Jort Kelder en het ecologische strandhuis op Terschelling
Inleiding
De Nederlandse presentator en voormalig hoofdredacteur van Quote, Jort Kelder, heeft in de duinen van Terschelling een ecologisch vakantiehuis laten bouwen dat zowel architecturaal als ecologisch opvallend is. Het gebouw, ontworpen door Marc Koehler Architects, is grotendeels gemaakt van hout en glas en is grotendeels verzonken in de duinen. Dit maakt het minder opvallend in de omgeving, maar tegelijkertijd biedt het een spectaculair uitzicht over de Waddenzee. Het huis is zeer energiezuinig, dankzij het gebruik van hout en moderne installatietechniek, en is voorzien van zonnepanelen die het huis elektriciteit geven. De architect koos voor een open ruimte, waarbij de bewoners en gasten eigen plekken krijgen door splitlevels en een centraal gelegen open haard. Dit artikel bespreekt de architectuur, ecologische aspecten, en de invloed van dit vakantiehuis op het eiland Terschelling.
Architectuur en ecologische benadering
Het vakantiehuis van Jort Kelder ligt in de duinen van Terschelling en is grotendeels verzonken in de omgeving. Dit maakt het minder opvallend in het landschap, maar tegelijkertijd biedt het een spectaculair uitzicht over de Waddenzee. De architect, Marc Koehler, koos voor een strakke houten woning, voorzien van een afgeknot schilddak dat opengewerkt is tot panoramavenster. Doordat het hout door de weersinvloeden langzaam vergrijsd, zal het huis uiteindelijk minder opvallen tussen het helmgras dan de klassieke stenen huizen in de omgeving. Het gebouw is opgetrokken uit voornamelijk hout en glas en wordt verwarmd met een houtkachel. Dankzij het veelvuldig gebruik van hout en moderne installatietechniek is het zeer energiezuinig.
De architect stond volgens de Volkskrand voor een flinke uitdaging. Kelder wilde een onconventioneel huis dat geschikt was voor de gehele familie, maar ook moest voldoen aan de strenge bouweisen van de gemeente Terschelling. Koehler koos uiteindelijk voor één grote open loft. In het huis zijn naast die van de slaapkamers en badkamers geen muren aanwezig. “Daardoor voelt het niet alleen groter dan de 138 vierkante meter die het is, maar is het ook opvallen licht; de zon schijnt via het grote dakraam tot in het souterrain”, aldus de Volkskrant. “Om de bewoners en gasten toch een eigen plek te geven, is de ruimte opgedeeld in splitlevels, die als een trap omhoog spiralen rond de centraal gelegen open haard. Tezamen vormen de tien vloerniveaus een bescheiden promenade architecturale; vanuit het ondergrondse slaapdomein stijg je langzaam naar boven, langs de entree, de woon- en eetruimte, naar de keuken en via de speel/gamevloer (voor neefjes en nichtjes) tot in de lounge bovenin.” Een deel van het huis is verborgen in het duin, waardoor het minder opvalt in de omgeving. Het houten casco is buiten het broedseizoen in twee weken in elkaar gezet. Achter het huis bevinden zich zonnepanelen die het huisje voorzien van de benodigde elektriciteit. Door de combinatie van goede isolatie en de open ruimte is er ook geen centrale verwarming aanwezig. Alleen de houtkachel is voldoende.
Duurzaamheid en ecologische impact
De ecologische impact van het vakantiehuis van Jort Kelder is van groot belang geweest bij de bouw. Het gebouw is grotendeels gemaakt van hout en glas en is grotendeels verzonken in de duinen. Dit maakt het minder opvallend in de omgeving, maar tegelijkertijd biedt het een spectaculair uitzicht over de Waddenzee. De architect stond volgens de Volkskrant voor een flinke uitdaging. Kelder wilde een onconventioneel huis dat geschikt was voor de gehele familie, maar ook moest voldoen aan de strenge bouweisen van de gemeente Terschelling. Koehler koos uiteindelijk voor één grote open loft. In het huis zijn naast die van de slaapkamers en badkamers geen muren aanwezig. “Daardoor voelt het niet alleen groter dan de 138 vierkante meter die het is, maar is het ook opvallen licht; de zon schijnt via het grote dakraam tot in het souterrain”, aldus de Volkskrant. “Om de bewoners en gasten toch een eigen plek te geven, is de ruimte opgedeeld in splitlevels, die als een trap omhoog spiralen rond de centraal gelegen open haard. Tezamen vormen de tien vloerniveaus een bescheiden promenade architecturale; vanuit het ondergrondse slaapdomein stijg je langzaam naar boven, langs de entree, de woon- en eetruimte, naar de keuken en via de speel/gamevloer (voor neefjes en nichtjes) tot in de lounge bovenin.” Een deel van het huis is verborgen in het duin, waardoor het minder opvalt in de omgeving. Het houten casco is buiten het broedseizoen in twee weken in elkaar gezet. Achter het huis bevinden zich zonnepanelen die het huisje voorzien van de benodigde elektriciteit. Door de combinatie van goede isolatie en de open ruimte is er ook geen centrale verwarming aanwezig. Alleen de houtkachel is voldoende.
