Breedte HWA-riolering: Technische specificaties en toepassing

De breedte van een HWA-riolering is een essentieel onderdeel van het ontwerp en de werking van een afvoersysteem, met name bij het afvoeren van regenwater via platte daken. In dit artikel worden de technische specificaties, toepassingsgebieden en de invloed van de breedte van HWA-rioleringen besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Technische specificaties van HWA-rioleringen

In de bronnen wordt aangegeven dat HWA-rioleringen, ook wel bekend als hemelwaterafvoeren, in verschillende maten en vormen beschikbaar zijn. De breedte van de riolering is hierbij van belang voor de juiste afvoer van het water en het vermijden van verstoppingen. De meest voorkomende maten van HWA-rioleringen zijn:

  • 60×80 mm: Deze maat wordt vaak gebruikt voor kleine platte daken. De breedte van 80 mm en de hoogte van 60 mm zorgen voor een goed afvoerproces en zijn geschikt voor afvoeren van minder water.
  • 60×100 mm: Voor grotere platte daken is deze maat geschikt. De breedte van 100 mm en de hoogte van 60 mm maken het mogelijk om een groter volume water af te voeren.
  • 60×80 mm 90 graden: Deze vorm wordt vaak gebruikt bij zijuitlopen, waarbij de riolering schuin naar beneden loopt. De breedte van 80 mm en de hoogte van 60 mm zijn hierbij van toepassing.

De breedte van de HWA-riolering bepaalt ook de juiste maat van de buis en de afvoer. In bron 1 wordt aangegeven dat de maat van de HWA-riolering in het voordeel van de juiste afvoer is, en dat de afmetingen van de riolering van invloed zijn op de capaciteit van het systeem.

Invloed van de breedte op de afvoer

De breedte van de HWA-riolering is van invloed op de hoeveelheid water die per seconde kan worden afgevoerd. Bij een bredere riolering is de capaciteit groter, wat leidt tot een efficiënter afvoersysteem. In bron 6 wordt uitgelegd dat de diameter van de regenpijp van invloed is op de hoeveelheid water die kan worden afgevoerd, en dat een grotere maat verstandig is om rekening te houden met de intensieve regenval van de afgelopen jaren.

In bron 3 wordt aangegeven dat de diameter van de riolering bepaald wordt door de hoeveelheid water die erop geloosd wordt. Een afvoer van een wastafel heeft bijvoorbeeld een kleinere diameter dan een toilet. Voor de aansluiting van een wasbak wordt een diameter van 50 mm gebruikt, voor het aansluiten van een wc 110 mm. Wanneer er meerdere afvoerpunten samenkomen is er een grotere diameter pvc buis nodig doordat de benodigde af te voeren capaciteit groter wordt.

Toepassing van HWA-rioleringen

HWA-rioleringen worden gebruikt bij het afvoeren van regenwater van platte daken. Deze rioleringen zijn een essentieel onderdeel van het afvoersysteem en worden vaak aangesloten op buizen van pvc of van metaal. In bron 5 wordt uitgelegd dat zijuitlopen en vergaarbakken vaak aangesloten op buizen van pvc of van metaal (meestal verzinkt staal, zink, koper, vroeger ook gietijzer). De keuze van de maat van de riolering is hierbij van invloed op de juiste afvoer en het vermijden van verstoppingen.

In bron 1 wordt aangegeven dat de HWA-vergaarbak, halfrond geschikt is voor het afvoeren van regenwater van het platte dak. De vergaarbak om je hemelwater op te vangen is 14 cm breed en 14,5 cm hoog. Aan de achterzijde van de vergaarbak is een uitsparing van 6 cm hoog en 10 cm breedte. Zo behoudt je voldoende opslagcapaciteit in de vergaarbak zelf.

Aanbevelingen voor het kiezen van de breedte van HWA-rioleringen

Bij het kiezen van de breedte van de HWA-rioleringen is het belangrijk om rekening te houden met het type plat dak, de afmetingen van het dak, en de verwachte hoeveelheid regenwater. In bron 6 wordt aangegeven dat de diameter van de regenpijp meestal 60, 70, 80 of 100 mm is, en dat deze maat afhankelijk is van de verwachte hoeveelheid water die afgevoerd moet worden. Vaak wordt 80 of 100 mm toegepast. Gezien de meer intense regenval van de laatste jaren is het verstandig een grote maat te kiezen, die wel bij de rest van het HWA-net moet passen.

In bron 4 wordt aangegeven dat de hydraulische dimensioneringsuitgangspunten (Bui10 +10% voor HWA, maximaal 50% buisvulling DWA) belangrijk zijn bij het bepalen van de juiste maat van de riolering. De capaciteit van het systeem moet voldoen aan een bepaalde ontwerpcapaciteit, en de maat van de riolering moet hierop afgestemd zijn.

Conclusie

De breedte van HWA-rioleringen is van belang voor de juiste afvoer van het water en het vermijden van verstoppingen. De meest voorkomende maten zijn 60×80 mm, 60×100 mm en 60×80 mm 90 graden. De breedte van de riolering bepaalt ook de juiste maat van de buis en de afvoer. Bij het kiezen van de breedte van de HWA-rioleringen is het belangrijk om rekening te houden met het type plat dak, de afmetingen van het dak, en de verwachte hoeveelheid regenwater. De juiste maat van de riolering zorgt voor een efficiënter afvoersysteem en helpt bij het voorkomen van verstoppingen.

Bronnen

  1. Leidingshop
  2. Budgetdak
  3. Wildkamp
  4. Dyka
  5. Witway
  6. Joost de Vree
  7. EPDM24

Related Posts