Gasmeter in de kelder plaatsen: regels, voorwaarden en aanbevelingen

In veel gevallen is het plaatsen van een gasmeter in de kelder een praktische oplossing, vooral bij woningen met beperkte ruimte of bij verbouwingen. De gasmeter is namelijk vaak nodig voor de aansluiting van huishoudens op het gasnet, en de keuze voor de kelder kan helpen bij het oplossen van ruimtelijke beperkingen. In deze bijdrrage worden de regels, aanbevelingen en praktische overwegingen behandeld die van toepassing zijn bij het plaatsen van een gasmeter in de kelder. De informatie is gebaseerd op gegevens uit de bronnen.

Voorwaarden voor het plaatsen van een gasmeter in de kelder

De gasmeter moet voldoen aan een aantal technische en veiligheidsvoorschriften. Hierbij zijn de volgende regels van toepassing:

1. Minimale afmetingen en ruimtelijke vereisten

Voor het opstellen van gasmeters in de kelder gelden bepaalde afmetingen en ruimtelijke eisen. Uit bron [1] blijkt dat het aantal standaard gasmeters dat in een ruimte kan worden opgesteld, afhangt van de afmetingen van het lokaal. Bijvoorbeeld:

  • 10-12 gasmeters: maximale lengte van 2,6 meter per rij.
  • 13-15 gasmeters: maximale lengte van 3 meter per rij.
  • 16-18 gasmeters: maximale lengte van 3,3 meter per rij.
  • 19-21 gasmeters: maximale lengte van 3,7 meter per rij.
  • 22-24 gasmeters: maximale lengte van 4 meter per rij.

De minimale hoogte van de ruimte moet minimaal 2,2 meter zijn, en de minimale diepte van het lokaal moet minimaal 1,4 meter zijn. Dit geldt voor het opstellen van maximaal 24 gasmeters in een kelder.

2. Afstand tot hittebronnen

De gasmeter moet minimaal 1,5 meter afstand houden van eventuele hittebronnen, zoals een kachel, fornuis of convector. Indien nodig, kan een scheidingswand worden aangebracht. Dit is van toepassing op zowel de kelder als andere ruimtes.

3. Plaatsing van de gasmeter

De gasmeter moet minimaal 2 meter hoog staan. Ook moet hij naast of boven de andere meters hangen. Hiermee wordt zorggedragen voor een overzichtelijke en veilige opstelling van de gasmeter in relatie tot andere meters zoals de elektriciteitsmeter.

4. Ventilatie en luchtcirculatie

De gasmeter moet worden geplaatst in een goed verluchte ruimte. Voor een afgesloten kast met de gasmeter moet er permanente ventilatie zijn, met verluchtingsroosters bovenaan en onderaan de kast, met een oppervlakte van minstens 150 cm². Dit is van toepassing op zowel de kelder als andere ruimtes.

5. Toegestane ruimtes

De gasmeter mag niet worden geplaatst in bepaalde ruimtes, zoals: - Koel- en vriesruimtes - Niet-geventileerde kelders - Kruipruimtes - Slakruimtes - Badkamers - Doucheruimtes - Toiletruimtes - Stook- of machineplaatsen met een vermogen hoger dan 70 kW - Carports

Deze ruimtes zijn niet geschikt voor een gasmeter vanwege het risico op gasopstorting, onvoldoende ventilatie of andere veiligheidsproblemen.

6. Verplichte afzondering

De gasmeter moet worden geplaatst in een afzonderlijke ruimte. Dit is van toepassing bij appartementen met een apart gasmeterlokaal. De ruimte moet brandveilig zijn, met een brandweerstand van minimaal 2 uur. Ook moet de ruimte geen andere meters van nutsvoorzieningen bevatten en mag deze geen opslagplaats, stookplaats of opbergplaats zijn.

7. Aansluiting op het gasnet

De gasmeter moet worden aangesloten op het aardgasnet, en moet voldoen aan de eisen van de netbeheerder. Dit geldt voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen. Bij het verplaatsen van de gasmeter naar de kelder is het van belang dat de hoofdkraan wordt dichtgedraaid en de hoofdleidingen worden aangepast.

