Kelders en bruto inhoud volgens NEN 2580: wat telt mee?
Kelders zijn in de bouw vaak lastig te beoordelen als het gaat om het bepalen van de bruto inhoud volgens de NEN 2580. De Nederlandse norm NEN 2580 is bedoeld om een eenduidige en objectieve manier te bieden voor het meten van de oppervlakte en inhoud van gebouwen. Bij het bepalen of een kelder wel of niet meetelt bij de bruto inhoud, zijn er verschillende factoren van belang. Deze artikel legt uit hoe kelders worden beoordeeld volgens de NEN 2580 en welke eisen er aan een kelder moeten worden gesteld om mee te tellen in de berekening van de bruto inhoud.
Wat is de bruto inhoud volgens NEN 2580?
De bruto inhoud van een gebouw wordt bepaald aan de hand van de ruimtes die binnen de bouwconstructie vallen. De norm NEN 2580 stelt duidelijke regels op voor het meten van de inhoud, waardoor zowel de oppervlakte als de inhoud van een gebouw eenduidig en vergelijkbaar worden gemaakt. De bruto inhoud omvat alle ruimtes die binnen de muren, dakconstructies en vloeren vallen, inclusief overdekte en niet-overdekte gebouwgebonden buitenruimten, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Volgens bron [6] wordt de bruto inhoud bepaald als het volume van de ruimtes binnen de gebouwconstructie. Dit omvat dus ook ruimtes zoals kelders, zolders en overdekte gebouwgebonden buitenruimten, mits deze voldoen aan de eisen van de NEN 2580. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat de bruto inhoud niet alleen bepaald wordt op basis van de oppervlakte, maar ook op grond van de hoogte en de toegankelijkheid van de ruimte.
Hoe wordt een kelder beoordeeld volgens NEN 2580?
Voor een kelder om in de bruto inhoud van een gebouw opgenomen te worden, zijn er meerdere criteria die moeten worden voldaan. Deze criteria zijn onder meer:
1. Toegankelijkheid
Een kelder moet toegankelijk zijn voor mensen. Dit betekent dat kruipruimtes, technische uitsparingen en andere onbetredenbare delen niet meetellen in de bruto inhoud. Een ruimte waar je normaal kunt lopen, wordt wel meegerekend.
2. Hoogtecriteria
De nettohoogte van een kelder bepaalt of deze als gebruiksoppervlakte wordt gerekend:
- Nettohoogte < 2 meter: Deze kelder valt onder “overige inpandige ruimte” omdat deze niet geschikt is voor normaal gebruik.
- Nettohoogte ≥ 2 meter: Als de kelder een hoogte heeft van 2 meter of meer en voldoet aan andere criteria (zoals isolatie en klimaatbeheersing), kan deze als gebruiksoppervlakte worden gerekend.
3. Daglichttoetreding
Een kelder met een koekoek (een uitbouw die daglicht toevoegt) kan meetellen als woonruimte, maar alleen als de koekoek minstens 2 meter hoog is en een vloeroppervlakte van 4 m² heeft. Kleinere koekoeken tellen niet mee, net als vensterbanken.
4. Gebruik
Als de kelder alleen gebruikt kan worden voor opslag, wordt deze gerekend tot overige inpandige ruimte. Een kelder die bijvoorbeeld ingericht is als hobbyruimte of woonkamer en bouwkundig voldoet, kan wel als woonoppervlakte worden gerekend.
Welke kelders telden mee in de bruto inhoud?
Uit de bronnen blijkt dat bepaalde kelders wel meegerekend worden in de bruto inhoud, mits aan de eisen van de NEN 2580 wordt voldaan. Dit geldt onder meer voor:
Kelders met voldoende hoogte
Een kelder die minimaal 2 meter hoog is en voldoet aan de bouwkundige eisen, telt mee in de bruto inhoud. Dit geldt ook als de kelder niet volledig is afgewerkt, mits de ruimte geschikt is voor gebruik.
