Jort Kelder en het Eco-Duinhuis: een duurzame woning in de duinen van Terschelling

Inleiding

In de duinen van Terschelling staat een uniek en duurzaam gebouwde woning die is ontworpen door architect Marc Koehler. Het Eco-Duinhuis van Jort Kelder is een voorbeeld van hoe moderne architectuur en duurzame bouwprincipes samen kunnen vallen. Dit artikel geeft een overzicht van de kenmerken van het Eco-Duinhuis, de architectuur, en de gebruikte materialen. Daarnaast worden ook andere woningen van Jort Kelder besproken, zoals het appartement in de Plantagebuurt.

Architectuur en ontwerp

Het Eco-Duinhuis van Jort Kelder is ontworpen als een open ruimte waarin geen muren aanwezig zijn, behalve die van de slaapkamers en badkamers. De ruimte is opgedeeld in splitlevels, die als een trap omhoog spiralen rond de centraal gelegen open haard. Dit maakt het mogelijk dat de woning een bescheiden promenade architecturale vormt, waarbij vanuit het ondergrondse slaapdomein langzaam naar boven wordt gestapeld, langs de entree, de woon- en eetruimte, naar de keuken en via de speel/gamevloer tot in de lounge bovenin.

De architect koos voor een strakke houten woning, voorzien van een afgeknot schilddak dat opengewerkt is tot panoramavenster. Door het gebruik van hout, dat door de weersinvloeden langzaam vergrijsd, zal het huis uiteindelijk minder opvallen tussen het helmgras dan de klassieke stenen huizen in de omgeving.

De woning heeft een woonoppervlakte van 138 vierkante meter. Het is eigenlijk één grote ruimte, waarbij de slaap- en badvertrekken ommuurd zijn. De zon komt binnen via het grote dakraam en schijnt tot in het souterrain. Volgens de architect doet een rondgang in de villa aan als een duinwandeling. Er zijn vanuit meerdere punten een prachtig uitzicht.

Duurzaamheid en ecologie

Het Eco-Duinhuis is ontworpen met een ecologisch en duurzaam ontwerp. Het huis is grotendeels verborgen in het duin, waardoor het minder opvalt in de omgeving. Er zijn zonnepanelen aangebracht die het huisje voorzien van de benodigde elektriciteit. Door de combinatie van goede isolatie en de open ruimte is er ook geen centrale verwarming aanwezig. Alleen de houtkachel is voldoende.

De architect stond volgens de Volkskrant voor een flinke uitdaging. Kelder wilde een onconventioneel huis dat geschikt was voor de gehele familie, maar ook moest voldoen aan de strenge bouweisen van de gemeente Terschelling. Het moment dat de graafmachine het duin in ging, was even slikken. “Dan besef je dat bouwen zonder ecologische voetafdruk niet echt bestaat”, zegt Kelder. Maar nu het huis er staat, voelt het goed: in tune met Terschelling.

Woning in de Plantagebuurt

Naast het Eco-Duinhuis in de duinen van Terschelling heeft Jort Kelder ook een appartement gekocht in de Plantagebuurt. Het appartement is onderdeel van een complex dat vroeger bekend stond als het Zeemanlaboratorium. Het laboratorium hoorde bij de Universiteit van Amsterdam en was vernoemd naar de Nederlandse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Pieter Zeeman. Het gebouw is een Rijksmonument.

Voor de woning heeft Jort een hypotheek van 2 miljoen afgesloten. Het appartement beschikt over zes kamers en een dakterras. Het appartement werd gekocht voor 1.860.000 euro, wat het appartement tot een van de duurzamere woningen maakt.

Conclusie

Het Eco-Duinhuis van Jort Kelder is een voorbeeld van hoe duurzaam bouwen en architectuur samenkomen. Het is ontworpen met ecologische materialen en heeft een open ruimte die zowel functioneel als esthetisch is. Het appartement in de Plantagebuurt toont dat Kelder ook in stedelijke omgevingen een duurzame woning zoekt. Zijn keuze voor duurzame materialen en ecologische bouwprincipes maakt hem tot een voorbeeld voor toekomstige woningbouw.

Bronnen

  1. Het eco-duinhuis van Jort Kelder
  2. Huizen (Wikipedia)
  3. Huizen (TripAdvisor)
  4. Zeven eigenaren over hun vakantiehuis
  5. Huizenzoeker
  6. Dit is de weekendvilla van Jort Kelder
  7. Jort Kelder koopt appartement van bijna 2 miljoen in Plantagebuurt

Related Posts