Jort Kelder en de Juridische Stappen tegen Bitcoin-oplichting

In de jaren 2019 tot 2022 stond Jort Kelder, bekende presentator en radio-programma-maker, in het oog van de storm van frauduleuze bitcoin-advertenties. Deze advertenties gebruikten zijn beeld en naam om onwetende gebruikers te misleiden en te laten investeren in cryptovaluta’s. Deze praktijk, die ook bekend staat als "bitcoinfraude", leidde tot schade bij veel slachtoffers, waaronder Kelder zelf. Door juridische stappen te ondernemen tegen de betrokken partijen, zoals Google, probeerde Kelder zijn rechten te verdedigen en andere slachtoffers te beschermen.

De Juridische Stappen van Jort Kelder

Kelder begon zijn juridische strijd tegen de fraude met een bodemprocedure, een procedure die bedoeld is om een principiële uitspraak van de rechtbank te verkrijgen. Hij wilde vaststellen dat partijen als Google en Facebook hier onrechtmatig handelen en aansprakelijk zijn, ook voor de schade van mensen die door de advertenties zijn misleid. De procedure, die in het najaar van 2019 werd aangekondigd, stond op het punt om afgesloten te worden tegen het einde van het jaar. Daarnaast konden andere BN’ers zich aansluiten bij de zaak, hoewel het nog onduidelijk was of zij dat zouden doen.

In de eerste fase van de rechtszaak stelde de rechter dat techbedrijven zoals Google en Twitter niet aansprakelijk konden worden gehouden voor de advertenties waarin bekende Nederlanders zogenaamd mensen oproepen om in virtueel geld te investeren. Volgens de rechters zijn de makers van de berichten verantwoordelijk voor de reclameboodschappen via Google en voor de tweets op Twitter. Google en Twitter doen genoeg om dit verschijnsel tegen te gaan en daarom valt hun niets te verwijten, aldus de rechtbank. Kelder en zijn advocaten lieten toen al weten het daar niet mee eens te zijn.

De Overwinning van Jort Kelder

De zaak veranderde in 2020, toen het Amsterdamse gerechtshof een belangrijke uitspraak deed. Het hof oordeelde dat Google in 2020 nalatig was in het voorkomen van frauduleuze advertenties. De presentator had aangegeven dat het portret van hemzelf meerdere keren onrechtmatig werd gebruikt om bitcoin fraudes uit te voeren. Hierop had Google kunnen reageren en op moeten controleren, zo oordeelt Kelder. Zeker nadat al bekend was dat dergelijke nepadvertenties leiden tot frauduleuze activiteiten. Google zal een onderzoek starten naar de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse techbedrijf.

De schadevergoeding voor Kelder zal in een aparte procedure worden vastgesteld. Kelder is duidelijk blij met de uitspraak, zo geeft hij in een officieel persbericht: “Eindelijk, na bijna vier jaar strijd, krijgen we iets van genoegdoening. Het heeft mij altijd verbaasd hoe Google, een van de rijkste en machtigste bedrijven ter wereld, hiermee weg kon komen”, aldus Kelder in een persbericht.

De Rol van Google en Twitter

De uitspraak van het gerechtshof had gevolgen voor de verantwoordelijkheid van techbedrijven. Volgens de rechter ligt er wel degelijk een verantwoordelijkheid bij techbedrijven. Die hebben de plicht om hun check en balances systemen zo in te richten dat dit soort nepadvertenties niet op de platforms kunnen komen. Google heeft dit nagelaten en daarmee is het bedrijf aansprakelijk voor de schade die onder meer Kelder heeft geleden. De te betalen schadevergoeding komt aan bod in een aparte gerechtelijke procedure.