Praktische overwegingen bij het plaatsen van een gasmeter in de kelder

1. Verplaatsing van de gasmeter

Bij een verbouwing kan het nodig zijn de gasmeter te verplaatsen naar de kelder. Dit is echter geen eenvoudige klus. Uit bron [10] blijkt dat enkel geautoriseerde installatiebedrijven of netbeheerders, zoals Eandis of Enexis, de gasmeter mogen verplaatsen. Dit geldt ook voor het verlengen van de hoofdaanvoer of het aanbrengen van een nieuwe aansluiting.

De kosten van zo’n verplaatsing kunnen variëren, afhankelijk van de omvang en het type gasmeter. In sommige gevallen kunnen de kosten 700 euro of meer bedragen. Dit geldt ook voor het verplaatsen van de gasmeter naar een lagere verdieping in de kelder.

2. Gasmeter in een kast plaatsen

Het is toegestaan om de gasmeter in een afgesloten compartiment te plaatsen, mits er voldoende ventilatie is. De kast moet worden voorzien van verluchtingsroosters en moet in een goed verluchte ruimte staan. De gasmeter mag niet worden geplaatst in een kast met roosters, tenzij het om een buitendeur gaat.

3. Gasmeter en elektriciteitsmeter in de kelder

Het is toegestaan om de gasmeter en elektriciteitsmeter in de kelder te plaatsen. De gasmeter moet echter naast of boven de andere meters hangen. Dit zorgt voor overzichtelijkheid en veiligheid. Bij het plaatsen van de gasmeter in de kelder is ook rekening te houden met de aansluiting op het gasnet en de afstand tot hittebronnen.

Aanbevelingen voor het plaatsen van een gasmeter in de kelder

1. Raadpleeg een erkende installateur

Bij het plaatsen van een gasmeter in de kelder is het belangrijk om contact op te nemen met een erkende installateur, die gespecialiseerd is in gasinstallaties. Dit zorgt voor een veilige en juiste installatie, en voorkomt problemen met de netbeheerders.

2. Controleer de regelgeving

Bij het plaatsen van een gasmeter in de kelder is het belangrijk om de regelgeving van de betrokken netbeheerders en het bouwrecht te controleren. Dit geldt ook voor de veiligheidsvoorschriften en de afstand tot hittebronnen.

3. Zorg voor voldoende ruimte

Bij het opstellen van de gasmeter in de kelder is het belangrijk om voldoende ruimte te reserveren. Dit geldt zowel voor het opstellen van de gasmeter als voor de ventilatie en toegang.

4. Gebruik geschikte materialen

Bij het plaatsen van de gasmeter in de kelder is het belangrijk om geschikte materialen te gebruiken, zoals gasleidingen, koppelingen en beugels. Dit zorgt voor een veilige en duurzame installatie.

Conclusie

Het plaatsen van een gasmeter in de kelder is een praktische en veilige oplossing, mits aan de vereisten wordt voldaan. De gasmeter moet voldoen aan de technische eisen, en moet worden geplaatst in een goed verluchte ruimte. Ook moet er rekening worden gehouden met de afstand tot hittebronnen, en moet de gasmeter worden geplaatst in een aparte ruimte. Het is belangrijk om bij het plaatsen van de gasmeter in de kelder te controleren of de regelgeving en de veiligheidsvoorschriften worden nageleefd.

Bronnen

  1. Aansluiten op aardgas van appartementen met een apart gasmeterlokaal
  2. Plaatsen slimme meter, geen meterbord
  3. Gasmeter – Wikipedia
  4. Gasmeter verplaatsen – BNNVARA
  5. CV-ketel, gasmeter en groepenkast in 1 grote kelderkast
  6. Mag gas + elektriciteitsmeter in de kelder geplaatst worden?
  7. Je gasmeter aflezen – Hier.nu
  8. Waar je gasmeter plaatst – Bouwinfo
  9. Gasmeter kopen – Sander Vunderink
  10. Gasmeter verplaatsen – Klusidee
  11. Gasmeter – Vattenfall
  12. Gasmeters – VWV Metering
  13. Verschillende meters – Eneco
  14. Gasmeters – Wildkamp

Related Posts