Kelder als woonruimte: wat telt mee en wat niet?
Een kelder is vaak een ruimte die vooral wordt gebruikt voor opslag of technische installaties. Toch kan een kelder ook worden omgevormd tot een nuttige woonruimte. Of het nu gaat om een kelder onder een woning, een souterrain of een kelder onder de tuin, de vraag is vaak: wanneer telt een kelder mee als woonruimte en wanneer niet? Dit artikel bevat een overzicht van de spelregels en richtlijnen die van toepassing zijn bij het bepalen of een kelder als woonruimte mag worden gerekend. De informatie is gebaseerd op de bronnen die in de lijst van bronnen zijn opgenomen.
Wanneer telt een kelder mee als woonoppervlakte?
Deel van de vraag is: wanneer wordt een kelder of souterrain als woonoppervlakte gerekend? Hier zijn de belangrijkste spelregels die van toepassing zijn:
Spelregel 1: Bouwkundig geschikt zijn als woonoppervlakte
Een kelder of souterrain moet bouwkundig geschikt zijn als woonoppervlakte. Dit betekent dat er goede ventilatie moet zijn, verwarming en voldoende afwerking om dat als aangename woonruimte te gebruiken. Een koude onafgewerkte betonvloer en vocht maakt het niet bouwkundig geschikt als woonoppervlakte. Ook als een kelder bijvoorbeeld bedoeld is als fietsenstalling of installatieruimte, dan gaat de term ‘woonoppervlakte’ niet op.
Spelregel 2: Minimaal 2 meter hoogte
De ruimte moet minimaat 2 meter hoog zijn zonder dat je hiervoor moet hakken of breken. Als je in een bouwkundig geschikte kelder/souterrain bent, dan moet je met een meetapparaat minimaal 2 meter hoogte meten. Je meet dus op de aangebrakte afwerkvloer (tapijt, laminaat, o.i.d.) tot aan het plafond.
Spelregel 3: Daglichttoetreding en koekoek
Een kelder met een koekoek (een uitbouw die daglicht toevoegt) kan meetellen als woonruimte, maar alleen als de koekoek minstens 2 meter hoog is en een vloeroppervlakte van 4 m² heeft. Kleinere koekoeken tellen niet mee, net als vensterbanken. Echter, de eis van de aanwezigheid en grootte van daglichttoetreding geldt overigens wel bij zolders.
Spelregel 4: Tussen de balken kijken
Als een kelder of souterrain balken aan het plafond heeft, dan moet je de hoogte meten van de vloer tot aan de onderkant van de balken. De enige uitzondering die je hierop mag maken, is als de balken zóver uit elkaar staan, dat als je onder elke balk scheidingswandjes zou plaatsen, dat er dan fatsoenlijke kamers zouden ontstaan.
Spelregel 5: Woningen die enkel bestaan uit een te laag souterrain worden gedoogd
Sommige woningen bestaan enkel uit een souterrain waar niet de minimale hoogte van 2 meter wordt gehaald (bijvoorbeeld in Amsterdam). Wanneer deze woning naar redelijkheid wel bewoonbaar is, dan mag de oppervlakte van deze souterrainwoning bij wijze van uitzondering wel meetellen als woonoppervlak. Maar let op: bestaat de woning niet geheel uit deze souterrain dan geldt deze gedoogregel niet.
Wat is het verschil tussen een kelder en een souterrain?
Er is sprake van een kelder als méér dan de helft van die etage zich onder straatniveau (‘het maaiveld’) bevindt. Dus stel de hoogte van de kelder is 2 meter hoog. Als de kelder 101 cm of meer dieper ligt dan het straatniveau, dan is er sprake van een kelder. Van een souterrain is juist sprake als méér dan de helft van de hoogte van die verdieping zich boven het straatniveau bevindt. Dus als die benedenverdieping 200 cm hoog is en daarvan bevindt 99 cm of minder zich onder het straatniveau, dan is er sprake van een souterrain.
Hoe wordt de oppervlakte van een kelder berekend?
De oppervlakte van een kelder wordt berekend op basis van het bouwkundige gebruik. Als de kelder bedoeld is als berging, dan telt deze niet mee als woonruimte. Maar als de kelder op een manier is aangelegd dat het geschikt is voor bewoning, dan telt het mee. Ook de hoogte van het plafond speelt hierbij een rol.
Voorbeeld:
- Een kelder van 100 m² met een plafondhoogte van 2,50 m en daglichttoetreding telt mee als woonruimte.
- Een kelder van 100 m² met een plafondhoogte van 1,90 m en geen daglichttoetreding telt niet mee als woonruimte.
Wat is de invloed van een kelder op de verkoopprijs?
Een kelder kan invloed hebben op de waarde van een woning. Hoe meer daglichttoetreding, des te fijner deze ruimte is om als woonruimte te gebruiken en des te kwalitatiever de kwaliteit van woonruimte in een huis is, des te meer deze waard is. Een goed afgewerkte kelder/souterrain kan per vierkante meter meer opleveren dan een vierkante meter die volledig boven de grond is. Denk hierbij aan een nieuwbouwwoning in Castricum met een souterrain die volledig conform de laatste eisen van het bouwbesluit en volgens de laatste moderne wensen van de moderne tijd is afgewerkt met dure details en het hoogst haalbare niveau van duurzaamheid.
Is een kelder geschikt voor een kantoorruimte?
