Kelder 2008: Ruimtelijke uitstraling en toepassing in de bouw
De bouw en het ontwerp van kelders vormen een belangrijk onderdeel van de ruimtelijke oplossingen in woningen, vooral in het buitengebied. In het bestemmingsplan Buitengebied 2009, vastgesteld door de raad op 12 januari 2010, worden specifieke regels gegeven over de bepaling van een kelder, de berekening van de inhoud en de toepassing van bouwvoorschriften. Deze informatie is van cruciaal belang voor bouwers, architecten en particulieren die een kelder willen aanleggen of heroverwegen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van kelders, zoals ruimtelijke uitstraling, afmetingen, isolatie en toepassing in de bouw, behandeld, gebaseerd op de bronnen.
Begripsbepaling en ruimtelijke uitstraling van een kelder
In het bestemmingsplan Buitengebied 2009 wordt de begripsbepaling van een kelder als volgt omschreven: "een gedeelte van een gebouw, dat aan de bovenzijde wordt afgedekt door de begane grondvloer van datzelfde gebouw." Dit betekent dat een kelder onderdeel is van het gebouw en dat de begane grondvloer deze ruimte afsluit. Het is belangrijk om te begrijpen dat een kelder niet automatisch wordt meegerekend bij de inhoud van een gebouw, mits deze onder de woning is gelegen en van buiten niet toegankelijk is.
De ruimtelijke uitstraling van een kelder wordt bepaald door de positie en het ontwerp van het gebouw. Bijvoorbeeld, indien een kelder van buitenaf toegankelijk is, dan moet deze worden meegerekend bij de inhoud van het gebouw. Dit geldt ook voor kelders onder bijgebouwen. De bepalingen zijn dus gericht op het verduurzamen van de bouw en het voorkomen van ongeoorloofde uitbreidingen.
Afmetingen en berekening van de inhoud
Volgens het bestemmingsplan Buitengebied 2009 is de inhoud van het hoofdgebouw maximaal 750 m³, exclusief de inhoud van kelders als deze onder een gebouw zijn gelegen en van buiten niet toegankelijk zijn. Voor kleinere woningen of bij aanduiding van het maximumvolume mag de inhoud van het hoofdgebouw niet groter zijn dan op de plankaart is aangegeven. Dit betekent dat de afmetingen van de kelder en het hoofdgebouw nauwkeurig moeten worden bepaald om aan de regels te voldoen.
Bij de berekening van de inhoud van een bouwwerk wordt rekening gehouden met de bovenzijde van de begane grondvloer, de buitenzijde van de gevels en het hart van de scheidingsmuren, evenals de buitenzijde van daken en dakkapellen. Dit is van toepassing op zowel woningen als andere gebouwen. De kelder wordt meegerekend als er sprake is van een ruimtelijke uitstraling en de kelder van buiten toegankelijk is.
Toepassing in de bouw: isolatie en ventilatie
Bij het aanleggen van een kelder is het belangrijk om rekening te houden met isolatie en ventilatie, vooral wanneer de kelder als bewoonbare ruimte wordt gebruikt. In de bronnen is te zien dat er sprake is van verschillende manieren om een kelder te isoleren. Bijvoorbeeld, bij een beton gegoten kelder kan gips worden gebruikt om de vloer en muren af te werken, maar er zijn ook alternatieven zoals Gyproc. De keuze voor de afwerking hangt af van de functie van de kelder.
Ventilatie is eveneens van cruciaal belang, vooral bij kelders die in de toekomst kunnen worden omgevormd tot kantoorruimtes of praktijkruimtes. Hierbij moet worden gekeken naar de luchtcirculatie en de temperatuur. In sommige gevallen wordt een ontvochtiger gebruikt om de luchtvochtigheid te beheersen, vooral bij kelders met een hoge vochtigheid. In bron [5] wordt aangegeven dat de luchtvochtigheid in een kelder kan variëren tussen 50% in de winter en 85% in de zomer. Dit is normaal, mits er geen problemen zijn met condensatie.
Kelder isoleren of niet: wat is belangrijk?
De vraag of een kelder geïsoleerd moet worden, hangt af van de toepassing en de wensen van de gebruiker. In bron [13] wordt aangegeven dat een kelder in het algemeen een constante temperatuur heeft van ongeveer 15°C, wat het ideale klimaat kan zijn voor een praktijkruimte. Het is echter belangrijk dat de kelder comfortabel warm is, ten minste 20°C, en dat er geen condensatie is. In sommige gevallen wordt aangeraden om een kelder te isoleren, zelfs als deze niet direct als bewoonbare ruimte wordt gebruikt. Dit is vooral van toepassing bij kelders die in de toekomst kunnen worden omgevormd.
