Beerput en riolering: Een overzicht van werking, toepassing en huidige praktijk
Een beerput is een eenvoudig maar belangrijk onderdeel van de riolering, vooral in gebieden waar geen gemeentelijke riolering aanwezig is. De werking en toepassing van een beerput zijn van groot belang voor de afvoer van afvalwater en het voorkomen van vervuiling. In dit artikel worden de principes van een beerput beschreven, evenals de overgang naar moderne rioleringssystemen en de rol van beerputten in de huidige praktijk.
Werking van een beerput
Een beerput is een ondergrondse tank die bedoeld is om afvalwater en rioolwater op te vangen. Het is een eenvoudige constructie waarbij het afvalwater niet wordt behandeld, maar wel in de put wordt geplaatst. Het is van belang om te weten dat een beerput meestal gecorrigeerd wordt met een overloop, zodat het water kan worden weggeleid naar een doorwateringsweg of een sloot. Dit voorkomt dat het water over de grond stroomt en vervuiling veroorzaakt.
De werking van een beerput is gebaseerd op een eenvoudig principe: het verzamelen van afval en het oplossen van deel van het organische materiaal. Bij een goede werking hoeft een beerput niet of nauwelijks gelegd te worden, maar door de komst van agressieve schoonmaakmiddelen en toiletverfrissers wordt de bacteriologische huishouding van de beerput aardig verstoord. Dit leidt ertoe dat de bacteriën niet meer zoveel kunnen verwerken.
Toepassing van een beerput
Een beerput wordt geplaatst wanneer men niet kan aansluiten op de riolering. Dit is vooral het geval in gebieden waar geen gemeentelijke riolering aanwezig is, of wanneer tijdelijk geen aansluiting mogelijk is. In dergelijke gevallen kan een beerput een alternatief zijn om afvalwater te verwerken.
Een beerput is vooral geschikt voor het omgaan met zwart water, dat afkomstig is van het toilet. Het wordt niet behandeld, maar het zinkt af en wordt in de bodem opgenomen. In sommige gevallen wordt het slib van een beerput gebruikt als meststof in de landbouw.
Overgang naar moderne rioleringssystemen
De moderne riolering werkt tegenwoordig uitstekend zonder gebruik te maken van een beerput. In de loop der jaren zijn de meeste beerputten al verwijderd en is er een rechtstreekse verbinding met het hoofdriool gemaakt. Bij verbouwingen wordt vaak de riolering aangepast en de beerput verwijderd. Dit is ook van toepassing op de huidige praktijk, waarin het gebruik van beerputten is afgenomen.
Volgens het wettelijk kader mag er vanaf 1 januari 2005 niet meer ongezuiverd geloosd worden. Het wettelijk kader is in 2008 veranderd door het nieuwe Besluit lozing afvalwater huishoudens en de Wet gemeentelijke watertaken. In veel gevallen is een systeem voor de individuele behandeling van afvalwater de oplossing voor de niet gerioleerde percelen, men noemt dit IBA-systemen of ook wel IBA’s.
Beerput en IBA-systemen
IBA staat voor “individuele behandeling van afvalwater”. Vaak worden deze IBA’s geplaatst bij woningen in het buitengebied waar geen drukriool is. Ook voor het reinigen van een IBA bent u bij ons op het juiste adres. Hoe werkt een IBA? De diverse systemen voor de Individuele Behandeling van Afvalwater zien er allemaal verschillend uit, maar de werkingsprincipes zijn steeds gelijk. Het gaat steeds om combinaties van fysische processen, biologische processen en chemische processen die samenwerken om het afvalwater te zuiveren.
Onderhoud en legen van een beerput
Een beerput moet regelmatig geleegd worden. De frequentie van het legen hiervan is afhankelijk van de grootte van het pand, het aantal inzittenden en de grootte van de tank zelf. Het moet mogelijk iedere maand, iedere drie maanden of ieder jaar worden geleegd. Uiteraard kan het ook op een willekeurig punt daartussenin.
Bij het legen van een beerput is het belangrijk om de juiste technieken en materialen te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het proces efficiënt en veilig verloopt. Bij het legen van een beerput wordt de inhoud van de put leeggemaakt en het slib verwijderd. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van vacuümwagens of andere apparatuur die het mogelijk maakt om de inhoud van de put te verwijderen.
Conclusie
Een beerput is een belangrijk onderdeel van de riolering, vooral in gebieden waar geen gemeentelijke riolering aanwezig is. De werking en toepassing van een beerput zijn van groot belang voor de afvoer van afvalwater en het voorkomen van vervuiling. De moderne riolering werkt tegenwoordig uitstekend zonder gebruik te maken van een beerput, maar in veel gevallen is een systeem voor de individuele behandeling van afvalwater de oplossing voor de niet gerioleerde percelen.
Bronnen
- https://ontstoppingsbedrijfvanriel.nl/putten--tanks/beerput
- https://www.sul.ge/amindis-prognozi/tbilisi
- https://www.vanvughtrioleringen.nl/rioolreiniging/septictank-beerput/
- https://www.buwaldarioolservice.nl/septic-tank-legen
- https://www.tankkopen.nl/specials/beerput/ondergrondse-rechthoekige-beerput-in-kunststof-van-1500-liter?srsltid=AfmBOoqj01lOU7KAmb4xFsvWolU9QBapjZLdmTf3dRe8qddxfChVRf
- https://amindi.gg/weather/tbilisi
- https://xn--lodgobmh.com/%E1%83%97%E1%83%91%E1%83%98%E1%83%9A%E1%83%98%E1%83%A1%E1%83%98
- https://www.fab-beheer.nl/wat-is-een-beerput/
- https://www.saniwijzer.nl/technieken/verwerking-afvalwater/bezinksystemen/beerput
- https://ka.meteotrend.com/forecast/ge/tbilisi/
- https://amindi.ge/ka/city/%E1%83%97%E1%83%91%E1%83%98%E1%83%9A%E1%83%98%E1%83%A1%E1%83%98/
- https://www.waadhoeke.nl/riolering/beerput
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?