Jort Kelder over zijn werk bij Op1: ‘Het heeft weinig smoel’

In de context van het einde van de talkshow Op1, die na de zomer van 2024 zal worden opgevolgd door Khalid & Sophie, ziet Jort Kelder het vertrek van de show als een moeilijk moment. Hij benadrukt dat de opvolger geen linkse, activistische show moet worden, maar dat de NPO toch wel iets anders wil. De discussie over de inhoud van de nieuwe programma’s en de invloed op de publieke waarden is een centraal punt geworden.

Activisme-tv

Jort Kelder ziet Op1 als een mislukking. Hij benadrukt dat het idee van tien gezichten en achttien koppels niet werkt op televisie. “Dat heeft geen smoel”, zegt hij. Hij is het met de NPO eens dat ze iets anders willen, maar hij hoopt niet dat de opvolger een soort activistische, linkse show wordt. “Ik vind het goed dat de NPO iets anders wil daar, maar je hoopt natuurlijk niet dat het een soort activistisch, linkse show wordt.” De opvolger, Khalid & Sophie, is volgens hem niet per se links, maar heeft wel een linkse signatuur.

Khalid & Sophie wordt geplaatst in de late avond, terwijl de BNNVARA twaalf maanden lang het late night-slot krijgt. Jort ziet hierin een blunder. “Volgens mij lees je dan de tekens van de tijd niet helemaal. Als je de NPO echt wil opblazen en zorgen dat ze met die formatie het budget helemaal kapotmaken, dan moet je dat gaan doen.” Hij benadrukt dat de keuze om een linkse show in de late avond te plaatsen, niet helemaal overeenkomt met de verwachtingen van de publieke waarden.

Tekens van de tijd

Jort Kelder ziet in de keuze voor Khalid & Sophie ook tekens van de tijd. Hij zegt dat het idee dat Eva Jinek in de vroege avond gaat zitten, een soort progressief geluid nodig heeft in de late avond. “Dat circuleert. Ze hebben het niet tegen mij gezegd, maar dat circuleert.” Hij benadrukt dat de keuze om Khalid & Sophie in de late avond te plaatsen, een kwestie is van publieke waarde en dat de NPO zich hierin moet scharen.

Het grote probleem bij Op1

Een van de belangrijkste problemen met Op1, zegt Jort, is dat er geen baas is. “Het heeft weinig smoel.” Hij ziet de show als een kwestie van onduidelijkheid en onzekerheid. “Het is een soort wittemannentribunaal aan het worden nu. Alle 50-plusmannen moeten zich melden over hoe ze zich misdragen hebben”, aldus Jort. Hij benadrukt dat hij geen verantwoordelijkheid draagt voor het gedrag van anderen, maar dat het wel belangrijk is om het gedrag van collega’s te bespreken.

Jort Kelder over zijn eigen kunnen

Jort Kelder ziet het werk bij Op1 als een moeilijke uitdaging. “Ik zit daar met de handrem erop, ik voel mij vaak falen.” Hij benadrukt dat het moeilijk is om elke avond een talkshow te maken. “Een tijdje dan. Een week of twee weken, maar maandenlang? Nee, afschuwelijk, nee.” Hij ziet het als een kwestie van kwaliteit en duurzaamheid, en denkt dat het niet elke avond moet zijn, maar dat het wel een tijdje goed kan werken.

Op1 en de invloed op de publieke opinie

Jort Kelder ziet de invloed van Op1 op de publieke opinie als een kwestie van onzekerheid en onzichtbaarheid. “Wat er nu gebeurt in de publieke opinie is: iemand wordt eerst onthoofd en dan gaan ze een beetje rond het lijk lopen dansen met een rapportje. Dan heeft het geen zin meer.” Hij benadrukt dat het belangrijk is om grondig onderzoek te doen, en niet eerder ontslagen te worden. Hij ziet de huidige situatie als een vorm van ontheffing en onzichtbaarheid, en benadrukt dat het belangrijk is om te luisteren naar de mening van anderen.

Jort Kelder over de betekenis van Matthijs

Jort Kelder benadrukt dat het belangrijk is om de bijdragen van Matthijs niet te vergeten. “Zet hem drie maanden op Op1 en het is onvergetelijk op zijn manier.” Hij ziet het als een kwestie van erkenning en respect. “Dus dat moeten we niet helemaal vergeten. Ik wil zijn talent ook eren.” Hij benadrukt dat het belangrijk is om de bijdragen van collega’s te erkennen en te waarderen.

Conclusie

De discussie over het einde van Op1 en de opvolger Khalid & Sophie toont aan dat er veel onzekerheid is over de toekomst van de talkshow. Jort Kelder ziet het als een kwestie van publieke waarden, en benadrukt dat de keuze voor Khalid & Sophie niet alleen een kwestie is van inhoud, maar ook van invloed op de publieke opinie. Hij benadrukt dat het belangrijk is om grondig onderzoek te doen, en dat het niet genoeg is om alleen te reageren op het gedrag van anderen. De discussie over Op1 en de opvolger geeft een blik op de toekomst van de talkshow en de invloed op de publieke opinie.

Bronnen

  1. Jort Kelder: ‘Links-activistische show op plek Op1? Doe maar niet!’
  2. De Jortt Inbox
  3. Factuur maken met Jortt
  4. Jort Kelder vindt DWDD-kwestie moord op klaarlichte dag
  5. Boekhouden met Jortt
  6. Jort Kelder: ‘Ik vond het niet zo’n probleem dat het stopt’
  7. Jortt
  8. Jort Kelder over eigen talkshow Op1: ‘Het heeft weinig smoel’

Related Posts