Het duurzame en architectonisch indrukwekkende vakantiehuis van Jort Kelder op Terschelling

Het vakantiehuis van Jort Kelder op Terschelling staat in het middelpunt van aandacht vanwege zijn unieke combinatie van duurzaamheid, architectonische uitstraling en een uitnodigende interieur. Het ontwerp is gerealiseerd door de architect Marc Koehler, die het gebouw ontwierp met een oog voor het natuurlijke landschap en de ecologische impact. Het huis, dat deels in de duinen ligt, past zich aan bij de omgeving, maar biedt tegelijkertijd ruimtelijke en functionele innovatie. In dit artikel worden de belangrijkste kenmerken, het gebruik van materialen, de inrichting en de duurzaamheid van dit unieke vakantiehuis beschreven, op basis van de beschikbare bronnen.

Architectonische uitstraling en indeling van het interieur

Het duinhuis van Jort Kelder is een opvallend ontwerp dat zich past in de omgeving van Terschelling. De architect, Marc Koehler, koos voor een open, ruimtelijk ontwerp dat niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch indrukwekkend. Het gebouw is grotendeels van hout opgetrokken en ligt deels verzonken in de duinen, wat het zichtbare volume beperkt en de ecologische voetafdruk vermindert. De houten constructie is vooral gericht op duurzaamheid, maar ook op esthetische uitstraling.

De indeling van het interieur is opvallend open. Er zijn geen muren tussen de verschillende ruimtes, behalve de slaapkamers en badkamers. Hierdoor voelt het gebouw ruimer dan de 138 vierkante meter die het werkelijk inneemt. De ruimte is opgesplitst in verschillende niveaus, die als een trap omhoog spiralen rond de centrale open haard. Dit ontwerp creëert een soort promenade architecturale, waarbij je vanuit het ondergrondse slaapdomein langzaam naar boven stapt, langs de entree, de woon- en eetruimte, de keuken en de speelruimte, tot aan de lounge bovenin. Dit maakt het mogelijk om vanuit verschillende punten een ander uitzicht te hebben, waardoor de ruimte dynamisch en levendig blijft.

De inrichting van de woning is gericht op comfort en functionaliteit. De ruimtes zijn opgesplitst in verschillende domeinen, die elk hun eigen sfeer hebben. Zo is er een ruimte voor de twee gezinnen, voor de volwassenen en voor de kinderen. De woon- en eetruimte, de keuken en de speelruimte vormen een continue ruimte, die vanwege het ontwerp van de architect als een ruimtelijke wandeling door de duinen wordt beschouwd. Dit maakt het mogelijk om vanuit meerdere punten een prachtig uitzicht te hebben, bijvoorbeeld op het zand dat tegen het glas stuift of op de duinen en de zee.

Materialen en kleurenpalet

De keuze voor materialen en kleuren in het interieur is van invloed geweest op de sfeer van het huis. De architect koos voor een natuurlijk kleurenpalet, dat afgeleid is van het landschap van Terschelling. De ruwe, antracietkleurige kelderwanden van in het werk gestort beton ademen de sfeer van de basalten dijklichamen. Voor de leefruimten liet Koehler, bij wijze van experiment, zandkleurig pigment aan het beton toevoegen, wat het materiaal warmer maakt en de relatie tussen binnen en buiten versterkt. In de afwerking en stoffering van wanden en meubels kom je zowel het grijs en wit van de zee tegen als het geelgroen van het gras en het bruin van de struiken en heesters.

De houtconstructie, onafgewerkt in het zicht gelaten, en de gewalste staalplaten waarmee het rookkanaal van de haard bekleed is, geven het huis iets ruigs. Voor de gevels koos Koehler western red cedar, een houtsoort die door oxidatie vergrijst, bij vochtig weer bijna zwart oogt en in de zon juist goud kleurt – net als het helmgras rond het huis.

