Jort Kelder: Vanuit de media naar het publiek
Jort Kelder is een veelzijdige persoonlijkheid in de Nederlandse media. Hij is journalist, columnist, televisiepresentator en spreker. Zijn carrière begon in de jaren tachtig, waarbij hij zich al snel een naam maakte in de mediawereld. Hij werd vooral bekend door zijn werk als hoofdredacteur van het zakenblad Quote. Daarnaast is hij ook betrokken geweest bij diverse televisieprogramma’s en heeft hij ook werkzaamheden in de radiomuziek en in het schrijven van boeken. Zijn werk als presentator en spreker heeft hem veel aandacht opgeleverd, waaronder een aantal prijzen. Zijn bijdragen aan het maatschappelijk debat en zijn schriftelijke werk hebben hem een belangrijke rol gegeven in de Nederlandse maatschappij.
Televisiecarrière
Jort Kelder heeft een uitgebreide televisiecarrière achter de rug. Hij begon in 2000 met het programma Kelder & Co, een lifestyleprogramma op Net5. In 2002 gaf hij een bijdrage aan We zijn zo terug, een reclamequiz op Net5. In 2003 was hij betrokken bij Testbeeld op Veronica. In 2005 begon hij met het programma NSE, een nieuwsgroep op Talpa. In 2006 presenteerde hij Parla, een praatprogramma op KRO. In 2007 tot 2008 was hij betrokken bij Dragons' Den op KRO. In 2007 tot 2009 was hij betrokken bij het programma Bij ons in de PC op KRO. In 2009 was hij betrokken bij Topverkopers, Belastingen: is betalen voor de dommen? en Bij ons in de BV op KRO. In 2010 was hij betrokken bij Het snelle geld op VPRO. In 2017 was hij betrokken bij Ten Strijde! op AVROTROS. In 2017 tot 2018 was hij betrokken bij Het Pronkstuk van Nederland op AVROTROS. In 2018 was hij betrokken bij De Wereld van Morgen op AVROTROS. In 2018 tot 2019 was hij betrokken bij Buitenhof op AVROTROS en VPRO. In 2019 was hij betrokken bij Kelder & Klöpping op AVROTROS. In 2020 was hij betrokken bij Van oud geld, de dingen, die niet voorbij gaan op AVROTROS. In 2020 tot 2024 was hij betrokken bij Op1 op WNL, een duo-presentatie met Welmoed Sijtsma. In 2021 was hij betrokken bij Dragons' Den op WNL.
Radio en podcasts
Naast zijn televisiecarrière is Jort Kelder ook actief in de radio. Vanaf 2018 is hij betrokken bij het programma Dr. Kelder & Co op NPO Radio 1. Daarnaast is hij ook betrokken bij de podcast De Jortcast, een podcast die gebaseerd is op het radioprogramma. Vanaf 2022 is hij ook betrokken bij de podcast De Snobcast, samen met Yvo van Regteren Altena. Deze podcasts geven hem de kans om te praten over verschillende onderwerpen, waaronder maatschappelijke en economische kwesties.
Boeken en schrijfwerk
Jort Kelder heeft ook schrijfwerk geleverd. In 1996 schreef hij samen met Yvo van Regteren Altena het boek Man & Pak. Over de noodzaak van kleren op maat, kasjmier sokken en andere uiterlijkheden. In 1999 schreef hij samen met Yvo van Regteren Altena het boek Extravaganza! Basics voor de bezittende klasse. In 2002 schreef hij samen met Yvo van Regteren Altena het boek Binnert de Beaufort, Jort Kelder, Oud geld. Het verborgen leven van de stille elite. In 2007 schreef hij samen met Yvo van Regteren Altena het boek Pak op zak. Wat mag aan en wat moet uit?. In 2009 schreef hij samen met Harry Veenendaal het boek ZKH. Hoog spel aan het hof van Zijne Koninklijke Hoogheid. De geheime dagboeken van mr. dr. I.G. van Maasdijk. In 2014 schreef hij samen met Arno Wellens het boek Het Euro Evangelie. Waarom het misgaat met onze munt. In 2017 verscheen een herziene druk onder de titel: Het Euro Evangelie Deel II. We krijgen gelijk. Deze boeken geven een blik op de economische en maatschappelijke kwesties die hij heeft behandeld.
Belangrijke prijzen en erkenning
Jort Kelder heeft verschillende prijzen ontvangen. In 1999 kreeg hij de prijs Tijdschrift van het Jaar, Mercur voor het zakenblad Quote, waar hij op dat moment hoofdredacteur van was. In 2020 kreeg hij de Pim Fortuynprijs, uitgereikt door Simon Fortuyn en Leonard Ornstein. Deze prijs is toegekend aan hem omdat hij zich "met flair, elegantie en inhoud" mengde in het maatschappelijke debat. Deze prijs is een erkenning van zijn bijdrage aan het maatschappelijk debat.
Persoonlijk leven
Jort Kelder is geboren op Terschelling. Hij is goed bevriend met Mark Rutte en heeft volgens het Financieele Dagblad een deel van zijn financiële succes te danken aan vastgoed. Hij is ook in het nieuws geweest vanwege zijn relatie met Soumaya Sahla, een voormalige terrorismeverdachte die een nieuw leven heeft opgebouwd en tegenwoordig werkzaam is als beleidsmedewerker. Zijn relatie met Soumaya Sahla heeft veel media-aandacht gekregen, wat vaak leidt tot gemengde reacties. Ondanks de controverse lijkt hun relatie sterk en standvastig.
Vermogen
De exacte waarde van het vermogen van Jort Kelder is niet bekend, maar insiders schatten het op ruim 2 miljoen euro. Dit vermogen is ontstaan door zijn succesvolle carrière in de media, inclusief zijn werk als journalist, televisiepresentator en spreker. Daarnaast heeft hij waarschijnlijk geïnvesteerd in diverse projecten en eigendommen, waaronder zijn huis op Terschelling. Hij heeft ook meerdere bedrijven opgericht, waaronder 925.nl en 925TV.
Conclusie
Jort Kelder is een veelzijdige persoonlijkheid in de Nederlandse media. Hij heeft een uitgebreide televisiecarrière achter de rug en is ook actief in de radio en als spreker. Hij heeft ook schrijfwerk geleverd en heeft verschillende prijzen ontvangen. Zijn bijdragen aan het maatschappelijke debat en zijn schriftelijke werk hebben hem een belangrijke rol gegeven in de Nederlandse maatschappij. Zijn vermogen is geschat op ruim 2 miljoen euro, wat wijst op een succesvolle carrière in de media.
Bronnen
Related Posts
-
Interieurdesign en psychologische impact: De rol van kleuren en licht
-
Jort Kelder: Een kijkje in het gedrag en de invloed van de elite
-
Jort Kelder en de geschiedenis van het Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland
-
Jort Kelder en de invloed van roken op de maatschappelijke omgang met tabaksproducten
-
Jort Kelder: Rijkdom en Invloed in de Media
-
Relatiegeruchten rond Jort Kelder en Welmoed Sijtsma: Waarom de geruchten opduiken
-
Jort Kelder en Eva Jinek: Een relatie onder de loep
-
Jort Kelder en Eva Jinek: Een ongemakkelijke relatie in de media