Jort Kelder en de strijd tegen nepadvertenties: Een overzicht van de feiten
Inleiding
In 2019 kwam Jort Kelder, een bekende Nederlandse journalist en presentator, met een opmerkelijke uitspraak over de vele nepadvertenties die in omloop waren, waarbij zijn gezicht werd gebruikt zonder toestemming. Deze situatie leidde tot een rechtszaak tegen Google en een opkomst van een stichting, met als doel de strijd aan te binden tegen oplichting via nepadvertenties. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de feiten, de betrokken partijen en de gevolgen van deze zaak, met ondersteuning van de gegevens uit de bronnen.
De situatie rond nepadvertenties
In de bronnen staat te lezen dat Jort Kelder zich zorgen maakte over het feit dat zijn gezicht opnieuw gebruikt werd in nepadvertenties, waardoor hij besloot aangifte te doen van oplichting. Dit verscheen in meerdere bronnen, waaronder het artikel “Jort wil met De Mol strijden tegen nepadvertenties” (bron 4). Hierin wordt uitgelegd dat Kelder een stichting wilde oprichten om samen met andere BN’ers (Bekende Nederlanders) te strijden tegen dit fenomeen. Volgens hem ging het hier om een risicovolle belegging, waarbij personen zich proberen te bevoordelen met leugens en een valse voorstelling van zaken.
De maximumstraf voor oplichting is vier jaar cel. Kelder benadruidde dat het hier niet alleen om een risicovolle belegging ging, maar ook om het feit dat mensen zich proberen te bevoordelen met leugens. De bron legt uit dat er sprake is van oplichting, wat de rechtszaak ondersteunt.
De rol van Google en de rechtszaak
In bron 6 wordt uitgelegd dat Jort Kelder eind 2019 een bodemprocedure aangifte tegen Google heeft aangevraagd. Hij wilde via de rechter Google aansprakelijk stellen voor de frauduleuze advertenties. Volgens de advocaat van Kelder, Kaaks, wilde hij dat Google de advertenties met zijn gezicht en naam zou weren van het platform. Google daarentegen beweert, volgens Kaaks, dat ze in hun verweer niet aansprakelijk zijn voor de inhoud van de frauduleuze advertenties.
De rechtszaak is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen nepadvertenties, en het is duidelijk dat Kelder hier niet zomaar mee op de proppen komt. De zaak is een principiële zaak, waarin Kelder wil dat Google en Facebook hun best doen om zulke situaties te voorkomen.
De opstart van de stichting “Vladimir”
In bron 6 wordt ook aangehaald dat Kelder een stichting heeft opgericht, genaamd “Vladimir”, met als doel de strijd aan te binden tegen nepadvertenties. Deze stichting wil samenwerken met andere BN’ers om dit soort oplichting te bestrijden. De stichting wil de aandacht vestigen op het feit dat mensen met hun gezicht worden misbruikt voor commerciële doeleinden, zonder hun toestemming.
In het artikel “Jort wil met De Mol strijden tegen nepadvertenties” wordt uitgelegd dat Kelder zich zorgen maakte over het feit dat zijn foto’s blijven opduiken in nepadvertenties van bitcoin-oplichters. Hij wilde dat de politie en justitie achter de oplichters aangaan. “We hopen dat het openbaar ministerie bereid is onderzoek te verrichten naar de personen die zich hiermee verrijken”, zei Kelder in het artikel.
De rol van andere media en personen
In bron 3 staat dat Jort Kelder in meerdere programma’s is te zien geweest, waaronder “De Jortcast” en “De Snobcast”. Deze programma’s tonen aan dat Kelder een actieve bijdrage levert aan het onderwerp van nepadvertenties en de impact daarvan op de maatschappij.
In bron 9 wordt uitgelegd dat Jort Kelder in een programma van Clarice Gargard is te zien geweest, waarin het onderwerp van racisme in Nederland centraal stond. Hierbij werd ook het Black Renaissance Collectief genoemd, dat een avond organiseerde in De Appel, in de hoofdstad. Dit alles toont aan dat Kelder ook buiten zijn eigen programma’s actief is in het debat over maatschappelijke problemen, waaronder nepadvertenties.
De reactie van de overheid
In bron 6 staat dat Jort Kelder ook in contact is geweest met de overheid, waaronder het openbaar ministerie. In het artikel wordt uitgelegd dat Kelder wil dat de overheid actief ingrijpt om deze oplichting te voorkomen. De overheid moet volgens hem actief zijn in het onderzoek en het aanpakken van dergelijke gevallen.
De betrokkenheid van andere personen
In bron 6 wordt ook aangehaald dat John de Mol, een bekende Nederlander, ook een rechtszaak aangifte tegen Facebook heeft gedaan, omdat zijn gezicht werd misbruikt in nepadvertenties. Deze zaak is in 2019 aangevraagd, en de rechtbank stelde hem in het gelijk. Dit toont aan dat de problemen rond nepadvertenties niet beperkt zijn tot Kelder, maar ook andere bekende personen aantreft.
Conclusie
De situatie rond nepadvertenties is een belangrijk onderwerp geworden, met name in het licht van de vele gevallen waarin personen hun gezicht laten gebruiken zonder toestemming. Jort Kelder heeft in 2019 een actieve rol gespeeld in de strijd tegen deze oplichting, waarbij hij aangifte deed van oplichting en een stichting oprichtte. De zaak tegen Google is een belangrijk onderdeel van deze strijd, en het openbaar ministerie moet actief ingrijpen om zulke gevallen te voorkomen.
Bronnen
- Foute Jongens 2019
- Corona virus / Travel ban
- Jort Kelder
- Jort wil met De Mol strijden tegen nepadvertenties
- Scherpslijpers en nier-proevers maken een technoclub van wereldformaat kapot
- Eindelijk datum zitting Jort Kelder en Google
- Probeleggen.nl
- Sneu gedrag
- IJzingwekkend Angelsaksisch tempo Jort Kelder versus Afrikaanse rust Clarice Gargard
- Kort geding geen mediastilte Kelder
Related Posts
-
Kelders in Groningen: Wat is er nodig voor een veilige en gezonde ruimte?
-
Kelderrenovatie en vochtproblemen: een overzicht van oplossingen en aanpak
-
Kelderoplossingen: Veilige en functionele inrichting van een kelder
-
Kelderoplossingen: Ruimte benutten, vocht beheren en comfort optimaliseren
-
Kelderruimtes in de architectuur: vochtproblemen, isolatie en gebruik
-
Donkere kelders: een interieurprobleem en oplossingen
-
Kelderonderhoud en vochtbeheersing in de bouw
-
Spel in de kelder: ruimte en speelse leerervaringen