Jort Kelder en het ongemakkelijke gesprek over vrouwen, verkracht en machtsverhoudingen

De opmerking van Jort Kelder dat veel vrouwen bij hem aanbieden om verkracht te worden, heeft in 2018 voor veel ophef gezorgd. De uitspraak werd gedaan tijdens een gesprek met microbioloog Rosanne Hertzberger in het radioprogramma dr. Kelder en Co. De context van het gesprek is belangrijk om te begrijpen waarom de opmerking zo controversieel was en welke gevolgen het had. De bronnen die beschikbaar zijn, geven een overzicht van de reacties, de context van de uitspraak en de nuancingering van Kelder. In dit artikel wordt geanalyseerd wat de betekenis is van de uitspraak, hoe de maatschappelijke reactie was en wat dit betekent voor het begrip van machtsverhoudingen en seksuele gelijkheid.

De context van de uitspraak

De uitspraak van Jort Kelder dat veel vrouwen bij hem aanbieden om verkracht te worden, werd gedaan tijdens een gesprek over het verschijnsel van seksuele dominantie en het verschijnsel #MeToo. In het programma dr. Kelder en Co sprak Kelder over het verschil in testosteron tussen mannen en vrouwen. Hij noemde dit als een verklaring voor het gedrag van bepaalde vrouwen, die volgens hem seksueel actiever zijn dan mannen. In dat kader zei Kelder: “Ik zou uit eigen ervaring willen zeggen, veel vrouwen dringen bij mij aan om verkracht te worden.” De opmerking kreeg direct veel kritiek, omdat het woord verkracht in dit geval een onjuiste en ongepast gebruik is. Verkracht betekent namelijk dat iemand zonder toestemming seksuele handelingen ondergaat. Kelder probeerde zijn opmerking te nuanceren, maar de schade was al geleden.

Reacties op de opmerking

De opmerking van Jort Kelder veroorzaakte ophef in de media en op sociale media. Verschillende kritici en deskundigen benadrukten dat het woord verkracht niet geschikt is om seksuele activiteit te beschrijven, tenzij het duidelijk is dat er sprake is van ongeoorloofde handelingen. Zo schreef Yasemin: “Deze arrogantie kan je alleen hebben als je wit en man bent in Nederland. #Nederlandisziek”. Ook Marije Arentze reageerde kritisch: “Verkracht willen worden” is een contradictio in terminis, want verkrachting is per definitie tegen je wil. Dus óf Jort Kelder weet niet wat verkrachting is, óf hij begrijpt het verschil niet tussen verkrachting en vrijwillige seks. Either way is het schadelijk en gevaarlijk.

De opmerking van Kelder werd ook becommentarieerd door de microbioloog Rosanne Hertzberger, die het gesprek met hem had. Ze vond de uitspraak ongeschikt en benadrukte dat het woord verkracht een zware lading heeft. Ze vond het belangrijk dat mensen die met seksueel geweld te maken hebben, niet worden bagatelliserd. Ook stelde ze dat het woord verkracht niet geschikt is om seksuele actie te beschrijven, tenzij er sprake is van een overtreding.

De betekenis van de opmerking

De opmerking van Jort Kelder toont aan dat er nog steeds onduidelijkheid is over het verschijnsel van seksuele macht en de grenzen van toestemming. In het gesprek met Hertzberger zei Kelder dat hij het idee heeft dat vrouwen, actieve dertigers, seksueel actiever zijn dan mannen. Dat idee is niet ongebruikelijk in de maatschappelijke discussie over seksuele gelijkheid, maar de manier waarop Kelder het formuleerde, maakte het ongemakkelijk. Hij gebruikte het woord verkracht, wat een onjuiste en ongepast woord is in dit kader. De opmerking leidde tot veel verwarring, omdat het woord verkracht in dit geval niet past bij het gedrag van vrouwen dat Kelder beschrijft.

De opmerking van Kelder toont ook aan dat er een onduidelijkheid is over het verschijnsel van seksuele dominantie en het verschijnsel van #MeToo. In het gesprek met Hertzberger ging het om het verschijnsel dat vrouwen steeds actiever worden in hun seksuele gedrag, wat kan leiden tot een verandering in de machtsverhoudingen. Kelder probeerde dit te benoemen, maar de manier waarop hij het deed, leidde tot veel kritiek.