De vloeren zijn gemaakt van zandkleurig hout, wat overeenkomst geeft met de omgeving. In de keuken en de badkamer zijn materialen gebruikt die gericht zijn op duurzaamheid en functionele uitstraling. De badkamers zijn ingericht met eenvoudige, modern uitziende sanitair, die passen bij het minimalistische interieur.

Duurzaamheid en energiebesparing

Het duinhuis van Jort Kelder is een voorbeeld van duurzame bouw. De architect heeft slimme oplossingen toegepast om de ecologische voetafdruk tot een 'vingerafdruk' te reduceren. Door het huis deels onder de grond te bouwen, is niet alleen het zichtbare volume beperkt, maar ook de basis gelegd voor de goede isolatie. Op het betonnen fundament na, is het huis in hout opgetrokken. Het gebruik van hout is niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook vanwege de hoge isolatiewaarde en de biologische afbreekbaarheid. Daarnaast biedt hout ook de mogelijkheid om de sculpturale vorm secuur uit te voeren, terwijl door het relatief lage gewicht de benodigde energie voor transport beperkt is.

De woning is uitgerust met zonnepanelen, die het huisje voorzien van de benodigde elektriciteit. Door de combinatie van goede isolatie en de open ruimte is er ook geen centrale verwarming aanwezig. Alleen de houtkachel is voldoende om het huis warm te houden. Daarnaast is er een kleine cv-ketel als back-up voor strenge winters. De ventilatie wordt geregeld met behulp van roosters en te openen ramen, wat de energiebesparing verder ondersteunt.

De bouw van het huis vond plaats buiten het broedseizoen van de duinvogels, wat het bouwproces beperkte en de ecologische impact minimaliseerde. De constructie is snel opgebouwd door gebruik te maken van een prefab systeem, dat op het vasteland voorgezaagd is. Hierdoor kon het huis als ‘bouwpakket’ met de boot naar het eiland vervoerd worden.

Interieur en meubilair

Het interieur van het vakantiehuis is minimalistisch en gericht op comfort. De keuken is eenvoudig ingericht, met een eettafel en een keukenblock dat ruimte biedt voor koken en eten. De woon- en eetruimte is uitgerust met een zitbank en een eettafel, die passen bij het ruimtelijke ontwerp van het huis. De lage vloeren en de open ruimte geven een gevoel van ruimte en licht.

De slaapkamers zijn in het souterrain geplaatst, en zijn afgeschermd van de rest van het gebouw. Ze zijn geluidsdicht en bieden een privésfeer. De badkamers zijn gericht op functionele uitstraling, met eenvoudige sanitair en een kledingkast. De badkamer is uitgerust met een doucheruimte, een wastafel en een toilettje.

De speelruimte is bedoeld voor de kinderen, en is uitgerust met speelgoed en speelgoedkasten. De lounge bovenin is bedoeld voor rust en ontspanning, met een bank en een haard. Hier is het mogelijk om in de avonden te zitten en te genieten van de weersomstandigheden en het uitzicht op de zee.

Conclusie

Het vakantiehuis van Jort Kelder op Terschelling is een uniek voorbeeld van architectonische uitstraling en duurzaamheid. Het ontwerp van Marc Koehler past zich aan bij de omgeving, maar biedt tegelijkertijd een open, ruimtelijk interieur dat functioneel en esthetisch indrukwekkend is. Het gebruik van materialen, de indeling van de ruimtes en de duurzaamheid maken het huis tot een van de meest innovatieve en ecologische woningen in de regio. Het is een voorbeeld van hoe architectuur en natuur kunnen samenwerken om een beter leven te bieden.

Bronnen

  1. Het eco-duinhuis van Jort Kelder
  2. Het duurzame duinhuis van Jort Kelder
  3. Architectuur.nl - Duinhuis
  4. Zeven eigenaren over hun vakantiehuis
  5. Dit is de weekendvilla van Jort Kelder
  6. Jort Kelders buitenhuis is architectonisch hoogstandje
  7. Huis duinen Terschelling

Related Posts