Het Eco-Duinhuis van Jort Kelder: Een voorbeeld van duurzame architectuur op Terschelling
De architect stond volgens de Volkskrant voor een flinke uitdaging. Kelder wilde een onconventioneel huis dat geschikt was voor de gehele familie, maar ook moest voldoen aan de strenge bouweisen van de gemeente Terschelling. Koehler koos uiteindelijk voor één grote open loft. In het huis zijn naast die van de slaapkamers en badkamers geen muren aanwezig. “Daardoor voelt het niet alleen groter dan de 138 vierkante meter die het is, maar is het ook opvallen licht; de zon schijnt via het grote dakraam tot in het souterrain”, aldus de Volkskrand. “Om de bewoners en gasten toch een eigen plek te geven, is de ruimte opgedeeld in splitlevels, die als een trap omhoog spiralen rond de centraal gelegen open haard. Tezamen vormen de tien vloerniveaus een bescheiden promenade architecturale; vanuit het ondergrondse slaapdomein stijg je langzaam naar boven, langs de entree, de woon- en eetruimte, naar de keuken en via de speel/gamevloer (voor neefjes en nichtjes) tot in de lounge bovenin.” Een deel van het huis is verborgen in het duin, waardoor het minder opvalt in de omgeving. Het houten casco is buiten het broedseizoen in twee weken in elkaar gezet. Achter het huis bevinden zich zonnepanelen die het huisje voorzien van de benodigde elektriciteit. Door de combinatie van goede isolatie en de open ruimte is er ook geen centrale verwarming aanwezig. Alleen de houtkachel is voldoende.
Architectuur en duurzaamheid
Het Eco-Duinhuis van Jort Kelder op Terschelling is een duidelijk voorbeeld van hoe duurzaam bouwen kan worden gecombineerd met een onconventionele, open ruimte. De opdracht van de architect was om een huis te ontwerpen dat geschikt was voor de gehele familie, maar ook voldoe aan de strenge bouwvoorschriften van de gemeente Terschelling. Het resultaat is een ruimte die zich aanpast aan de natuur, in plaats van eroverheen te staan. Het huis is grotendeels verborgen in het duin, waardoor het minder opvalt in de omgeving. Dit is een belangrijk onderdeel van de duurzaamheid, aangezien het de impact op het ecologische systeem minimaliseert.
De architect, Marc Koehler, koos voor één grote open loft, waarin geen muren aanwezig zijn, behalve die van de slaapkamers en badkamers. Dit zorgt ervoor dat de ruimte groter voelt dan de werkelijke oppervlakte van 138 vierkante meter. Bovendien zorgt de open ruimte voor een lichtere en luchtige sfeer, waarin de zon via het grote dakraam tot in het souterrain schijnt. De combinatie van goede isolatie en de open ruimte zorgt ervoor dat er geen centrale verwarming nodig is, waardoor het huis zelfs zonder centrale verwarming kan worden verhit. Alleen de houtkachel is voldoende, wat het huis duurzamer maakt.
Open ruimte en flexibele inrichting
De open ruimte van het huis is een van de meest opvallende kenmerken. De ruimte is opgedeeld in splitlevels, die als een trap omhoog spiralen rond de centraal gelegen open haard. Deze inrichting zorgt voor een soepele overgang tussen de verschillende functies van het huis, waardoor het niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch aantrekkelijk. De tien vloerniveaus vormen een bescheiden promenade architecturale, waarbij vanuit het ondergrondse slaapdomein langzaam naar boven wordt gestapt, langs de entree, de woon- en eetruimte, naar de keuken en via de speel/gamevloer (voor neefjes en nichtjes) tot in de lounge bovenin.
Deze opdeling in splitlevels zorgt ervoor dat de ruimte niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch aantrekkelijk. De open haard is het centrale punt van het huis, waardoor de ruimte een warme en gezellige sfeer krijgt. De ruimte is dus niet alleen geschikt voor de gehele familie, maar ook voor gasten, aangezien er ruimte is voor eigen plekken. De opdeling in splitlevels maakt het mogelijk om de ruimte flexibel in te richten, zodat de ruimte zowel voor het gezin als voor gasten geschikt is.