De rol van de media

De media reageerden snel op de opmerking van Jort Kelder. Verschillende kranten en websites publiceerden artikelen over de ophef die ontstond. Zo publiceerde de NOS een artikel waarin Kelder zijn opmerking uitlegde en benadruide dat hij geen dader was en dat hij vrouwen die verkracht werden, niet bagatelliseerde. Ook gaf hij aan dat hij zijn woorden in het gesprek niet had moeten gebruiken, omdat het woord verkracht een zware lading heeft. Hij benadruide dat hij het verschil niet wilde bagatelliseren tussen verkracht en vrijwillige seks, en dat hij dit wilde uitleggen.

De media zorgde er ook voor dat de opmerking van Kelder breder bekend raakte. Verschillende kranten en websites publiceerden artikelen over de ophef die ontstond, en stelden de discussie in het openbaar debat. Zo publiceerde de BNNVARA een artikel over de kritiek op Kelder en de ophef die ontstond. Ook de RTL en NPO Radio 1 publiceerden artikelen over de opmerking en de reacties van het publiek.

De betekenis voor de maatschappelijke discussie

De opmerking van Jort Kelder over verkracht en vrouwen die dat willen, heeft gevolgen gehad voor de maatschappelijke discussie over seksuele gelijkheid en machtsverhoudingen. De opmerking maakte duidelijk dat er nog steeds onduidelijkheid is over het verschijnsel van seksuele macht en de grenzen van toestemming. In de maatschappelijke discussie is het belangrijk dat men duidelijk maakt wat toestemming betekent en hoe men het verschijnsel van seksueel geweld moet benoemen.

De opmerking van Kelder heeft ook gevolgen gehad voor de maatschappelijke discussie over het verschijnsel van #MeToo. In het gesprek met Hertzberger ging het om het verschijnsel dat vrouwen steeds actiever worden in hun seksuele gedrag, wat kan leiden tot een verandering in de machtsverhoudingen. De opmerking van Kelder leidde tot veel kritiek, omdat hij het woord verkracht gebruikte, wat onjuist is in dit kader.

Conclusie

De opmerking van Jort Kelder dat veel vrouwen bij hem aanbieden om verkracht te worden, heeft in 2018 voor veel ophef gezorgd. De uitspraak werd gedaan tijdens een gesprek over het verschijnsel van seksuele dominantie en het verschijnsel #MeToo. De opmerking kreeg direct veel kritiek, omdat het woord verkracht in dit geval onjuist en ongepast is. De reacties van de maatschappelijke kringen benadrukten dat het woord verkracht niet geschikt is om seksuele handelingen te beschrijven, tenzij er sprake is van ongeoorloofde handelingen. De opmerking van Kelder toont aan dat er nog steeds onduidelijkheid is over het verschijnsel van seksuele macht en de grenzen van toestemming. In de maatschappelijke discussie is het belangrijk dat men duidelijk maakt wat toestemming betekent en hoe men het verschijnsel van seksueel geweld moet benoemen.

Bronnen

  1. Brenda Stoter Boscolo
  2. BNNVARA - Kelder geeft ophef over verkrachtingsuitspraak
  3. RTL - Kelder krijgt bakken kritiek over zich heen na verkrachtingsuitspraak
  4. BNNVARA - Jort Kelder vrouwen dringen aan verkracht
  5. Telegraaf - Vrouwen dringen er bij mij op aan verkracht te worden
  6. Eurogamer - How to get Burning Bud in Grow a Garden
  7. MetroNieuws - Kelder vrouwen dringen aan op verkracht
  8. RTL Boulevard - Verkrachtingsuitspraak Kelder roept reactie op
  9. NPO Radio 1 - Jort Kelder over verkrachtingsopmerking: "Het floepte eruit"
  10. OneWorld - Jort Kelder Nederlandse verkrachtingscultuur
  11. Shownieuws - Veel kritiek op Jort Kelder na verkrachtingsuitspraken
  12. NPO Radio 1 - Jort Kelder: "Ik heb ook wel last van opdringerige vrouwen"

Related Posts