Kelders met een koekoek
Als een kelder een koekoek heeft die voldoende hoogte en oppervlakte biedt, kan deze als woonruimte worden gerekend. Dit geldt alleen als de koekoek minstens 2 meter hoog is en een vloeroppervlakte van 4 m² heeft. Kleinere koekoeken tellen niet mee.
Kelders met een vaste trap
Een kelder die via een vaste trap bereikbaar is, telt meestal mee in de bruto inhoud. Dit geldt ook als de kelder niet volledig is afgewerkt, mits de ruimte geschikt is voor gebruik.
Kelders die niet meegerekend worden in de bruto inhoud
Er zijn ook situaties waarin een kelder niet meetelt in de bruto inhoud volgens NEN 2580. Dit is het geval bij:
Kelders met onvoldoende hoogte
Als een kelder minder dan 2 meter hoog is, wordt deze meestal niet meegerekend in de bruto inhoud. Deze ruimtes worden dan aangemerkt als overige inpandige ruimtes.
Kelders met onvoldoende daglichttoetreding
Hoewel de daglichttoetreding geen bepalende factor is voor het meettellen van een kelder in de bruto inhoud, kan het ontbreken van daglicht de bruikbaarheid van een kelder beïnvloeden. Kelders zonder daglicht zijn vaak minder geschikt voor gebruik als woonruimte.
Kelders zonder vaste trap
Een kelder die alleen bereikbaar is via een vlizotrap of een losse ladder, telt meestal niet mee in de bruto inhoud. Dit komt doordat de toegankelijkheid niet voldoet aan de eisen van de NEN 2580.
Tabel: Overzicht van kelders en bruto inhoud volgens NEN 2580
Kelderkenmerk | Telt mee in de bruto inhoud? | Toelichting |
---|---|---|
Minimaal 2 meter hoogte | ✅ Ja | Als de kelder bouwkundig geschikt is. |
Koekoek van 2 meter hoogte | ✅ Ja | Met een vloeroppervlakte van 4 m². |
Onvoldoende hoogte | ❌ Nee | Minder dan 2 meter hoog. |
Geen vaste trap | ❌ Nee | Via vlizotrap of ladder bereikbaar. |
Onafgewerkte ruimte | ✅ Ja | Mocht voldoen aan bouwkundige eisen. |
Geen daglichttoetreding | ✅ Ja | Zolang de ruimte geschikt is voor gebruik. |
Conclusie
De bepaling of een kelder mee moet tellen in de bruto inhoud volgens NEN 2580 hangt af van meerdere factoren. Hoogte, toegankelijkheid, afwerking en daglichttoetreding spelen hierbij een rol. Kelders die voldoen aan de eisen van de NEN 2580, worden meegerekend in de bruto inhoud, mits ze geschikt zijn voor gebruik. Dit geldt ook voor kelders met een koekoek, mits deze voldoende hoogte en oppervlakte biedt. Kelders die niet aan de eisen voldoen, worden meestal niet meegerekend in de bruto inhoud.
Bronnen
- Kelders meten volgens NEN 2580: Spelregels uitgelegd
- NEN 2580-conforme meetcertificaat
- Bruto vloeroppervlak berekenen
- Gebruik van een kelder
- Inhoudsbepaling gebouw volgens NEN 2580
- Zolders en gebruiksoppervlakte volgens NEN 2580
- Meetinstructies NEN 2580
- Telt een kelder of souterrain mee als woonoppervlakte?
- Gebruiksoppervlakte en kelders
- Cache-control: no-cache vs. must-revalidate
Related Posts
-
Isolatie onder vloerplaat in een kelder: technieken, materialen en kosten
-
Isolatiematerialen voor kelders: keuze, toepassing en voordelen
-
Isolatie van de keldervloer: technieken, materialen en aandachtspunten
-
Isolatie van kelderplafond: Technieken, materialen en kosten
-
Isolatie van kelders volgens het Bouwbesluit: wat moet je weten?
-
Isolatie van een houten vloer in de kelder: aanpak en materialen
-
Isolatie aan de buitenzijde van een kelder: technieken, materialen en kosten
-
De gruwelijke daden van ISIS in de kelder