Huizen in de Kanaalstraat: Bouw, Beveiliging en Ruimtelijke Inrichting

In de Kanaalstraat in Apeldoorn wordt een nieuw woonproject gerealiseerd dat op de hoek van de Hoofdstraat en de Kanaalstraat ligt. Het project omvat woningen, centrumfuncties en een ondergrondse parkeergarage. Dit artikel bespreekt de bouwregels, ruimtelijke inrichting, beveiliging en andere relevante aspecten van dit project, gebaseerd op de beschikbare bronnen.

Bouwregels en Beperkingen

De bebouwing aan de Hoofdstraat is maximaal 12 meter hoog. Op de hoek van de Hoofdstraat en de Kanaalstraat wordt een hoekaccent gerealiseerd van 18 meter. De bebouwing aan de Kanaalstraat is 15 meter hoog. De toren is terugliggend en heeft een hoogte van maximaal 72 meter. De bouwhoogte is aangegeven op de verbeelding, en ondergrondse parkeergarages mogen onder het peil worden gebouwd.

Het project is gelegen binnen het bestemmingsvlak van het bestemmingsplan Binnenstad-West. Er is geen gebiedsbescherming en geen beschermde soorten, zodat er geen ecologische bezwaren zijn tegen het voorgenomen plan. De gemeente heeft aangegeven dat er geen negatief effect op Natura 2000-instandhoudingsdoelen is.

Ruimtelijke Inrichting en Beplanting

Het project omvat 139 appartementen, waarvan 60 in de categorie middeldure huur en 79 in de vrije sector. De oppervlakte van het projectbedrijf is ongeveer 6.200 m². De bebouwing is één complex, met een bouwhoogte van maximaal 19 meter. De toren is 73 meter hoog. Op de begane grond is maximaal 2.600 m² b.v.o. voor centrumfuncties voorzien, waaronder detailhandel, horeca, kantoren, maatschappelijke voorzieningen, sport, dienstverlening en cultuur en ontspanning.

Het project bevat 155 parkeerplaatsen, met een ondergrondse parkeervoorziening op de begane grond en in een tussenlaag. Op het dak van de parkeervoorziening komt een binnentuin. De locatie is strategisch gelegen op de looproute tussen het centrum en het station, wat een levendig straatbeeld oplevert.

Beveiliging en Veiligheid

Bij de werken aan het project wordt rekening gehouden met de veiligheid van de omgeving. Er wordt aangegeven dat de grondroerder alle redelijkerwijs mogelijke maatregelen neemt om schade aan eigendommen van de gemeente of derden te voorkomen. Bij schade aan eigendommen van de gemeente wordt beslist of de grondroerder de schade moet herstellen of de schade moet vergoeden.

De bouwregels zijn duidelijk geregeld, en er zijn geen onduidelijkheden in de bronnen over de hoogte van de gebouwen. De bevoegdheid om af te wijken van de regels ligt bij het bevoegd gezag, dat in de meeste gevallen het college van burgemeester en wethouders is.

Bodemverontreiniging en Archeologie

In de omgeving van de Kanaalstraat en de Wilhelminastraat zijn lagen van kalkachtige stoffen aanwezig, die mogelijk afkomstig zijn van het voormalige Pesthuis. Deze lagen zijn optisch goed te onderscheiden en moeten naar een erkende verwerker worden afgevoerd. Werkzaamheden in deze lagen moeten worden gemeld met een beknopt saneringsplan.

Er is sprake van een hoge pH en verhoogde hoeveelheden barium in grond en grondwater. Er is extra onderzoek gedaan naar de gehalten aan cyanide, borium, calcium en vetzuren, om uit te sluiten dat het hier gaat om afval uit de kaarsenindustrie. De gehalten bleken niet noemenswaardig, maar het calciumgehalte en de pH zijn hoger dan verwacht.

De 'Omgevingsvisie Gaaf Gelderland' stelt vast dat archeologie expliciet moet worden betrokken bij de afweging bij planontwikkeling. Ruimtelijke plannen en projecten moeten rekening houden met bekende en te verwachten archeologische waarden.

Parkeerregels en Dubbelgebruik

Het project bevat een aanzienlijk aantal parkeerplaatsen, met een totale parkeerbehoefte van 259,5. Er is sprake van dubbelgebruik, waarbij verschillende doelgroepen op verschillende momenten in de week de maximale parkeervraag hebben. Door verschillende doelgroepen op verschillende momenten in de week met aanwezigheidspercentages te rekenen, kan het maatgevende moment worden bepaald wanneer de gezamenlijke parkeervraag het grootst is.

De parkeernormen zijn duidelijk geregeld, en er is sprake van een aparte berekening voor bewoners, bezoekers en werknemers. De parkeerplaatsen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder winkels, horeca en kantoren.

Conclusie

Het project in de Kanaalstraat in Apeldoorn biedt een uitgebreid woon- en centrumprogramma met een aanzienlijk aantal woningen, centrumfuncties en een ondergrondse parkeergarage. De bouwregels zijn duidelijk en de ruimtelijke inrichting is goed overzichtelijk. De gemeente heeft aangegeven dat er geen negatief effect op Natura 2000-instandhoudingsdoelen is. De bodemverontreiniging wordt in kaart gebracht, en er is sprake van een goede afstemming met de omgeving.

Bronnen

  1. Plan: Hoofdstraat - hoek Kanaalstraat
  2. Gebied rond de Eerste Helmersstraat, met name de Kanaalstraat en de Wilhelminastraat
  3. Artikel 2.3.4 Algemene volgordebepaling
  4. Bij herontwikkeling, herinrichting en herstructurering
  5. Voorbereide huisaansluitingen

Related Posts