Kelderrenovatie: Hoe je een vochtige kelder omvormt tot een nuttige ruimte

Een kelder is vaak een ondergegrondse ruimte die als bergingsplaats wordt gebruikt, maar ook als leefruimte kan dienen. Hoewel kelders vaak vochtproblemen kunnen hebben, is het mogelijk om ze te veranderen in een nuttige ruimte met de juiste aanpak. In dit artikel bespreiden we de belangrijkste stappen en technieken om een vochtige kelder droog te maken en er een bruikbare ruimte van te maken. De informatie is gebaseerd op de bronnen die zijn opgehaald via een zoekopdracht op "kelder 95".

Probleem en oorzaak van vocht in kelders

Een vochtige kelder is een veelvoorkomend probleem, vooral bij oudere woningen. Grondwater kan zich uitbreiden en ondergrondse druk veroorzaken op de kelderconstructie. Het water kan zich door de gemetselde muren en poreuze vloer naar binnen sijpelen. Dit kan leiden tot schimmelvorming, een muffe geur en zelfs schade aan de constructie van de woning. Het is belangrijk om het probleem snel op te lossen, zodat de kelder veilig en gezond kan worden gebruikt.

Wat is het verschil tussen bewoonbare oppervlakte en bergingsruimte?

Een veelvoorkomend punt van discussie is het moment waarop een kelder als bewoonbare oppervlakte wordt beschouwd. Volgens bron [1] wordt een kelder pas als bewoonbare oppervlakte beschouwd wanneer deze geïsoleerd en geventileerd wordt. Dit kan leiden tot een stijging van de energieprestatie (KI), wat belangrijk is bij het plannen van een nieuwbouw. Het is daarom belangrijk om de isolatie en ventilatie van de kelder goed te beoordelen, vooral als er in de toekomst een kantoorruimte of andere bewoonbare ruimte wordt gepland.

Hoe los je vochtproblemen op?

1. Bepaal de oorzaak van het vocht

Voordat je het probleem kunt oplossen, is het belangrijk om te weten of er vocht is en waar het zich bevindt. In een kelder kan het via verschillende plekken binnenkomen: langs scheuren en barsten in de muren of de vloer, langs verankerde leidingen, langs ramen, enz. Controleer daarom eerst goed de muren en vloer en de zwakkere punten zoals de aansluiting tussen je muren en vloer, en langs de randen van een raam. Vertrouw op je ogen en neus, zo zijn witte of zwarte schimmel, afbladderende verf, bruine vlekken, een muffe geur, enz. tekenen aan de wand. Vind je meerdere symptomen terug, dan kijk je best nog wat verder om de hoofdoorzaak te detecteren. Schakel hiervoor gerust hulp in.

2. Pak de oorzaken van het probleem aan

Heb je de boosdoener gespot? Dan kun je het, als het geen structureel probleem is, zelf oplossen. De aard van het probleem en de locatie waar het zich bevindt, zal bepalen welke producten je nodig hebt. We zetten ze in chronologische volgorde voor je op een rij.

Dicht eerst de lekken in de kelderconstructie

Een kelder is uiterst gevoelig voor vochtproblemen zoals condensatie, insijpelend grondwater, schimmelvorming. Zowel de muren als de vloer van de kelder kunnen vochtig aanvoelen en zo aanleiding geven tot schimmelvorming en een onaangename geur. Op langere termijn kan zelfs de constructie verzwakken en kan het vocht opstijgen naar de ruimtes boven de kelder. Wil je grote problemen voorkomen? Inspecteer dan van tijd tot tijd je keldermuren en herstel deze waar nodig. Pak scheuren en barsten meteen aan, want via die weg kan vocht gemakkelijk naar binnen dringen.

Keldermuren waterdicht maken met een coating

Een veelgebruikte methode om de kelder waterdicht te maken is het aanbrengen van een coating. Er zijn verschillende producten beschikbaar, waaronder de Aquaplan Kelder-Epoxy. Dit is een 2-componenten coating die geschikt is voor het beschermen van muren tegen grondwater. De coating is zeer geschikt voor het overlagen met tegels en kan worden gebruikt op binnen- en buitenmetselwerken. Het is belangrijk dat de muren na de voorbehandeling worden schoongespoeld met water en dat ze handdroog zijn voordat de coating wordt aangebracht.

Isolatie en ventilatie

Isolatie en ventilatie zijn essentieel om een kelder droog en comfortabel te houden. Een betonkelder is gevoelig voor vochtproblemen, en daarom is het belangrijk om de kelder goed te isoleren en te ventileren. De minimale plafondhoogte voor een bewoonbare ruimte is in Nederland minstens 2,60 meter. Dit zorgt voor een comfortabele ruimte en voorkomt dat het vocht zich ophoopt.

De rol van luchtontvochtigers

Een andere manier om vocht in de kelder te bestrijden is het gebruik van een luchtontvochtiger. Deze apparaten kunnen helpen om de luchtvochtigheid te reguleren en zo schimmelvorming te voorkomen. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, waaronder de Wood’s DSC95P, die speciaal is ontworpen voor kelders, kruipruimtes en opslagruimtes. Deze ontvochtiger is zeer effectief en kan worden gebruikt om de lucht in een grote open ruimte of via een luchtkanaal naar specifieke delen van het huis te transporteren.

Kelder isoleren of niet?

De vraag of een kelder geïsoleerd moet worden, hangt af van het gebruik. Als de kelder wordt gebruikt als bergingsruimte, is isolatie mogelijk niet nodig. Maar als de kelder wordt gebruikt als een bewoonbare ruimte, zoals een kantoor of hobbyruimte, is isolatie en ventilatie essentieel. In bron [7] wordt uitgelegd dat een kelder niet automatisch geïsoleerd moet worden, maar dat het belangrijk is om het leefklimaat te laten overeenkomen met andere verdiepingen. Dit kan worden bereikt door de kelder goed te isoleren en te ventileren.

Conclusie

Een vochtige kelder is geen onoverkomelijk probleem, mits je de juiste stappen en technieken toepast. Door eerst de oorzaak van het vocht te bepalen, de lekken te herstellen, de kelder te isoleren en te ventileren, en eventueel een luchtontvochtiger te gebruiken, kun je een vochtige kelder omvormen tot een nuttige ruimte. Het is belangrijk om zowel de technische aspecten als het gebruik van de kelder goed in de gaten te houden om zo een veilige en gezonde ruimte te creëren.

Bronnen

  1. Bouwinfo - Bewoonbare oppervlakte
  2. Loopgroep De Zandstuve - Resultaat 1-3-2020
  3. Lekkers.nl - Kersenvlaai
  4. Bouwinfo - Vochtbestrijding
  5. Bouwinfo - Kelderhoogte
  6. Maison Kelder - Taarten
  7. Bouwinfo - Kelder isoleren
  8. Aquaplan - Kelder epoxy
  9. Bouwinfo - Vocht in kelders
  10. Bouwinfo - Natte kelder
  11. AirSain - Luchtontvochtigers
  12. Bouwinfo - Warmtepomp in de kelder
  13. Quality Hygiene - Luchtontvochtiger

Related Posts