Harry op den Kelder: Een unieke bijdrage aan de dorpsfilm van Nibbixwoud
In de regio Noord-Holland heeft Harry op den Kelder een bijzondere rol gespeeld bij het bewaren en herleven van de geschiedenis van het dorp Nibbixwoud. Zijn bijdrage aan de dorpsfilm uit 1952 en de daarop aansluitende projecten laten zien hoe persoonlijke inspanningen en technische innovatie samenwerken om culturele en historische waarde te behouden. Deze bijdrage is niet alleen van belang voor de inheemse bewoners, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in het bewaren van historische documentatie en het herontdekken van vroeger.
De oorsprong van de dorpsfilm
De dorpsfilm uit 1952, gemaakt in opdracht van de fanfare St. Gregorius, was bedoeld om het agrarische karakter van Nibbixwoud te tonen. De oorspronkelijke film was in het bezit van Leo Weel, maar werd later door Harry op den Kelder omgezet naar een digitale versie. Dit proces zorgde ervoor dat de kwaliteit van de film behouden bleef. Daarnaast kreeg Harry filmmateriaal van Niek op den Kelder, met de opmerking: "Je ziet maar wat je ermee doet." Dit suggereert dat de oorspronkelijke film niet alleen een historisch document was, maar ook een bron van creativiteit en herinterpretatie.
Samenwerking en collectie van filmbeelden
Tijdens een diner in Hoorn, aangeboden door het bestuur van Stichting Bessie, kwam Harry op den Kelder in gesprek met Koos Wenker. In dit gesprek deelde Harry zijn bezit van oude filmbeelden over diverse gebeurtenissen in het dorp, waaronder de Nibbikker wielerronde, de opmars van SEW voetbal, en de verrichtingen van SEW handbal. Deze beelden kwamen van verschillende bronnen, waaronder Jaap Boots, Simon Vleerlaag, Niek op den Kelder, en Jan Appelman. Deze collectie beelden vormt een rijke bron van historische gegevens en cultuur.
Het idee voor een nieuwe film
Koos Wenker had het idee om al dit materiaal in een voorstelling te verwerken, met de film uit 1952 als startpunt. Dit idee ontstond uit het besef dat de historische beelden niet alleen kunnen worden bewaard, maar ook kunnen worden gecombineerd met nieuw materiaal om een compleet beeld van de geschiedenis van het dorp te vormen. Het was echter geen eenvoudig proces, aangezien de film uit 1952 een stomme film was, waarbij enkel het geruis van de camera te horen was. Daarom besloot men dat deze film van tekst en bijpassende muziek moest worden voorzien.
Wie is wie?
Een van de belangrijkste uitdagingen bij het maken van de film was het bepalen van wie de personen op de dorpsfilm waren. Tijdens een bijeenkomst in 2014 werden een aantal Nibbikkers uitgenodigd om de film te bekijken. Hierbij kwamen onder anderen Truus Moeskops, Annie Neefjes-Stuyt, Theo op den Kelder Hz., en Cees Ursem aan de orde. Het was duidelijk dat het een gezelschap van alle leeftijden was, maar het was moeilijk om de namen van de personen te noteren, aangezien de reacties van de deelnemers vaak spontaan en emotioneel waren.
Inspreken van de film
Het inspreken van de film was een ander belangrijk onderdeel van het project. Het idee was om iemand met een mooie Hilversummer ABN (algemeen beschaafd Nederlands) stem te kiezen, maar dit bleek te duur en te mooi. Na enige discussie viel de keus op Cees Ursem (72), die een stem met een Nibbikker tongval had. Met het maken van de tekst begon het duo in januari 2016. Na veel herhaling en soms frustratie werd de film van 1952 in de loop van 2016 gemonteerd in.
Inleveren van filmmateriaal
De heren kregen steeds meer zin in het maken van een mooie film, want in augustus 2014 werd een oproep in de Kern geplaatst om filmmateriaal in te leveren bij Koos. Binnen korte tijd kreeg hij een lawine aan amateur-filmmateriaal. Verrassend was dat er ontzettend veel materiaal bij de Nibbikers verborgen lag: voetbal, handbal, wielerronde, carnaval, Molenbad, het Gilde, brandweer, enzovoort. Het meeste ingezonden materiaal was zonder tekst of muziek en moest helemaal worden doorgenomen om plaats en tijdstip vast te stellen. Het was ondoenlijk om al het materiaal te gebruiken, aangezien het ging om duidelijke en herkenbare beelden.
De film "Herinner en Geniet"
De naam van de film is "Herinner en Geniet". Tijdens de vertoning op vrijdag 24 mei om 14.00 uur werden compilaties van de film vertoond in de filmzaal van de Dres aan de KBO. Een tweede voorstelling vond plaats om 20.00 uur. De toegangsprijs was 3 euro. Wie interesse had in de film kon het bestelformulier invullen of een e-mail sturen. De totale lengte van de vijftien films is bijna tien uur en wordt aangeboden op 1 USB card en kost 20 euro. Uit de opbrengst werden de montage- en digitaliseringskosten van de film betaald.
Reserveren en contact
Het was belangrijk om te reserveren voor de filmavond, aangezien het verwacht werd dat er een grote toeloop zou zijn. Om alles vlekkeloos te laten verlopen, wilde het team graag de reservering voor 20 mei ontvangen via [email protected]. Belangstellenden konden ook bellen naar 06-27395062 na 16.00 uur.
Bronnen
Related Posts
-
Kelderruimtes in de architectuur: vochtproblemen, isolatie en gebruik
-
Donkere kelders: een interieurprobleem en oplossingen
-
Kelderonderhoud en vochtbeheersing in de bouw
-
Spel in de kelder: ruimte en speelse leerervaringen
-
Donkere kelders: oorsprong, problemen en oplossingen
-
In de kelder is het donker: een liedje dat ruimtes en gevoelens verbindt
-
In de kelder is het donker: historische en culturele betekenis van een klassiek kinderlied
-
De betekenis van donkere kelders in interieurontwerp en psychologie