Funderingstechnieken en kelderbouw: technische aspecten en aanpak

Bij het bouwen van een kelder is de keuze voor de juiste fundering van cruciaal belang. De fundering zorgt voor de stabiliteit van het gebouw en is een belangrijk onderdeel van de bouwvoorschriften. In Nederland zijn er verschillende technieken om een fundering aan te brengen, afhankelijk van de grondsoorten, de locatie en de wensen van de eigenaar. De informatie in deze paragraaf is gebaseerd op de gegevens uit de bronnen, die technische details en aanbevelingen bevatten.

Funderingstechnieken

Er zijn verschillende funderingstechnieken die in het gebruik zijn, afhankelijk van de situatie en de beschikbare grondlagen. De meest voorkomende technieken zijn:

Fundering op palen

Een fundering op palen wordt gebruikt wanneer de draagkrachtige grond zich diep onder de grond bevindt. Deze fundering bestaat uit een verbindingsbalk op palen. Bij het verdiepen van een kelder is het belangrijk om te bepalen op welk type fundering het huis staat. Een fundering op palen is geschikt voor gebieden waar de draagkrachtige grond diep ligt. Bij het verdiepen van een kelder wordt er gekeken naar de diepte van de fundering en wordt er gekeken naar de mogelijkheid om deze te verlengen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een diepere fundering aan te brengen, bijvoorbeeld door palen te drukken onder een muur of met andere technieken zoals chemisch injecteren of jet-grouten.

Fundering op staal

Een fundering op staal bestaat uit stroken van beton op zand. Deze techniek is geschikt voor gebieden waar het zand als draagkrachtige grond werkt. Bij het verdiepen van een kelder wordt er gekeken naar de diepte van de fundering en wordt er gekeken naar de mogelijkheid om deze te verlengen. Bij een fundering op staal wordt er gekeken naar de ruimte tussen de betonnen stroken en wordt er gekeken naar de manier waarop de kelder kan worden uitgegraven. Het is belangrijk om te weten dat verticaal naar beneden graven niet kan, omdat het zand dan onder de stroken verdwijnt.

Tafelconstructie

Bij het bouwen van een kelder wordt vaak gebruikgemaakt van een tafelconstructie. Deze constructie bestaat uit langsliggers en dwarsliggers van staal en wordt gebouwd boven op de nieuwe funderingspalen. Het staal wordt ingekast in de bestaande bouwmuren, waardoor de nieuwe funderingspalen de draagkracht overnemen van de oude houten palen. De tafelconstructie zorgt voor stabiliteit van het pand en zorgt ervoor dat er geen schade kan ontstaan aan het pand. Nadat de tafelconstructie is aangebracht, wordt er een laagje beton gestort, zodat er schoon gewerkt kan worden. Daarna worden er inkassingen gemaakt in de bestaande bouwmuren. Deze inkassingen worden altijd boven het kesphout gemaakt. Indien er dieper gegraven wordt dan het kesphout, moet er altijd een constructieve wand gemaakt worden. Dit om boven het kesphout uit te komen.

Funderingstechnieken van De Coogh

Funderingstechnieken De Coogh beschikt over het benodigde materiaal om deze werkzaamheden uit te voeren. Al hun materieel is afgestemd op het werken in kleine ruimtes. Het maken van maatoplossingen is dan ook meer regel dan uitzondering. Tevens beschikken zij over de kennis om samen met een opdrachtgever en constructeur tot een optimale uitvoeringswijze te komen.

Grondonderzoek en funderingsonderzoek

Bij het bouwen van een kelder is het belangrijk om grondonderzoek en funderingsonderzoek uit te voeren. Dit onderzoek helpt om de juiste fundering te kiezen en de werkwijze te bepalen. De bronnen bevatten informatie over de benodigde onderzoeken en de mogelijke risico’s.

Grondonderzoek

Bij het aanleggen van een kelder is een grondonderzoek nodig om te bepalen welke grondlagen er onder de fundering aanwezig zijn. Dit onderzoek wordt vaak uitgevoerd met proefboringen, waarbij monsters worden genomen van zo’n 3 meter diep. Hieruit blijkt wat de grondsamenstelling is en welke lagen we in de grond tegenkomen. Dit kan onder meer bepalend zijn voor de manier van werken bij verschillende werkzaamheden.