Duurzaamheid en energiebesparing
Een van de belangrijkste kenmerken van het Eco-Duinhuis is de duurzaamheid. Het huis is voorzien van zonnepanelen, waardoor het huisje voorzien van de benodigde elektriciteit. De combinatie van goede isolatie en de open ruimte zorgt ervoor dat er geen centrale verwarming nodig is. Alleen de houtkachel is voldoende, wat het huis duurzamer maakt. Dit is een belangrijk voordeel, aangezien het helpt bij het verminderen van de ecologische voetafdruk van het huis.
De architect, Marc Koehler, koos voor een strakke houten woning, voorzien van een afgeknot schilddak dat opengewerkt is tot panoramavenster. Doordat het hout door de weersinvloeden langzaam vergrijsd, zal het huis uiteindelijk minder opvallen tussen het helmgras dan de klassieke stenen huizen in de omgeving. Dit is een goed voorbeeld van hoe duurzaam bouwen kan worden gecombineerd met een esthetische uitstraling. Het gebruik van hout als bouwmateriaal is duurzaam en helpt bij het verminderen van de ecologische voetafdruk.
Aanpassing aan de natuur
Het huis is grotendeels verborgen in het duin, waardoor het minder opvalt in de omgeving. Dit is een belangrijk onderdeel van de duurzaamheid, aangezijn het de impact op het ecologische systeem minimaliseert. Het houten casco is buiten het broedseizoen in twee weken in elkaar gezet, wat het proces van bouwen en inrichten van het huis efficiënter maakt. Dit is een voorbeeld van hoe duurzaam bouwen kan worden gecombineerd met een snelle en efficiënte uitvoering van het bouwproces.
De architect, Marc Koehler, ontwierp voor de gebroeders Kelder een strakke houten woning, voorzien van een afgeknot schilddak dat opengewerkt is tot panoramavenster. Doordat het hout door de weersinvloeden langzaam vergrijsd, zal het huis uiteindelijk minder opvallen tussen het helmgras dan de klassieke stenen huizen in de omgeving. Dit is een goed voorbeeld van hoe duurzaam bouwen kan worden gecombineerd met een esthetische uitstraling. Het gebruik van hout als bouwmateriaal is duurzaam en helpt bij het verminderen van de ecologische voetafdruk.
Samenvatting
Het Eco-Duinhuis van Jort Kelder op Terschelling is een voorbeeld van hoe duurzaam bouwen kan worden gecombineerd met een onconventionele, open ruimte. De opdracht van de architect was om een huis te ontwerpen dat geschikt was voor de gehele familie, maar ook voldoe aan de strenge bouwvoorschriften van de gemeente Terschelling. Het resultaat is een ruimte die zich aanpast aan de natuur, in plaats van eroverheen te staan. Het huis is grotendeels verborgen in het duin, waardoor het minder opvalt in de omgeving. Dit is een belangrijk onderdeel van de duurzaamheid, aangezien het de impact op het ecologische systeem minimaliseert. De architect, Marc Koehler, koos voor één grote open loft, waarin geen muren aanwezig zijn, behalfe die van de slaapkamers en badkamers. Dit zorgt ervoor dat de ruimte groter voelt dan de werkelijke oppervlakte van 138 vierkante meter. Bovendien zorgt de open ruimte voor een lichtere en luchtige sfeer, waarin de zon via het grote dakraam tot in het souterrain schijnt.
Bronnen
Related Posts
-
Jort Kelder en Eva Jinek: Geruchten, relatie en media-aandacht
-
Jinek, Jort Kelder en Thierry Baudet: Een Politieke Samenwerking of Persoonlijke Relatie?
-
Jort Kelder en Eva Jinek: De mysterieuze relatie en de impact op de Nederlandse media
-
Jinek en Jort Kelder: Over de rol van Boris Johnson in het Britse politieke landschap
-
Jort Kelder: Een Persoonlijkheid in de Media en Zijn Invloed op de Cultuur
-
De Jezuïetenkerk in Rome: een historische en architecturale schatkamer
-
Jeugdsoos De Kelder in Kollum: Een ruimte voor jongeren in een historisch pand
-
De Kelder: Een Multifunctionele Jeugdsoos in Baflo