Boordvoorziening voor woonboten: technische eisen en aanvraagprocedure

In de afgelopen jaren is de vraag naar een effectieve en duurzame riolering voor woonboten steeds belangrijker geworden. In het kader van de Subsidieregeling riolering woonboten 2018–2020 is er een wettelijke regeling opgesteld die de eisen stelt aan de boordvoorziening. Deze voorziening is van cruciaal belang voor de afvoer van afvalwater en de aansluiting op het openbare rioleringssysteem of een IBA (independent basin for afloat). In dit artikel worden de technische eisen, aanvraagprocedure en andere relevante informatie uitgebreid behandeld.

Technische eisen aan de boordvoorziening

De boordvoorziening is een systeem dat zorgt voor de inzameling en het transport van stedelijk afvalwater vanaf de woonboot naar het openbare riool of een IBA. De technische eisen zijn in de regeling opgenomen om te zorgen voor een duurzame werking van de voorziening. De boordvoorziening moet voldoen aan specifieke eisen, waaronder efficiëntie, effectiviteit en duurzaamheid.

Een van de belangrijkste onderdelen van de boordvoorziening is de walslang. Deze bestaat uit een flexibele slang die is voorzien van een verwarmingslint en isolatie. Bij een boordvoorziening waarin de IBA geïntegreerd zit, is in de meeste gevallen geen walslang nodig. De lengte van de walslang wordt bepaald door het verschil van de waterstanden op de locatie en de deining van het water. Er wordt een goede aansluiting gemaakt op het gemeentelijke riool. Wanneer gebruikmaakt wordt van een thermolint, is het raadzaam dit lint enkele centimeters door te laten lopen in de slang van de gemeente, zodat ook het verbindingspunt beschermd is tegen bevriezing.

De pompinstallatie is een ander belangrijk onderdeel van de boordvoorziening. Deze moet voldoen aan de eisen van de Nederlandse installatienorm NEN 3215. De pompinstallatie is geschikt voor toepassing conform NEN-EN 12050:2015, voor de afvoer van het toiletwater met fecaliën en voor de afvoer van het overige afvalwater. De pompinstallatie is voorzien van één centrifugaalpomp en een gas- en waterdicht kunststof ontvangstreservoir. Bovendien is de installatie voorzien van elektronische besturing met niveaumeting en alarmering en is geschikt voor een volledig automatische bedrijfsvoering. De pompinstallatie moet ook beschikken over een CE-certificering.

De wanddoorvoer is een ander onderdeel van de boordvoorziening. Dit is een doorvoer door een interne of externe scheepswand. De wanddoorvoer moet voldoen aan de technische eisen die in de regeling zijn opgenomen. De persleiding wordt via de wanddoorvoer naar de buitenkant van de woonboot gebracht. Deze wanddoorvoer bestaat uit een doorvoerbuis van RVS, ABS-kunststof of hiermee vergelijkbare materialen. Op die manier wordt voorkomen dat de afvoerslang in de wanddoorvoer gaat schuren en uiteindelijk (af)scheurt.

Aanvraagprocedure voor subsidie

Voor subsidieverlening komt alleen in aanmerking de aanschaf en installatie van een deugdelijke boordvoorziening die voldoet aan bepaalde eisen betreffende efficiëntie, effectiviteit en duurzaamheid. De aanvraagformulieren zijn te vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De aanvraag moet naast het aanvraagformulier ook afschriften van de factuur of facturen en een schouwrapport bevatten. Bij de aanvraag hoeft geen afschrift te worden gevoegd van de ontheffing, vergunning of daarmee gelijk te stellen verklaring als bedoeld in artikel 5, eerste lid. Als er een vermoeden bestaat dat een dergelijke verklaring niet aanwezig is, zal aan de aanvrager verzocht worden aannemelijk te maken dat deze verklaring er wel is, of zal aan de desbetreffende gemeente gevraagd worden de nodige informatie te verstrekken omtrent de ligplaats.

De aanvraag voor de subsidie, die tevens geldt als de aanvraag voor de subsidievaststelling, dient te geschieden na de aanschaf en installaties en na de uitvoering van de technische eisen. De subsidie is alleen toegankelijk voor de eigenaar van een woonboot. Een aanvraag moet dus door of namens de eigenaar worden ingediend. In het laatste geval kan een schriftelijke machtiging worden verlangd.

Belangrijke eisen aan de binnenriolering

De binnenriolering moet voldoen aan de Nederlandse installatienorm NEN 3215. De in dit artikel genoemde eisen gelden in aanvulling daarop. De eigenaar van de woonboot dient er zorg voor te dragen dat de binnenriolering juist wordt aangelegd en in stand wordt gehouden. De zorg voor de instandhouding van de binnenriolering strekt zich tot aan de walaansluiting (dit is tevens de grens met het gemeentelijke openbare riool). Het verdient aanbeveling alle leidingaansluitingen geluiddempend en flexibel uit te voeren. Tevens wordt aangeraden het leidingwerk van voldoende beugels te voorzien.

De binnenriolering moet voldoen aan de volgende eisen: - Alle lozingstoestellen worden middels PVC-leidingen of slangen onder vrij verval met een centraal (laag)gelegen punt in de woonboot verbonden en worden vloeistofdicht aangesloten op het ontvangstreservoir van de pompinstallatie. - Na aansluiting van de woonboot op de riolering worden de bestaande vuilwaterafvoerleidingen naar het oppervlaktewater afgedicht en niet meer gebruikt. - Één afvoerleiding mag beschikbaar worden gehouden als nood(overstort)afvoer.

Onderhoud en werking van de pompinstallatie

Om het functioneren van de boordvoorziening ook op lange termijn te kunnen waarborgen, is het nodig om zorgvuldig met de pompinstallatie en het leidingwerk om te gaan, en regelmatig onderhoud te (laten) verrichten. Wanneer de nalooptijd en de druk van de pomp eenmaal goed zijn afgesteld, kunt u vaak de pomp zelf onderhouden. Bij een groot aantal pompen is het mogelijk om zelf regelmatig de oliedruk en het ontvangstreservoir te controleren. Het ontvangstreservoir kan na enige tijd vet worden, waardoor de vlotter vast blijft zitten en geen signaal meer naar de schakelkast stuurt. Om dit te voorkomen dient het ontvangstreservoir regelmatig te worden schoongemaakt. U kunt het ontvangstreservoir zelf schoonmaken door warm water met soda via de dop in het reservoir of via het toilet in het ontvangstreservoir te gieten en dit vervolgens enige tijd te laten inwerken. Vergeet hierbij niet de pompinstallatie van de stroom af te halen. U kunt het onderhoud van de pompinstallatie ook uit laten voeren door de installateur. De meeste installateurs bieden onderhoudscontracten aan, waarbij u tevens dag en nacht geholpen wordt in geval van een storing.

Conclusie

De boordvoorziening is van groot belang voor de afvoer van afvalwater vanaf woonboten naar het openbare rioleringssysteem of een IBA. De technische eisen zijn in de regeling opgenomen om te zorgen voor een duurzame werking van de voorziening. De aanvraagprocedure voor subsidie is duidelijk geregeld en de binnenriolering moet voldoen aan de Nederlandse installatienorm NEN 3215. Het onderhoud van de pompinstallatie is belangrijk om de werking van de boordvoorziening op lange termijn te waarborgen.

Bronnen

  1. Rijkswaterstaat
  2. Subsidieregeling riolering woonboten 2018–2020
  3. Boordvoorziening
  4. Riolering woonboten
  5. Boordvoorziening
  6. Wet op de waterkwaliteit

Related Posts