Jort Kelder bouwt ecologisch duinwoning in Terschelling
In het noordelijke deel van Nederland, op de eilanden Terschelling en Vlieland, is de natuur een belangrijk onderdeel van het landschap. Hierin past Jort Kelder, een bekende persoonlijkheid uit de media, zijn ecologische woning aan. In plaats van een conventionele villa, kiest Kelder voor een duurzame oplossing die past bij de omgeving. Dit artikel bespreekt het ontwerp, de materialen, de ecologische voetafdruk en de betekenis van dergelijke woningen in het algemeen.
Het ecologische duinhuis van Jort Kelder
In het artikel van de Volkskrand wordt het duinhuis van Jort Kelder geïntroduceerd als een nieuw soort woning dat zich past in het UNESCO-werelderfgoed van de Terschellinger duinen. Het ontwerp van het huis is grotendeels gemaakt door architect Marc Koehler, die een open ruimte ontwierp met een afgeknot schilddak. Het hout dat wordt gebruikt, verandert met de tijd in kleur, waardoor het huis zich steeds beter past in de omgeving. Dit is een ecologische aanpak, aangezien het huis minder opvalt in het landschap dan een traditionele stenen woning.
De architect stond volgens de Volkskrant voor een flinke uitdaging. Kelder wilde een onconventioneel huis dat geschikt was voor de gehele familie, maar ook moest voldoen aan de strenge bouweisen van de gemeente Terschelling. Koehler koos uiteindelijk voor één grote open loft. In het huis zijn naast die van de slaapkamers en badkamers geen muren aanwezig. Door de open ruimte voelt het niet alleen groter dan de 138 vierkante meter die het is, maar is het ook opvallen licht. De zon schijnt via het grote dakraam tot in het souterrain. Om de bewoners en gasten toch een eigen plek te geven, is de ruimte opgedeeld in splitlevels, die als een trap omhoog spiralen rond de centraal gelegen open haard. Tezamen vormen de tien vloerniveaus een bescheiden promenade architecturale.
Een deel van het huis is verborgen in het duin, waardoor het minder opvalt in de omgeving. Het houten casco is buiten het broedseizoen in twee weken in elkaar gezet. Achter het huis bevinden zich zonnepanelen die het huisje voorzien van de benodigde elektriciteit. Door de combinatie van goede isolatie en de open ruimte is er ook geen centrale verwarming aanwezig. Alleen de houtkachel is voldoende.
Duurzaamheid in de bouw
De ecologische aanpak van Jort Kelders duinhuis is een voorbeeld van de trends in de bouw. In het artikel van de Volkskrant wordt aangegeven dat bouwen in de natuur – in dit geval UNESCO Werelderfgoed – stelt je voor een moreel dilemma. Je houdt van de duinen, van vogels kijken, wilde cranberries plukken. Op deze plek kun je ’s nachts zelfs de Melkweg zien. Daar wil je van genieten. Tegelijkertijd besef je dat het toerisme, zeker het luxe soort, een aanslag vormt op die natuur. Althans, als je op de conventionele manier te werk gaat en zomaar een villa neerplempt.
Kelder koos voor een andere aanpak. Samen met zijn broer liet hij een huis als een duin bouwen, bedacht door architect Marc Koehler. Het Eco-Duinhuis. Koehler ontwierp voor de gebroeders Kelder een strakke houten woning, voorzien van een afgeknot schilddak dat opengewerkt is tot panoramavenster. Doordat het hout door de weersinvloeden langzaam vergrijsd, zal het huis uiteindelijk minder opvallen tussen het helmgras dan de klassieke stenen huizen in de omgeving.
Deze aanpak maakt het duidelijk dat duurzaam bouwen niet alleen betekent dat je materialen kiest die duurzaam zijn, maar ook dat je je ontwerp past in het landschap. Dit is een belangrijk onderdeel van de ecologische voetafdruk van een woning.
Ecologische voetafdruk
De ecologische voetafdruk van een woning wordt bepaald door het gebruik van materialen, energie en water. In het artikel van de Volkskrand wordt benadrukt dat het bouwen zonder ecologische voetafdruk niet echt bestaat. Kelder merkt op dat het huishouden van een ecologisch duinhuis niet zonder invloed op de natuur is. Toch is het mogelijk om zo min mogelijk schade aan te richten door te kiezen voor duurzame materialen en energiebronnen.
In het geval van het Eco-Duinhuis van Jort Kelder zijn zonnepanelen gebruikt om elektriciteit op te wekken. Daarnaast is er geen centrale verwarming aanwezig, aangezien de open ruimte en de goede isolatie voldoende warmte opleveren. De houtkachel is daarbij het enige apparaat dat extra warmte levert. Dit is een voorbeeld van een duurzame oplossing die het gebruik van energie minimaliseert.
Invloed van duurzame woningen
Een ecologisch duinhuis zoals dat van Jort Kelder kan invloed hebben op de omgeving en het landschap. De bouw van dergelijke woningen moet worden gecombineerd met een ecologische aanpak, zodat de natuur niet wordt aangetast. Dit is belangrijk, aangezien de Terschellinger duinen onderdeel zijn van het UNESCO-werelderfgoed.
In het artikel van de Volkskrant wordt ook benadrukt dat het bouwen van een huis in de natuur een moreel dilemma oplevert. Je wil genieten van de natuur, maar tegelijkertijd weet je dat het toerisme een aanslag vormt op die natuur. Kelder besefte dit en koos daarom voor een manier van bouwen die zich past in de omgeving. Dit is een voorbeeld van hoe duurzaam bouwen kan bijdragen aan het behoud van het landschap.
Conclusie
Het ecologische duinhuis van Jort Kelder is een voorbeeld van hoe duurzaam bouwen kan worden gecombineerd met het behoud van het landschap. Het ontwerp van het huis past zich aan in de omgeving, waardoor het minder opvalt dan conventionele huizen. De keuze voor duurzame materialen en energiebronnen zorgt ervoor dat de ecologische voetafdruk van het huis zo laag mogelijk is. Dit is belangrijk, aangezien de Terschellinger duinen onderdeel zijn van het UNESCO-werelderfgoed.
Bronnen
- Het eco-duinhuis van Jort Kelder
- Binnen is alles al even smetteloos
- Jackpotwinnaars opgelet: voor slechts €18.000.000 is dit stukje van jou
- Bosch en duin
- Zeven eigenaren over hun vakantiehuis
- Zoeken naar een graveur onder Windows 10
- Jort Kelder presenteert buitenhof
- Alle programma's accessoires op Windows
- Hoe heurt Jort Kelder op zoek naar oud en nieuw geld
Related Posts
-
Jort Kelder en de Pim Fortuynprijs: Een kruisweg tussen politiek en maatschappelijke betrokkenheid
-
Jort Kelder en de invloed op het openbare denken
-
Jort Kelder en Pieter Storms: een confrontatie die het publiek in beslag nam
-
Jort Kelder en Pieter Omtzigt: Een ongewone relatie in de politieke wereld
-
Jort Kelder en Pieter Jan Hagens in gesprek over geschiedenis en hun tv-programma Ten Strijd
-
Jort Kelder en Pieter Jan Hagens: Een Geschiedenisprogramma met Speelsheid en Onderzoek
-
Jort Kelder en Pieter Jan Hagens: Geschiedenis tot leven brengen in een nieuw televisieprogramma
-
Jort Kelder en Pete Hoekstra: De impact van persoonlijke meningen in het openbare domein