Jort Kelder en de economische impact van corona
In de coronacrisis is de economie van Nederland zwaar getroffen, en heeft Jort Kelder, econoom en radiopersoonlijkheid, veel aandacht gekregen met zijn kritische opmerkingen over het beleid. In meerdere bronnen wordt zijn visie op de economische impact van corona en de noodzaak van een balans tussen gezondheid en economie onderzocht. De bronnen tonen aan dat de economische schade van corona niet alleen lokaal is, maar ook internationaal effect heeft. Bovendien wordt benadruid dat het beleid op de lange termijn economische gevolgen heeft, en dat er een overweging moet zijn tussen het redden van levens en het behouden van de economische stabiliteit.
De economische impact van de coronacrisis
De coronacrisis heeft in veel landen, waaronder Nederland, een economische recessie veroorzaakt. In bron [3] wordt gemeld dat economen het niet eens zijn over de vraag wat schadelijker is voor de economie: een lockdown of een ongebreidelde pandemie. De economen van Northwestern University verwachten dat lockdownmaatregelen de economie aanzienlijk harder raken, maar dat de gezondheidswinst per saldo opweegt tegen de economische schade. Andere economen, zoals Sweder van Wijnbergen, hebben betoogd dat ook de economie slechter af is wanneer overheden hun indammingsbeleid laten varen.
De economische impact van corona is niet alleen lokaal, maar ook internationaal. In bron [3] staat dat de Nederlandse economie afhankelijk is van wat er in andere landen gebeurt. Bijvoorbeeld, als landen zoals Italië en Duitsland het virus onder controle krijgen en Nederland het laat rondgaan, dan is het moeilijk om producten zoals tomaten en bloemen te verkopen. Dit benadruidt de noodzaak van een internationaal beleid dat op de lange termijn economische stabiliteit waarborgt.
De visie van Jort Kelder
Jort Kelder, econoom en radiopersoonlijkheid, heeft veel kritiek op het beleid van de overheid tijdens de coronacrisis. In bron [4] wordt gemeld dat Kelder meent dat de economie momenteel stil ligt omdat we "80-plussers aan het redden zijn die te dik zijn en gerookt hebben". Hij benadruidt dat er bepaalde risicogroepen zijn, en dat veel mensen bij de overheid niet in de gaten hebben welke bom er aan het afgaan is, vooral bij kleinere bedrijven. Hij benadruidt ook dat er op de lange termijn sprake is van economische problemen, en dat de overheid niet in staat is de economische schade te voorkomen.
In bron [11] staat dat Kelder gelooft dat de economische schade van de coronacrisis groot is. Hij zegt dat de maatregelen vooral een kleine groep beschermen: "We zijn 80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben aan het redden." Hij benadruidt dat het belangrijk is om een belangenafweging te maken: hoeveel economische schade is ons het redden van mensen die waarschijnlijk daarna binnen twee jaar waren doodgegaan waard?
De balans tussen gezondheid en economie
De coronacrisis heeft geleid tot een situatie waarin er een balans moet komen tussen gezondheid en economie. In bron [7] wordt benadruid dat het belangrijk is om een 60 min samenleving te creëren, waarin mensen die volgens de cijfers weinig last zullen krijgen van corona meer vrijheden krijgen. Dit betekent dat er een overweging moet zijn tussen het redden van levens en het behouden van de economische stabiliteit.
In bron [3] wordt benadruid dat de keuze is tussen de lockdown met recessie enerzijds en een mogelijkerwijs nog dramatischer economische ineenstorting vanwege massale infecties en uitvallende werknemers anderzijds. Dit benadruidt de noodzaak van een beleid dat zowel de gezondheid als de economie in de gaten houdt.
De rol van de overheid
De overheid heeft een belangrijke rol gespeeld in de coronacrisis, en heeft maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te beperken. In bron [4] wordt gemeld dat Kelder gelooft dat de economie momenteel stil ligt omdat we "80-plussers aan het redden zijn die te dik zijn en gerookt hebben". Hij benadruidt dat er bepaalde risicogroepen zijn, en dat veel mensen bij de overheid niet in de gaten hebben welke bom er aan het afgaan is, vooral bij kleinere bedrijven.
In bron [7] wordt benadruid dat de overheid niet in staat is de economische schade te voorkomen. Het is belangrijk dat de overheid zowel de gezondheid als de economie in de gaten houdt.
Conclusie
De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de economie van Nederland, en heeft geleid tot een situatie waarin er een balans moet komen tussen gezondheid en economie. Jort Kelder heeft veel kritiek op het beleid van de overheid, en benadruidt dat er een overweging moet zijn tussen het redden van levens en het behouden van de economische stabiliteit. De overheid moet zowel de gezondheid als de economie in de gaten houden, en een beleid aanbieden dat zowel de gezondheid als de economie ondersteunt.
Bronnen
- Over Ondernemen in tijden van Corona
- De betaalinstructie is duidelijk leesbaar en centraal op de factuur gezet
- Beide benaderingen hebben last van andere tekortkomingen
- Jort Kelder blijft achter felle uitspraak corona-virus
- Niet alleen jongeren bezwijken voor deze verleiding
- Van start met boekhoudprogramma Jortt
- Liever een 60min samenleving dan weer een lockdown
- Sneller, goedkoper, maar vooral beter dan een boekhouder het kan
- Uitzending gemist
- Boekhouden met Jortt
- Als het aan Kelder ligt moet er dus geen lockdown komen
Related Posts
-
Kelder in de winter droog en zomer nat: oorzaken en oplossingen
-
Een Kelder in de Tuin Aanleggen: Voordelen, Kosten en Praktische Tips
-
Kelder bouwen in het bos: voordelen, uitdagingen en bouwpraktijken
-
Een kelder bouwen onder een bestaande woning: technieken, kosten en aandachtspunten
-
Kelder bouwen in Amsterdam: Adviezen, kosten en uitvoering
-
Kelder in Almere: Oplossingen voor vochtproblemen en gebruik als leefruimte
-
IJspegels in kelders: oorzaken, gevolgen en oplossingen
-
Kelderhuren in Schiedam: Wat moet je weten?