Asbest in woningen: veiligheid, risico’s en beheersing

Asbest is een natuurlijke mineraalfaser stof die ooit veelvuldig in bouwmaterialen werd gebruikt vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. In de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw werd het gebruik van asbest in de Zwitserse bouw en industrie verbannen, maar nog steeds kunnen er in oude gebouwen asbesthoudende materialen voorkomen. Dit artikel bespreekt de risico’s van asbest, de veilige omgang ermee, en de juiste manier om met asbesthoudende materialen om te gaan, met name bij renovaties en saneringsarbeid.

Veiligheid en gezondheid

Asbest is gevaarlijk wanneer de fijne vezels in de lucht terechtkomen en worden ingeademeld. Eengeatmete asbestvezels kunnen zich ophopen in de longen en leiden tot ernstige ziekten zoals longkanker of mesotheliom. In de Zwitserse gezondheidssector wordt geschat dat jaarlijks meer dan 150 personen aan de gevolgen van asbestexpositie overlijden. Het is daarom van groot belang dat mensen die met asbesthoudende materialen werken, zich beschermen met passende persoonlijke beschermingsuitrusting.

Asbest in woningen

In woningen die vóór 1990 zijn gebouwd, is er een hoge kans dat asbesthoudende materialen aanwezig zijn. Dit geldt voor onderdelen zoals daken, vloeren, wanden, isolatie en elektrische installaties. In sommige gevallen is het materiaal intact, waardoor het geen direct risico oplevert. Maar bij elke bewerking, zoals snijden, boren of slijpen, kunnen er asbestvezels vrijkomen. Dit is gevaarlijk, vooral voor werknemers en bewoners van het gebouw.

Risico’s bij renovatie en sanering

Bij renovaties of saneringsarbeid kan de kans op asbestexpositie toenemen, vooral als er niet op wordt gelet wordt met de juiste veiligheidsmaatregelen. Er zijn drie niveaus van risico bij een renovatie:

  1. Lage risico’s: Bijvoorbeeld het schilderen van een muur met verf die geen asbest bevat. In dit geval is er geen direct risico.
  2. Middelmatig risico: Bijvoorbeeld het verwijderen van een oude vloerbedekking die mogelijk asbest bevat. Hierbij is het belangrijk om voorzichtig te werken en de juiste beschermingsmaatregelen te nemen.
  3. Hoog risico: Bijvoorbeeld het verwijderen van een asbesthoudend daksysteem. In dit geval is het verplicht om gespecialiseerde bedrijven in te schakelen, omdat dit gevaarlijk kan zijn.

Veilig omgaan met asbest

Bij het omgaan met asbesthoudende materialen is het belangrijk om te weten wat de juiste werkwijze is. Dit omvat:

  • Proeven nemen: Bij twijfel is het verstandig om een monster te nemen om te laten analyseren op asbest. Dit kan worden gedaan door gespecialiseerde laboratoria.
  • Geen mechanische bewerking: Het is gevaarlijk om asbesthoudende materialen mechanisch te verwerken, zoals slijpen of boren. Dit kan leiden tot vrijkomen van asbestvezels.
  • Gebruik van beschermingsmaatregelen: Werknemers moeten altijd de juiste persoonlijke beschermingsuitrusting dragen, zoals mondkapjes en handschoenen.
  • Beperking van vrijkomen: Bij het verwijderen van asbesthoudende materialen is het belangrijk om te zorgen dat de vezels zo min mogelijk in de lucht komen.

Asbest verwijderen

De verwijdering van asbesthoudende materialen is een specifieke klus die alleen door gespecialiseerde bedrijven mag worden uitgevoerd. Dit geldt met name bij materialen die als 'rood' zijn ingedeeld, wat wil zeggen dat er veel asbestvezels vrijkomen bij het werken. In dergelijke gevallen is het verplicht om een bedrijf in te schakelen dat is aangemeld bij de Suva.

Bij het verwijderen van asbesthoudende materialen moet er ook rekening worden gehouden met de afvalverordening. Dit betekent dat de afvalstroom van de asbesthoudende materialen gescheiden moet worden van het gewone afval. Dit is belangrijk om te voorkomen dat asbest in het milieu terechtkomt.

Kosten en financiering

De kosten van het verwijderen van asbest kunnen aanzienlijk zijn, afhankelijk van de hoeveelheid en het type asbesthoudend materiaal. In de Zwitserse wetgeving zijn er geen staatssubsidies voor het verwijderen van asbest. Echter, kunnen onderhoudskosten voor woonruimte van de belastingaangifte worden afgetrokken. Dit geldt voor zowel het verwijderen van asbest als het uitvoeren van saneringsarbeid.

Conclusie

Asbest is een gevaarlijke stof, die in oude gebouwen nog steeds kan voorkomen. Bij elke renovatie of saneringsactiviteit is het belangrijk om te weten of er asbesthoudende materialen aanwezig zijn. Bij twijfel is het verstandig om een expert in te schakelen om te controleren of er asbest is. Bij het omgaan met asbest is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen en te zorgen dat het materiaal op de juiste manier wordt verwijderd en afgevoerd. Door dit te doen, kan het risico op gezondheidsschade worden verminderd.

Bronnen

  1. Forum Asbest Schweiz
  2. Asbest in de bouw
  3. Asbest en gezondheid
  4. Wettelijke voorschriften
  5. Over Forum Asbest Schweiz
  6. Asbest in gebouwen

Related Posts