Funderingsonderzoek

Bij het bouwen van een kelder is het belangrijk om het funderingsonderzoek uit te voeren. Dit onderzoek helpt om te bepalen op welk type fundering het huis staat. De fundering draagt de woning en door middel van proefboringen stellen we vast op welke diepte de draagkrachtige grond zich bevindt. Het funderingsonderzoek is ook belangrijk bij het verdiepen van een kelder, omdat er dan gekeken moet worden naar de mogelijkheid om de fundering te verlengen.

Bemaling

Bij het bouwen van een kelder is het belangrijk om rekening te houden met de grondwaterstand. De grondwaterstand kan variëren van 60 cm diep tot 25 m diep. In gebieden met een lage grondwaterstand kan er gegraven worden zonder extra maatregelen. Als de woning in een gebied staat met een hoge grondwaterstand, gebruiken we bronbemaling om grondwater aan de bodem te onttrekken. Hierdoor wordt de grondwaterstand verlaagd. Er zijn verschillende soorten bemaling, waaronder gewone bemaling en retour bemaling. Bij een gewone bemaling worden er filterbuizen aangebracht in de woning die het grondwater tussen de muren vandaan zuigen. Dit water wordt vervolgens door het riool weggepompt. Bij een retour bemaling wordt er ook buiten de woning een filterbuis aangebracht, waardoor het water opnieuw de grond in gepompt wordt. Dit zorgt ervoor dat het veen niet wordt aangetast en uitdroging wordt voorkomen.

Isolatie en ventilatie

Bij het bouwen van een kelder is het belangrijk om rekening te houden met de isolatie en ventilatie. De isolatie helpt om het klimaat in de kelder te verbeteren en voorkomt oppervlaktecondensatie en schimmelvorming. De ventilatie is belangrijk om verse lucht te zorgen voor de bewoners en om eventuele condensvorming te vermijden.

Isolatie

De mate van isolatie is afhankelijk van het gewenste gebruik van de kelder. Bij een niet-geïsoleerde kelder is er een aanzienlijk groter risico op bijvoorbeeld condensproblemen. Voor een prettig kelderklimaat als werkruimte, opslagruimte, archief, huisbioscoop, speelkamer e.d. dient de kelder meestal verwarmd en goed geïsoleerd te worden. Bij gebruik als zwembad zorgt isolatie voor minder warmteverlies van het water. Isolatie bij voorkeur aan de buitenzijde van de kelder zodat de wanden in ieder geval de koude niet doorlaten.

Ventilatie

Ventilatie is belangrijk voor verse lucht voor de bewoners van de kelder en om eventuele condensvorming te vermijden. Het is belangrijk om te zorgen dat de ventilatie goed werkt en dat er geen problemen ontstaan met de luchtstroom. De ventilatie moet voldoende zijn en moet worden gecontroleerd om eventuele problemen te voorkomen.

Conclusie

De keuze voor de juiste fundering is cruciaal bij het bouwen van een kelder. Er zijn verschillende funderingstechnieken, waaronder fundering op palen, fundering op staal, tafelconstructie en andere technieken. Bij het bouwen van een kelder is het belangrijk om grondonderzoek en funderingsonderzoek uit te voeren. De grondwaterstand en de bemaling zijn belangrijk om te bepalen welke maatregelen nodig zijn. De isolatie en ventilatie zijn ook belangrijk om het klimaat in de kelder te verbeteren en om eventuele problemen te voorkomen. Door deze technieken en maatregelen te volgen, kan een kelder veilig en comfortabel worden gebouwd.

Bronnen

  1. https://revac.nl/funderingsonderzoek-kelder/
  2. https://smitgroep.nl/?page_id=463
  3. https://www.joostdevree.nl/shtmls/kelder_prefab.shtml
  4. https://www.bescon.nl/kelder-verdiepen
  5. https://www.decoogh.com/kelder-aanleggen/
  6. https://www.prefabkelder.nl/prefab-producten/prefab-kelders/woonhuiskelders/gefundeerd-op-palen/
  7. https://www.walinco.nl/nl/concept/keldfund.htm
  8. https://www.sweclockers.com/forum/trad/1002707-barbar-dator-batteri-hantering-for-basta-prestanda

Related Posts