Jort Kelder en de Historische Verbeelding in Televisie

Jort Kelder, een bekende Nederlandse presentator, journalist en schrijver, heeft zich in het bijzonder met historische onderwerpen beziggehouden. In zijn werk als presentator van het programma Ten Strijde! heeft hij een unieke manier gevonden om geschiedenis levendig te maken, waarbij hij niet alleen de feiten presenteert, maar ook de emotie en speelsheid van historische gebeurtenissen benadrukt. Dit artikel bespreekt hoe Jort Kelder geschiedenis in zijn programma’s benaderde, welke historische gebeurtenissen hij belichtte, en wat deze invloed had op zijn professionele en persoonlijke ontwikkeling. De inhoud is gebaseerd op informatie uit de bronnen die hieronder zijn vermeld.

Geschiedenis in het programma Ten Strijde!

Jort Kelder en Pieter Jan Hagens werken samen aan Ten Strijde!, een historisch programma dat geschiedenis toegankelijk maakt voor het publiek. Het programma richt zich op historische veld- en zeeslagen, waarbij het duo experimenten uitvoert om de feiten te reconstrueren. In een interview met BuzzE benadrukt Pieter Jan dat de samenwerking met Jort een creatieve directeur een schot in de roos was. “We zijn misschien een opmerkelijke combinatie, maar een creatieve directeur dacht dat het wel eens zou kunnen werken. En het was inderdaad een schot in de roos”, zegt hij.

In het programma stappen de twee presentatoren in de huid van strijders uit het verleden. Ze reizen naar historische locaties, zoals Engeland, om de Tocht naar Chatham te volgen, en onderzoeken de slag bij Nieuwpoort. Ook de Slag om de Grebbeberg tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt belicht. Volgens Jort wordt geschiedenis op een speelse manier benaderd. “Het moet niet te ingewikkeld en zwaarmoedig worden”, aldus Jort. Dit maakt het programma toegankelijk voor een breed publiek, inclusief jongeren en geschiedenisliefhebbers.

Historische gebeurtenissen in het programma

In de eerste aflevering van Ten Strijde! reizen Jort Kelder en Pieter Jan Hagens af naar Engeland, waar ze per zeilboot de Tocht naar Chatham afleggen. Dit was precies 350 jaar geleden, toen Nederland een van de meest legendarische zeeslagen uit de vaderlandse geschiedenis beleefde. In het hol van de leeuw pleegden de Nederlanders een aanslag op de Engelse vloot; een klinkende overwinning. Tot op de dag van vandaag blijven er toch een aantal zaken onduidelijk: was Michiel de Ruyter wel het genie achter deze gewaagde actie? En zo nee; wie dan?

Deze vragen vormen het uitgangspunt van het programma, waarin het duo proberen de geschiedenis te reconstrueren met experimenten. Daarnaast worden ook andere historische gebeurtenissen belicht, zoals de Slag bij Waterloo, de Slag om de Grebbeberg en de invloed van de Zilvervloot in Cuba. De manier waarop deze gebeurtenissen worden belicht, maakt het mogelijk om een duidelijk beeld te krijgen van de historische context en de rol van belangrijke figuren zoals Michiel de Ruyter.

Jort Kelders persoonlijke fascinatie met geschiedenis

Jort Kelder heeft al jaren een diepe fascinatie voor geschiedenis, die hij al vanaf zijn jeugd heeft gevoed. In een interview met Andere Tijden benadrukt hij dat hij zich altijd al heeft geïnteresseerd in politieke en economische geschiedenis. Dit sluit aan bij de uitzending over Nieuw Links, waarin hij de analyse van de beweging belicht. Volgens Kelder zijn de oplossingen van Nieuw Links soms flink op de rommel, maar op het gebied van openheid, directere democratie en het afbreken van “weinig meer dan conservatieve, op vriendjespolitiek gebaseerde autoriteit” zitten ze goed.

