Grote trilspin in de kelder: een overzicht van het gedrag, het voorkomen en de bestrijding
In de kelder van veel huishoudens in Nederland en België komt de grote trilspin voor. Deze spin wordt vaak als ongewenst beschouwd, maar heeft wel een nuttige functie in het ecosysteem. In dit artikel bespreiden we het gedrag, het voorkomen en de manieren waarop je met de grote trilspin kunt omgaan.
Kenmerken van de grote trilspin
De grote trilspin is een opvallende spin, vooral vanwege haar lange poten. Het lichaam kan tot 10 mm lang worden, terwijl de poten tot 10 cm kunnen reiken. De spin is meestal bruin, met een iets lichtere kop. Ze heeft acht ogen, maar ziet er niet zo goed mee. Ze heeft ook een lichaam dat eruitziet alsof het in twee delen is, wat haar herkenbaar maakt.
De grote trilspin is een synantrope spin, wat betekent dat ze afhankelijk is van de mens. Ze kan niet buiten overleven, maar houdt van verwarmde huizen. Ze komt vaak voor op zolder en in de kelder. Het web van de grote trilspin is niet zo netjes als dat van de wielwebspin. Het ziet er wat rommelig uit, maar toch blijven er prooien in steken. Als dat gebeurt, rent de grote trilspin ernaartoe, spuit hij een verdovende vloeistof in zijn slachtoffer en zuigt hij het binnenste eruit.
Waar komt de grote trilspin voor?
De grote trilspin is een van oorsprong meer zuidelijk levende spin. Omdat het in Nederland net wat koud is, vind je deze slanke dieren vooral binnenshuis. Ze maken een slordig webje dat menig huisvrouw een doorn in het oog is. Dit webje doet dienst als een detectiepoortje. De spin weet exact wanneer er een prooi aan de webben zit en kan de prooi dan aanvallen en in spinrag wikkelen.
Wat eet de grote trilspin?
De grote trilspin eet graag andere spinnen, zoals de gewone huisspin. Ze is een roofdier en vangt vooral insecten, zoals muggen, vliegen, motten en oorwurmen. Ze is echter ook in staat om andere spinnen te vangen, waardoor ze een nuttig beest is in het ecosysteem.
Is de grote trilspin giftig?
De grote trilspin is niet giftig. Er is geen onderzoek gedaan naar de giftigheid van deze spin, en de bewering dat de trilspin de giftigste ter wereld is, is nergens op gebaseerd. De spinnen in ons land zijn dus niet gevaarlijk, maar kunnen wel voor veel overlast zorgen als ze met velen in je huis of tuin komen bivakkeren.
Hoe herken je de grote trilspin?
De grote trilspin is te herkennen aan zijn kleine, tweeledige lijf en zijn lange, dunne poten. De spin is meestal bruin, met een iets lichtere kop. De grote trilspin is een van de meest voorkomende spinnen in Nederland en België. Ze komt vaak voor op zolder en in de kelder. Ze is echter niet gevaarlijk voor mensen.
Hoe bestrijd je de grote trilspin?
Als je de grote trilspin uit je huis wilt verwijderen, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Eén manier is om de spinnen met een stofzuiger weg te halen. De zak moet daarna wel geleegd worden. Ook is het mogelijk om horren te plaatsen of een spinnenwerende, biologisch afbreekbare vloeistof te gebruiken. Dit is te vergelijken met de spray die je in de winkel kunt kopen, maar dan sterker. Eerst worden de spinnen en de webben verwijderd. Hierna wordt de vloeistof op de plekken aangebracht waar het ongedierte heeft gezeten. Plekken waar nog geen spinnen zitten, worden preventief behandeld. De nog aanwezige spinnen kunnen nergens meer een web maken. Ze moeten dan wel een ander onderkomen zoeken.
Spinnen in de kelder voorkomen
Spinnen in de kelder zijn vaak lastig, maar er zijn manieren om het aantal spinnen te verminderen. Eén manier is om holle ruimtes en gaten in je woning te dichten. Zonder plek om zich te verstoppen houden spinnen het snel voor gezien. Ook is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen en te vegen, zodat spinnen zich niet kunnen verstoppen in de hoekjes van je woning.
Conclusie
De grote trilspin is een nuttig beest in het ecosysteem, maar kan soms lastig zijn in de kelder. Ze is niet giftig, maar kan wel voor veel overlast zorgen. Er zijn verschillende manieren om met de grote trilspin om te gaan, waaronder het gebruiken van een spinnenwerende vloeistof of het verwijderen van webben en spinnen met een stofzuiger. Door maatregelen te nemen, kun je het aantal spinnen in je woning verminderen en zo de overlast beperken.
Bronnen
Related Posts
-
Hoogte en afmetingen van prefab kelders: een overzicht
-
Hoogte en bouwvoorschriften voor kelders en garages
-
Het gebruik van kruisgewelfen in kelders: een historische analyse
-
Hoog grondwater en kelders: oorzaken, gevolgen en oplossingen
-
Honden in woningen: Aandacht voor gezondheid, verzorging en ruimtelijke inrichting
-
De Hommelseweg in Arnhem: Een Prachtige Woonlocatie met Kelder, Tuin en Historisch Ambiente
-
Sfeervolle woningen aan de Hommelseweg: Kelder, stijl en ruimte
-
Holle Wand als Oplossing voor Kelders: Voordelen, Toepassingen en Technische Specificaties