Een kelder kan geschikt zijn voor een kantoorruimte, mits de kelder voldoet aan de eisen voor woonruimte. Dat wil zeggen, de kelder moet minstens 2 meter hoog zijn, beschikken over goede ventilatie, verwarming en afwerking. Ook moet de kelder op een manier zijn aangelegd dat het geschikt is voor bewoning. Als de kelder al dan niet wordt gerekend als bewoonbare oppervlakte, hangt af van het gebruik ervan. Als de kelder bijvoorbeeld alleen gebruikt wordt voor opslag, dan telt deze niet mee als woonruimte. Maar als de kelder wordt gebruikt als kantoorruimte, dan kan het wel meegerekend worden als woonruimte.
Is isoleren van een kelder noodzakelijk?
Isoleren van een kelder is nodig om de kelder droog te houden en te voorkomen dat vocht en schimmel zich ontwikkelen. Als de kelder wordt gebruikt als woonruimte, dan is isoleren van de kelder ook belangrijk om het comfort te verhogen. Isoleren van een kelder kan ook leiden tot een stijging van de KI (klimaatindex), wat opnieuw de waarde van de woning kan verhogen.
Wat is de invloed van een kelder op de E-peilwaarde?
De E-peilwaarde is een maatstaf voor de energieprestatie van een woning. Een kelder die wordt gebruikt als woonruimte kan invloed hebben op de E-peilwaarde. Als de kelder goed geïsoleerd is, kan het helpen bij het verlagen van de energieverbruik. Echter, als de kelder slecht geïsoleerd is, kan het juist leiden tot een stijging van het energieverbruik.
Wat zijn de voordelen van een kelder onder de tuin?
Een kelder onder de tuin is een populaire manier om extra ruimte te creëren. Er zijn twee hoofdtypen kelders die men onder de tuin kan bouwen: de traditionele kelder en de afzinkkelder. Beide types hebben hun eigen unieke kenmerken en voordelen. De traditionele kelder onder de tuin is een klassieke aanpak waarbij de kelder wordt gebouwd door het uitgraven van de grond en het bouwen van de vloer en wanden. Deze kelders worden op dezelfde manier gebouwd als de meeste andere ondergrondse constructies, met het gebruik van beton of metselwerk voor de muren en vloeren. De belangrijkste voordelen van een traditionele kelder onder de tuin is dat er meer flexibiliteit is in de vorm en de aansluiting aan het huis. Het is in dit geval ook makkelijker om onder de bestaande woning de trap te realiseren.
Wat zijn de nadelen van een kelder onder de tuin?
De nadelen van een kelder onder de tuin zijn vooral gerelateerd aan de locatie. Een kelder onder de tuin kan lastig zijn om te bereiken, vooral als de tuin erg klein is. Daarnaast kan de bouw van een kelder onder de tuin duurder zijn dan de bouw van een kelder onder de woning.
Wat is de invloed van een kelder op de verkoopprijs?
Een kelder kan invloed hebben op de waarde van een woning. Hoe meer daglichttoetreding, des te fijner deze ruimte is om als woonruimte te gebruiken en des te kwalitatiever de kwaliteit van woonruimte in een huis is, des te meer deze waard is. Een goed afgewerkte kelder/souterrain kan per vierkante meter meer opleveren dan een vierkante meter die volledig boven de grond is. Denk hierbij aan een nieuwbouwwoning in Castricum met een souterrain die volledig conform de laatste eisen van het bouwbesluit en volgens de laatste moderne wensen van de moderne tijd is afgewerkt met dure details en het hoogst haalbare niveau van duurzaamheid.
Conclusie
Een kelder kan zowel als bergingsruimte als als woonruimte worden gebruikt, mits aan de juiste eisen is voldaan. De belangrijkste spelregels zijn dat de kelder minstens 2 meter hoog moet zijn, beschikt over goede ventilatie, verwarming en afwerking, en voldoet aan de eisen voor daglichttoetreding. Een kelder die voldoet aan deze criteria kan worden gerekend als woonoppervlakte en heeft invloed op de waarde van de woning. Een kelder onder de tuin is een populaire manier om extra ruimte te creëren, maar heeft ook nadelen. De invloed van een kelder op de verkoopprijs is afhankelijk van de kwaliteit van de kelder en het gebruik ervan.
Bronnen
- Kelder bouwen
- Kelders meten volgens NEN 2580
- Bewoonbare oppervlakte berekenen
- Kelder of berging bij appartement gebruiken als woonruimte
- Vochtige keldermuren
- Kelder isoleren of niet
- Bewoonbare oppervlakte berekenen
- Kelder en zolder meenemen
- Overige inpandige ruimte
- Telt een kelder of souterrain mee als woonoppervlakte?
- Warmtepomp in de kelder
- Kelderhoogte
- Kelder onder de tuin
Related Posts
-
Jort Kelder en de liefde: Wat weten we over zijn romantische verleden en huidige situatie?
-
Jort Kelder: Vanuit de media naar het publiek
-
Jort Kelder en Eva Jinek: Een romantische relatie of gewoon professionele samenwerking?
-
De invloed van een veilige woning op de psychosociale ontwikkeling van kinderen
-
Jacuzzi in de kelder: Een luxe ontspanningsruimte met uitstraling
-
Interieurontwerp en duurzaamheid in de moderne woonomgeving
-
Jort Kelder en de Bitcoin-geruchten: Wat is de waarheid?
-
Insecten in de kelder: oorzaken, voorkoming en bestrijding