De rechter oordeelde enkele weken geleden dat de techbedrijven niet aansprakelijk kunnen worden gehouden voor de advertenties waarin bekende Nederlanders zogenaamd mensen oproepen om in virtueel geld te investeren. Volgens de rechters zijn de makers van de berichten verantwoordelijk voor de reclameboodschappen via Google en voor de tweets op Twitter. Google en Twitter doen genoeg om dit verschijnsel tegen te gaan en daarom valt hun niets te verwijten, aldus de rechtbank. Kelder en zijn advocaten lieten toen al weten het daar niet mee eens te zijn.

De Invloed op Slachtoffers

Kelder benadrukt dat het een belangrijke uitspraak is voor BN’ers maar ook voor de slachtoffers van deze nepadvertenties. Sommigen hebben fors geld verloren. Volgens Kelder moet je ergens een streep trekken. Google gaat de uitspraak bestuderen en zegt dat het zich nu inspant om advertentiefraude te bestrijden. Naar eigen zeggen zijn er in 2022 meer dan 5,2 miljard misleidende advertenties geblokkeerd. Er zijn ook verdachten opgepakt. In 2021 is er een 29-jarige man uit Amsterdam opgepakt vanwege zijn betrokkenheid bij een criminele organisatie die dergelijke oplichting uitvoerde.

De Verantwoordelijkheid van Techbedrijven

De zaak heeft duidelijk gemaakt dat techbedrijven zoals Google en Twitter verantwoordelijk zijn voor de advertenties die op hun platforms verschijnen. Volgens de rechter ligt er wel degelijk een verantwoordelijkheid bij techbedrijven. Die hebben de plicht om hun check en balances systemen zo in te richten dat dit soort nepadvertenties niet op de platforms kunnen komen. Google heeft dit nagelaten en daarmee is het bedrijf aansprakelijk voor de schade die onder meer Kelder heeft geleden.

De proactieve houding van Google ten tijde had ertoe moeten leiden dat de advertenties geblokkeerd of ten minste opgeschort werden. Google heeft niet gemotiveerd kunnen toelichten waarom dit technisch niet (eerder) mogelijk was. Het hof oordeelt dat het tonen van advertenties met de naam/het portret van Kelder inbreuk vormen op zijn persoonlijke levenssfeer en zijn goede eer en naam aantasten. Google is tekortgeschoten en heeft in strijd gehandeld met de maatschappelijke zorgvuldigheidsnorm. Het gaat dan specifiek om de negen advertenties in de periode maart-augustus 2020.

Conclusie

De uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof heeft duidelijk gemaakt dat techbedrijven zoals Google verantwoordelijk zijn voor de advertenties die op hun platforms verschijnen. De zaak van Jort Kelder is een belangrijk voorbeeld van hoe zulke frauduleuze praktijken kunnen worden aangepakt. Kelder’s strijd tegen de bitcoinfraude heeft ertoe geleid dat de rechter heeft bepaald dat Google aansprakelijk is voor de schade die hij heeft geleden. Deze uitspraak heeft ook gevolgen voor andere slachtoffers van deze nepadvertenties, die nu de kans krijgen om via de Nederlandse rechtspraak een poging te doen om het geld terug te krijgen.

Bronnen

  1. Jort Kelder doet aangifte tegen bitcoinadverteerders
  2. Jort Kelder begint bodemprocedure om nep-bitcoinreclames
  3. Jort Kelder wint hoger beroep tegen Google om nepbitcoinfraude
  4. Bitcoin-nepadvertenties: Nederlandse rechter cfd-beleggen
  5. Jort Kelder doet aangifte tegen bitcoinoplichters
  6. Boekhouden met Jortt
  7. Google aansprakelijk voor nepadvertenties rond Jort Kelder
  8. Jort Kelder wint hoger beroep tegen Google om nepbitcoinfraude
  9. Prijs van Jortt
  10. Uitleg van Jortt
  11. Google en Twitter niet aansprakelijk voor nepadvertenties met foto van bekende Nederlanders
  12. Jort Kelder hoger beroep na uitspraak over nepadvertenties

Related Posts