De architect stond volgens de Volkskrant voor een flinke uitdaging. Kelder wilde een onconventioneel huis dat geschikt was voor de gehele familie, maar ook moest voldoen aan de strenge bouweisen van de gemeente Terschelling. Koehler koos uiteindelijk voor één grote open loft. In het huis zijn naast die van de slaapkamers en badkamers geen muren aanwezig. “Daardoor voelt het niet alleen groter dan de 138 vierkante meter die het is, maar is het ook opvallen licht; de zon schijnt via het grote dakraam tot in het souterrain”, aldus de Volkskrant. “Om de bewoners en gasten toch een eigen plek te geven, is de ruimte opgedeeld in splitlevels, die als een trap omhoog spiralen rond de centraal gelegen open haard. Tezamen vormen de tien vloerniveaus een bescheiden promenade architecturale; vanuit het ondergrondse slaapdomein stijg je langzaam naar boven, langs de entree, de woon- en eetruimte, naar de keuken en via de speel/gamevloer (voor neefjes en nichtjes) tot in de lounge bovenin.” Een deel van het huis is verborgen in het duin, waardoor het minder opvalt in de omgeving. Het houten casco is buiten het broedseizoen in twee weken in elkaar gezet. Achter het huis bevinden zich zonnepanelen die het huisje voorzien van de benodigde elektriciteit. Door de combinatie van goede isolatie en de open ruimte is er ook geen centrale verwarming aanwezig. Alleen de houtkachel is voldoende.
Invloed op het eiland Terschelling
Het vakantiehuis van Jort Kelder heeft een positieve invloed gehad op het eiland Terschelling. Het gebouw is grotendeels gemaakt van hout en glas en is grotendeels verzonken in de duinen. Dit maakt het minder opvallend in de omgeving, maar tegelijkertijd biedt het een spectaculair uitzicht over de Waddenzee. De architect stond volgens de Volkskrant voor een flinke uitdaging. Kelder wilde een onconventioneel huis dat geschikt was voor de gehele familie, maar ook moest voldoen aan de strenge bouweisen van de gemeente Terschelling. Koehler koos uiteindelijk voor één grote open loft. In het huis zijn naast die van de slaapkamers en badkamers geen muren aanwezig. “Daardoor voelt het niet alleen groter dan de 138 vierkante meter die het is, maar is het ook opvallen licht; de zon schijnt via het grote dakraam tot in het souterrain”, aldus de Volkskrand. “Om de bewoners en gasten toch een eigen plek te geven, is de ruimte opgedeeld in splitlevels, die als een trap omhoog spiralen rond de centraal gelegen open haard. Tezamen vormen de tien vloerniveaus een bescheiden promenade architecturale; vanuit het ondergrondse slaapdomein stijg je langzaam naar boven, langs de entree, de woon- en eetruimte, naar de keuken en via de speel/gamevloer (voor neefjes en nichtjes) tot in de lounge bovenin.” Een deel van het huis is verborgen in het duin, waardoor het minder opvalt in de omgeving. Het houten casco is buiten het broedseizoen in twee weken in elkaar gezet. Achter het huis bevinden zich zonnepanelen die het huisje voorzien van de benodigde elektriciteit. Door de combinatie van goede isolatie en de open ruimte is er ook geen centrale verwarming aanwezig. Alleen de houtkachel is voldoende.
Conclusie
Het vakantiehuis van Jort Kelder is een voorbeeld van ecologische en architecturale innovatie. Het gebouw is grotendeels gemaakt van hout en glas en is grotendeels verzonken in de duinen. Dit maakt het minder opvallend in de omgeving, maar tegelijkertijd biedt het een spectaculair uitzicht over de Waddenzee. De architect stond volgens de Volkskrant voor een flinke uitdaging. Kelder wilde een onconventioneel huis dat geschikt was voor de gehele familie, maar ook moest voldoen aan de strenge bouweisen van de gemeente Terschelling. Koehler koos uiteindelijk voor één grote open loft. In het huis zijn naast die van de slaapkamers en badkamers geen muren aanwezig. “Daardoor voelt het niet alleen groter dan de 138 vierkante meter die het is, maar is het ook opvallen licht; de zon schijnt via het grote dakraam tot in het souterrain”, aldus de Volkskrand. “Om de bewoners en gasten toch een eigen plek te geven, is de ruimte opgedeeld in splitlevels, die als een trap omhoog spiralen rond de centraal gelegen open haard. Tezamen vormen de tien vloerniveaus een bescheiden promenade architecturale; vanuit het ondergrondse slaapdomein stijg je langzaam naar boven, langs de entree, de woon- en eetruimte, naar de keuken en via de speel/gamevloer (voor neefjes en nichtjes) tot in de lounge bovenin.” Een deel van het huis is verborgen in het duin, waardoor het minder opvalt in de omgeving. Het houten casco is buiten het broedseizoen in twee weken in elkaar gezet. Achter het huis bevinden zich zonnepanelen die het huisje voorzien van de benodigde elektriciteit. Door de combinatie van goede isolatie en de open ruimte is er ook geen centrale verwarming aanwezig. Alleen de houtkachel is voldoende. Het vakantiehuis van Jort Kelder heeft een positieve invloed gehad op het eiland Terschelling.
Bronnen
Related Posts
-
Kelderbouw met blokken: een efficiënte en duurzame oplossing
-
Kelder als praktijkruimte: Aanpak, materialen en isolatie
-
Bloembollen bewaren in de kelder: een overzicht van de beste methoden
-
Een vochtige kelder: oorzaken, gevolgen en oplossingen
-
Kelder blijft lekken: oorzaken, oplossingen en voorkomen
-
Kelder Bitcoin mail blokkeren: Wat moet je weten?
-
Kelder als bioscoop: vintage stijl en functionele inrichting
-
Thuisbioscoop in de kelder: akoestiek, isolatie en inrichting