank en duurzamelijk ontworpen leiding die het afvalwater via de wanddoorvoer naar de buitenzijde van de woonboot leidt.
  • Wanddoorvoer: Een doorvoer door een interne of externe scheepswand.
  • Walslang: Een flexibele slang die dient om de aansluiting op de walaansluiting te realiseren.

Deze onderdelen moeten voldoen aan de eisen die in hoofdstuk 2 van de beleidsregel zijn gesteld. Pas wanneer de boordvoorziening voldoet aan deze technische eisen, kan aanvraag om subsidie worden gedaan.

Subsidieregeling en aanvraagprocedure

De subsidie is bedoeld om de hogere kosten van de aansluiting van een woonboot op het openbare riool te compenseren. De maximum subsidiebedragen bedragen €2.000,- per woonboot. De aanvraag kan worden gedaan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), waarbij een schouwrapport moet worden opgesteld door een installateur. Dit rapport moet aangeven welke onderdelen van de boordvoorziening zijn gebruikt en dat de installatie voldoet aan de eisen van de beleidsregel.

De subsidie is alleen toegankelijk voor woonboten die nog ongezuiverd lozen op rijkswater en die over een ontheffing beschikken van het verbod om ligplaats te nemen in rijkswateren, zoals bedoeld in artikel 9.03, zesde lid, van het Binnenvaartpolitiereglement. Daarnaast moet de woonboot over een vergunning beschikken van de Waterwet, of een aan te nemen vergunning van de gemeente.

Aanvraagformulier en voorwaarden

Voor de subsidieaanvraag is het noodzakelijk dat de woonboot voldoet aan de eisen van de subsidiebeleidsregel. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat de kosten voor de aansluiting op het riool bij een woonboot in het algemeen hoger zijn dan bij een gewoon huis. De aanvraagformulieren zijn te vinden op de website van RVO. Daarnaast is er een model schouwrapport beschikbaar dat moet worden ingevuld door de installateur.

De voorwaarden die in de subsidiebeleidsregel zijn opgenomen, zijn onder meer:
- De boordvoorziening moet voldoen aan de technische eisen van de beleidsregel.
- De woonboot moet voldoen aan de voorwaarden voor het aanvragen van een ligplaatsvergunning.
- De installatie moet voldoen aan de eisen van de waterwet en het BPR.

Belang van duurzaamheid en milieu

Een belangrijk onderdeel van de subsidiebeleidsregel is de duurzaamheid van de boordvoorziening. De installatie moet zorgen voor een veilige en efficiënte afvoer van het afvalwater, zodat er geen schade ontstaat aan het milieu. Hierbij is het van belang dat de afvoer van het huishoudelijk afvalwater niet wordt verwerkt in een oppervlaktewaterlichaam, een openbaar hemelwaterstelsel, of een openbaar vuilwaterriool. De afvoer moet worden gerealiseerd via een individuele behandeleenheid, die is goedgekeurd door de waterkwaliteitsbeheerder.

Daarnaast is het van belang dat de woonboot voldoet aan de eisen van de wet milieubeheer (Wm) en de wet vervoer gevaarlijke stoffen (Wvgs). Hiermee wordt ervoor gezorgd dat het afvalwater veilig en milieuverantwoord wordt afgevoerd.

Toepassing van de subsidiebeleidsregel

De subsidiebeleidsregel is van toepassing op woonboten die op grond van de subsidiebeleidsregel voldoen aan de eisen van de Waterwet, het BPR, en de Verordening op het binnenwater. De regelgeving geldt ook voor de aansluiting van de woonboot op het openbare riool of een IBA. De subsidie is bedoeld om de hogere kosten van de installatie te compenseren.

De subsidie kan alleen worden aangevraagd door woonboten die voldoen aan de eisen van de beleidsregel. Hierbij wordt rekening gehouden met de technische eisen, de duurzaamheid van de installatie, en de milieueisen.

Conclusie

De subsidiebeleidsregel voor riolering woonboten is van belang voor de aanvraag en uitvoering van de installatie van boordvoorzieningen. De regelgeving stelt duidelijke technische eisen, milieueisen, en aanvraamvoorwaarden vast. De subsidie is bedoeld om de hogere kosten van de installatie te compenseren. De aanvraagformulieren zijn te vinden op de website van RVO, en de installatie moet voldoen aan de eisen van de beleidsregel. De duurzaamheid van de installatie is van groot belang, zodat het afvalwater veilig en milieuverantwoord wordt afgevoerd.

Bronnen

  1. Subsidieregeling riolering woonboten 2018–2020
  2. Verordening op het binnenwater 2010
  3. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Related Posts