Kelder waterdicht maken: materialen en technieken
Het waterdicht maken van een kelder is een cruciaal onderdeel van de bouw. In bron [10] wordt aangegeven dat er verschillende materialen beschikbaar zijn, zoals kelderbezetting en epoxy. Kelderbezetting wordt aangeraden voor muren met beton- en cementblokken, terwijl epoxy geschikt is voor bakstenen, gecementeerde muren, keldervloeren en geschilderde muren. Voor een kelder met een hoge vochtigheid is het belangrijk om de juiste materialen te kiezen, zodat de kelder langdurig waterdicht blijft.
In bron [4] wordt gesproken over het gebruik van leemblokken, die een ecologisch alternatief kunnen zijn voor de bouw van een kelder. Dit materiaal is echter niet eenvoudig in te zetten, omdat het niet zo snel te graven is als zandgrond. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de afvoer van het materiaal, aangezien het lastig kan zijn om leemblokken in de tuin te storten.
Kelder als bewoonbare ruimte: wat moet je weten?
Bij het overwegen van een kelder als bewoonbare ruimte zijn er verschillende factoren die je moet overwegen. In bron [11] wordt aangegeven dat de inhoud van de kelder in het geval van isolatie en ventilatie als bewoonbare oppervlakte wordt beschouwd. Dit kan leiden tot een stijging van de KI (kubieke meter inhoud), wat weer invloed heeft op de bouwvoorschriften. Het is daarom belangrijk om te controleren of de kelder in het geval van isolatie en ventilatie als bewoonbare ruimte wordt beschouwd.
De kelder moet voldoen aan de eisen voor een bewoonbare ruimte, zoals de luchtcirculatie, het licht en de toegankelijkheid. Bovendien moet de temperatuur in de kelder minstens 20°C zijn, zodat het comfortabel is om te wonen. Als de kelder niet voldoet aan deze eisen, dan is het mogelijk dat het niet als bewoonbare ruimte kan worden aangemerkt.
Conclusie
De bouw van een kelder vereist aandacht voor verschillende aspecten, waaronder ruimtelijke uitstraling, afmetingen, isolatie, ventilatie en waterdichting. In het bestemmingsplan Buitengebied 2009 worden specifieke regels gegeven over de bepaling van een kelder, de berekening van de inhoud en de toepassing van bouwvoorschriften. Deze regels zijn van toepassing op zowel woningen als andere gebouwen. Het is belangrijk om rekening te houden met de toepassing van de kelder, of deze nu als opslag, praktijkruimte of bewoonbare ruimte wordt gebruikt. Door deze regels te volgen, kan men ervoor zorgen dat de kelder aan de eisen voldoet en langdurig gebruik kan worden gemaakt.
Bronnen
- Beleidsregel kelders bij woningen in het buitengebied
- Reservoir Beats - De Kelder, Amersfoort
- Citations - Chris Evelo, Alexander R Pico, Bruce Conklin, enz.
- Kelderhoogte - hoe hoog nemen jullie?
- Kelder met 88 % vochtigheid
- De Kelder invites
- Quote boos op oud-hoofdredacteur Kelder
- Kelder isoleren of niet: hoe zit het nu?
- Terug in de tijd met Gerry Kelder
- Kelder waterdicht maken
- Vanaf wanneer spreken we van bewoonbare oppervlakte?
- Minimaal Kabaal - De Kelder, Amersfoort
- Kelder als praktijkruimte
Related Posts
-
Kelder als natuurlijke airco: voordelen, uitdagingen en oplossingen
-
Kelder als extra ruimte: gebruik, inrichting en voordelen
-
Kelderwaterdichting en vochtbeheersing: technieken, materialen en praktische tips
-
Kelderopslag en garagehuren: Een overzicht van beschikbare opties in Rotterdam en Den Haag
-
Kelder bouwen onder een garage: een overzicht van kosten, technieken en adviezen
-
Kelderopslag en -isolatie: Wat moet je weten?
-
Kelder bouwen met een stevige fundering: Adviezen en technieken
-
De functie en toepassing van een kelder in het interieurontwerp