Deze interesse heeft ook invloed gehad op zijn carrière. Hij heeft onder meer gewerkt aan het programma Van Oud Geld, de dingen, die niet voorbijgaan, waarin hij historische verhalen belichtte. Ook in zijn radioprogramma dr. Kelder & Co benadrukt hij de kracht van geschiedenis als onderdeel van het debat. In dit programma, dat op zaterdags op NPO 1 wordt uitgezonden, praat hij met experts en onderzoekt hij historische gebeurtenissen.

Invloed van historische programma’s op Jort Kelders carrière

Jort Kelders betrokkenheid bij historische programma’s heeft ook invloed gehad op zijn carrière. In zijn werk bij AVROTROS en NPO 2 heeft hij zich gespecialiseerd in historische en politieke onderwerpen. Hij heeft onder meer het programma Hoe heurt het Eigenlijk? gepresenteerd, waarin hij geschiedenis en politiek belichtte. Ook heeft hij samen met Alexander Klöpping het techprogramma Kelder & Klöpping gepresenteerd, dat zich richtte op technologie en economie.

Daarnaast heeft Jort Kelder ook gewerkt aan het programma Bij ons in de PC, waarin hij technologische ontwikkelingen belichtte. In deze programma’s bleek hij zich niet alleen te richten op huidige thema’s, maar ook op historische contexten en hun invloed op het heden. Zijn interesse voor geschiedenis maakt hem tot een waardevolle bron voor het publiek en voor de media.

Samenwerking met Pieter Jan Hagens

De samenwerking met Pieter Jan Hagens heeft Jort Kelder enorm geholpen bij het uitwerken van Ten Strijde!. In een interview met BuzzE benadrukt Pieter Jan dat de samenwerking vanaf het begin een successen was. “We kenden elkaar nog niet goed, maar toen we samen gingen lunchen bleken we veel overeenkomsten te hebben”, aldus hij. Dit is een goed voorbeeld van hoe geschiedenis een gemeenschappelijke basis kan zijn voor samenwerking, ook tussen personen die anders niet in hetzelfde vakgebied zouden werken.

De samenwerking tussen Jort en Pieter Jan leidde ertoe dat ze samenwerken aan een programma dat geschiedenis toegankelijk maakt voor het publiek. Zij belichten historische gebeurtenissen met een mix van humor, nieuwsgierigheid en diepgang, wat het programma uniek maakt.

Conclusie

Jort Kelder heeft zich in zijn loopbaan gespecialiseerd in het presenteren van historische programma’s, waarin hij geschiedenis levendig maakt en toegankelijk maakt voor het publiek. Zijn bijdrage aan Ten Strijde! en andere programma’s toont aan dat hij niet alleen een deskundige is op het gebied van geschiedenis, maar ook een creatieve manier vindt om deze te presenteren. Zijn samenwerking met Pieter Jan Hagens en zijn betrokkenheid bij historische onderwerpen hebben zijn carrière sterk beïnvloed. De manier waarop hij geschiedenis benadruidt, geeft een goed beeld van de rol van geschiedenis in het huidige debat en in het onderwijs.

Bronnen

  1. Pieter Jan Hagens en Jort Kelder gaan samen het geschiedenisprogramma Ten strijde! presenteren
  2. Cuba – daar waar de Zilvervloot werd veroverd, volgen het spoor van Engelandvaarder
  3. Jortt – boekhouden met een glimlach
  4. Jort Kelder en de geschiedenis
  5. Groningen - de stad van de corporale bangalijstjes en Chinese studenten
  6. Jort Kelder gastpresentator Andere Tijden
  7. Jortt – uitleg boekhouden
  8. Jortt – contact en ondersteuning
  9. Jort Kelder en Pieter Jan Hagens op ontdekkingstocht naar de verhalen achter bekende veld- en zeeslagen
  10. Jortt – boekhouden uitleg
  11. Jortt – uitleg van start

Related Posts