Bretels als stijlaccessoire: van functioneel tot mode
Bretels zijn sinds de 18e eeuw een bekend onderdeel van de garderobe, maar zijn ze nu alweer populair geworden als een stijlaccessoire. In de huidige mode worden bretels steeds vaker gezien als een manier om een stijlvolle uitstraling te geven. In dit artikel zullen we kijken naar de geschiedenis van bretels, de verschillende stijlen, het gebruik ervan en de invloed van beroemde figuren zoals Jort Kelder op de trend.
Geschiedenis van bretels
De geschiedenis van bretels gaat terug tot 1736, waarbij ze voor het eerst in de geschiedenisboeken voorkwamen. In de loop van de eeuwen zijn bretels een mannenaccessoire geweest dat zijn nut heeft bewezen. Ze zijn een stijlvolle manier om je broek op te houden. En daarbij de enige juiste manier om de broek van een smoking of jacquet op zijn plaats te houden. Bretels zijn lange tijd verscholen gegaan achter een jasje, maar mogen tegenwoordig juist weer getoond worden. Met dank aan fervente bretel dragers als Jort Kelder en vooruit, Larry King.
In de jaren 90 werden bretels door weinigen gedragen. Maar zoals met vele kledingstukken en trends zijn er ups en downs. Hip hop icoon Fonzworth Bentley zorgde voor een comeback van de bretels in Amerika en ver daarbuiten. In Nederland was het Jort Kelder die bretels nieuw leven in blies. Tegenwoordig zien we bretels volop in de modemagazines en catwalks verschijnen. Bretels zijn niet langer een functionele accessoire om een pantalon op te houden, maar een fashion statement voor de modebewuste man.
Soorten bretels
Er zijn verschillende soorten bretels, waaronder klassieke bretels, Y-vorm bretels, X-vorm bretels en clip-on bretels. Klassieke bretels worden vandaag de dag meestal geleverd met een Y-vorm op de rug. Broeken die ontworpen zijn om klassieke bretels te dragen, hebben een zogeheten fish tail back, een V-vormige opening boven de bips. De twee leren bandjes aan de onderkant van je Y-bretels worden aan beide zijden van die V-opening bevestigd aan knopen die ongeveer acht centimeter uit elkaar staan.
Bretels kunnen ook gemaakt worden met clips in plaats van de leren bandjes met knoopsgaten. Engelse kleermakers beschouwen de bretels met clips als een belediging, maar helaas worden broeken nauwelijks meer gemaakt met knoopjes aan de broekband. Levi’s stopte bijvoorbeeld al in 1937 met suspender buttons aan hun jeans.
Het gebruik van bretels
Bretels zijn niet alleen een luxe en praktische accessoire, we zien bretels ook steeds meer in het modebeeld verschijnen. Op de catwalk en in de modebladen worden bretels volop als stijlaccessoire gebruikt. Tegenwoordig worden vrijwel enkel Y-vorm bretels gemaakt, bretels met 2 voorbanden en 1 achterband. Vroeger werden ook X-bretels gemaakt; 2 banden kruisten elkaar op de rug, waardoor zowel voor als achter 2 banden aan de pantalon bevestigd konden worden.
Bretels kunnen worden gedragen met verschillende stijlen. Bij casual gebruik zijn er geen regels bij het dragen en kies je wat jouw modisch hart je ingeeft, bijvoorbeeld op een spijkerbroek of chino, misschien zelfs met een pochet of op een v-hals trui. Ook met carnaval zijn bretels in Nederland razend populair. De volgende 'kostuums' kennen echter wel een zekere dress code: jaquet, rokkostuum en smoking.
De invloed van Jort Kelder
Jort Kelder is een van de belangrijkste figuren die bijdragen aan de comeback van bretels. Hij heeft bretels op verschillende manieren gedragen, waardoor hij een voorbeeld is voor anderen. In de eerste uitzending van Larry King zien we de presentator met zijn handelsmerk; bretels. Puur uit praktische redenen droeg de Amerikaan bretels, ze moesten zijn broek ophouden nadat hij veel gewicht had verloren vanwege serieuze hartoperaties. Hij schijnt in het bezit te zijn van maar liefst 150 paar.
Jort Kelder heeft ook bijgedragen aan de populariteit van bretels in Nederland. Tegenwoordig worden bretels steeds vaker gezien als een stijlaccessoire. Hij heeft ook bijgedragen aan de populariteit van bretels in de mode. In de jaren tachtig van de vorige eeuw vieren bretels hun comeback. De Wall Street yuppies grijpen in hun drang uniek te zijn terug naar the good old bretels. Al wie zich een hip en snel imago wil aanmeten draagt bretels. Zichtbaar of verscholen achter een jasje, dat maakt niet uit. Belangrijk is wel dat de juiste bretels gekozen worden; in luxe materialen als zijde, canvas of strak geweven katoen.
De keuze voor bretels
Bij het kiezen van bretels zijn er verschillende factoren te overwegen. De lengte van de bretels is belangrijk, want deze moet passen bij de maat van de broek. Er zijn verschillende maten beschikbaar, waaronder 2,5 cm (smal), 3,4 t/m 3,6 cm (normaal) en 4,0 cm (lekker breed, Wallstreet look). Daarnaast zijn er verschillende stijlen en kleuren beschikbaar.
Bij het kiezen van bretels is het ook belangrijk om op te letten met welke methode ze aan de broek bevestigd worden. Er zijn bretels met lussen en clips. De keuze tussen deze twee hangt af van de voorkeuren van de drager. Het is belangrijk om te weten dat clips kunnen leiden tot beschadiging van de stof van de broek, terwijl lussen een betere keuze zijn voor de bewaring van de kleding.
Conclusie
Bretels zijn sinds de 18e eeuw een bekend onderdeel van de garderobe, maar zijn ze nu alweer populair geworden als een stijlaccessoire. In de huidige mode worden bretels steeds vaker gezien als een manier om een stijlvolle uitstraling te geven. In dit artikel zagen we de geschiedenis van bretels, de verschillende stijlen, het gebruik ervan en de invloed van beroemde figuren zoals Jort Kelder op de trend. Bretels zijn niet langer een functionele accessoire om een pantalon op te houden, maar een fashion statement voor de modebewuste man.
Bronnen
Related Posts
-
Jort Kelder en Pete Hoekstra: Een confrontatie in het publieke debat
-
Jort Kelder en de betekenis van respectvolle communicatie in het openbare domein
-
Jort Kelder en de controverses rond het gesprek met Pete Hoekstra
-
Jort Kelder en de onbeschoonde reactie op Pete Hoekstra in Op1
-
Jort Kelder en Pete Hoekstra: Een onbeschofte opmerking en het gevolg daarvan
-
Jort Kelder en Pete Hoekstra: Een gênant gesprek dat het debat aandreef
-
Jort Kelder en de NSB: Een kritische blik op historische beelden
-
Jort Kelder en Pauw & Jinek: Politiek, Media en Invloed