Jort Kelder en het debat over racisme in Nederland

In de afgelopen jaren is het debat over racismedebestrijding in Nederland steeds heftiger geworden. In dit artikel wordt ingegaan op het debat rondom Jort Kelder en de kwestie van Zwarte Piet, met als uitgangspunt de bronnen die in het zoekquery zijn opgesomd. De focus ligt op de mening van Kelder, de reacties van activisten en het brede maatschappelijke debat rond racisme, met als doel een overzicht te geven van de standpunten en het gevoel van polarisatie dat in de maatschappij ontstaat.

Inleiding

Jort Kelder, bekend van zijn programma De Stelling van Nederland, is in het debat over racismedebestrijding een centraal figuur geworden. Hij is aangesteld als gespreksleider voor het grote racismedebestuur van de NPO. Dit heeft voor een stroom reacties gezorgd, met name vanuit het linkse en antiracisme-georiënteerde milieu. De discussie draait om de vraag of Kelder geschikt is als gespreksleider voor een debat over racisme, gezien zijn vroegere uitspraken en zijn positie in de maatschappelijke polarisatie. De kern van het debat is niet alleen de vraag of racisme bestaat, maar ook of het mogelijk is om hierover te debatteren zonder te worden aangevallen of te worden geïsoleerd.

De rol van Jort Kelder in het racismedebestuur

De NPO heeft aangekondigd dat Jort Kelder zondag een speciale aflevering van het discussieshow De Stelling van Nederland zal presenteren. In dit programma moeten volgens de NPO alle kanten van het racismedebestuur uitgebreid worden belicht. Het programma is onderdeel van een themadag over racisme, waarin ook andere programma’s worden getoond. De keuze voor Kelder leidt echter tot boze reacties, aangezien hij volgens diverse racisme-activisten niet onbevooroordeeld over dit onderwerp zou kunnen praten. Zij hebben hier een brief over geschreven naar bestuursvoorzitter Shula Rijxman. Zij stellen dat de NPO met de "absurde keuze" van Kelder als gespreksleider "het onderwerp niet serieus neemt".

Kelder wordt aangevallen vanwege zijn vroegere uitspraken over racisme, waaronder een vraag die hij stelde aan Alexander Pechtold: “Vindt u de verkleuring van Nederland te snel gegaan?”. Ook vroeg hij: “Wat zouden de zwarten zelf kunnen doen, moeten zij ook iets doen of moeten wij alleen maar schakelen, wij witjes?” De stichting Black Renaissance Collectief (BRC) hekelt in de brief het idee dat racisme iets is waarover je kunt discussiëren: “Wij vinden dat racisme geen stelling is om te verdedigen of te bestrijden. Racisme is geen mening, maar een moorddadig systeem wat al eeuwenlang stelselmatig Zwarte mensen uitbuit, uitsluit, onderdrukt en generationele trauma’s heeft veroorzaakt.”

De reactie van de NPO

De NPO-woordvoerder reageert: „We gaan natuurlijk niet discussiëren over of racisme bestaat of niet. Maar wel over de vraag: wat kun je er aan doen?” Dat is overigens niet wat de stelling van het debat is. Die luidt: „Het huidige racismedebat drijft Nederland uit elkaar.” De NPO noemt de keuze om Kelder als gespreksleider te kiezen als een poging om een brede discussie te voeren. Het programma is onderdeel van een pluriforme aanpak, waarin ruimte moet zijn voor alle geluiden. Kelder heeft tijdens eerdere edities van dit programma onmiskenbaar laten zien een kundig debatleider te zijn.

De discussie over Zwarte Piet

Een van de kernpunten van het debat is het symbool van Zwarte Piet. In de bronnen is duidelijk dat de vraag van Kelder over de “verkleuring van Nederland” een impliciete assumptie bevat: dat Nederland wit is. Dit impliceert dat mensen die niet wit zijn, geen Nederlander zijn. Dit wordt in de logica een syllogisme genoemd, waarbij de conclusie automatisch voortvloeit uit de twee voorgaande assumpties.

De reactie van activisten op de vraag van Kelder is onmiddellijk geweest. Ze stellen dat hij hiermee een racistisch en destructief karakter heeft. Als je een kleurtje hebt en waagt te zeggen dat je juist met witte mensen die er anders over denken in gesprek moet blijven, ben je een “Oom Tom”. Als je wit bent moet je sowieso je mond houden, en “wit huiswerk” kopen en lezen. Om daarna alsnog je mond te houden, anders ben je “je witheid aan het centreren”.

De rol van de media

De discussie over racisme en het debat over de rol van Jort Kelder is ook een kwestie van media. De media worden gezien als de nieuwe gedachtepolitie, die steeds gretiger deelneemt aan het opzetten van een morele chantage. De bronnen laten zien dat de discussie over het racismedebestrijding in Nederland steeds heftiger wordt. De maatschappelijke polarisatie neemt toe, en er is sprake van een angstcultuur, waarin iedereen bang is om het verkeerde te zeggen.

De NPO-woordvoerder zegt dat de discussie over racismedebestrijding niet gericht is op het bepalen of racisme bestaat, maar op het bepalen van maatregelen om hier tegen te werken. Maar dat is niet wat de stelling van het debat is. Die luidt: „Het huidige racismedebestuur drijft Nederland uit elkaar.”

De kijk op de toekomst

De discussie over racisme en de rol van Jort Kelder in dit debat toont aan dat het debat over racismedebestrijding in Nederland steeds complexer wordt. De maatschappelijke polarisatie neemt toe, en er is sprake van een angstcultuur, waarin iedereen bang is om het verkeerde te zeggen. De discussie over racisme is geen simpel onderwerp, maar een onderwerp dat gevoelig is en niet makkelijk te bespreiden is.

De toekomst van het debat hangt af van de bereidheid om te luisteren en te leren van elkaar. De discussie over racisme moet niet worden gebruikt om bepaalde groepen uit te sluiten of te bepalen wie wel of niet mag praten. De discussie moet open en eerlijk zijn, zonder deel te nemen aan een morele chantage. De discussie over racismedebestrijding moet gericht zijn op het oplossen van problemen, en niet op het opwekken van polarisatie.

Conclusie

De discussie over racisme in Nederland is in de afgelopen jaren steeds heftiger geworden. Jort Kelder, als gespreksleider van het racismedebestuur van de NPO, staat in het middelpunt van het debat. De reacties van activisten en andere groepen tonen aan dat de maatschappelijke polarisatie toeneemt. De discussie over racisme is geen simpel onderwerp, maar een onderwerp dat gevoelig is en niet makkelijk te bespreiden is. De discussie over racismedebestrijding moet gericht zijn op het oplossen van problemen, en niet op het opwekken van polarisatie.

Bronnen

  1. Kom in verzet tegen de cancel cultuur
  2. Tervetulokaan
  3. Seksi-Treffit.fi
  4. Opmerking Jort Kelder toont hoe ingeburgerd racisme is
  5. Jort Kelder toont ingeburgerd racisme
  6. Seksitreffit-fi.fi
  7. Ook Jort Kelder mag zijn werk niet verliezen door zijn kleur
  8. NPO laat Kelder racismedebestuur leiden, activisten en KOZP boos
  9. Flirtfair.fi
  10. Seksitreffit.fi
  11. Activisten willen niet dat Jort Kelder TV-debat over racisme leidt
  12. Kom in verzet tegen de cancel cultuur

Related Posts