Breuk in de riolering: wie is er verantwoordelijk?

De ontstaan van een breuk in de riolering kan een lastig en vervelend probleem zijn, zeker wanneer het gaat om het bepalen van de verantwoordelijkheid tussen de gemeente en de woningeigenaar. In veel gevallen ontstaan er discussies over waar het gemeentelijke gedeelte van de riolering eindigt en het particuliere gedeelte begint. Dit is belangrijk, omdat het bepaalt wie verantwoordelijk is voor het onderhouden, repareren en oplossen van problemen met het rioleringssysteem. In dit artikel zullen we het gedetailleerde verloop van een breuk in de riolering bespreken, de verantwoordelijkheden in kaart brengen, en de rol van de gemeente en de woningeigenaar uitleggen.

Wat is een breuk in de riolering?

Een breuk in de riolering betekent dat er een scheuring, knik of loskomen van een rioleringssysteem is. Dit kan ontstaan door verschillende factoren, zoals verkeerd gebruik van het riool, trillingen, verzakkingen van de grond, of door slijtage van de leidingen. Een breuk kan leiden tot verstoppingen, lekkages, stankoverlast en zelfs schade aan de woning. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van een breuk snel te kunnen identificeren.

De bron [3] noemt een voorbeeld waarin een woningeigenaar een hemelwaterafvoersysteem heeft dat is aangesloten op het gemeentelijke riool. In 2022 en 2023 is er meerdere keren wateroverlast geweest, met aanzienlijke schade tot gevolg. Na inspectie bleek dat de leiding vlak voor de erfgrens, in het perceel van de woningeigenaar, was ‘gebroken’, doordat een pijp uit een zogenaamde ‘verbindingsmof’ was getrokken. Hierdoor zijn er wortels in de leiding gegroeid en is er een verstopping veroorzaakt. Dit bleek de oorzaak van de wateroverlast.

Waar ligt de grens tussen het gemeentelijke en het particuliere gedeelte van de riolering?

Een van de belangrijkste vragen bij een breuk in de riolering is: waar ligt de grens tussen het gemeentelijke en het particuliere gedeelte van de riolering? Dit is van belang, omdat het bepaalt wie verantwoordelijk is voor het oplossen van het probleem.

Volgens de bron [3], is de grens tussen het gemeentelijke en het particuliere gedeelte van het riool in het grondgebied van deze gemeente gevormd door de erfgrens. In het geval van de hierboven genoemde zaak was de verbindingsmof gelegen vlak vóór de erfgrens, in het perceel van de woningeigenaar. Hierdoor is de breuk ontstaan in het deel van de riolleiding waarvan de woningeigenaar eigenaar is. De gemeente heeft geen aanspraak op deze delen van het riool, omdat het niet tot het gemeentelijke deel behoorde.

De bron [4] legt uit dat de woningbezitter verantwoordelijk is voor zijn riolering tot aan de erfgrens. Dit betekent dat het gedeelte van de riolering dat zich op het perceel van de woningbezitter bevindt, onderdeel is van het particuliere gedeelte. De gemeente is verantwoordelijk voor het openbare gedeelte van het rioleringssysteem.

Wie is verantwoordelijk voor een breuk in de riolering?

De verantwoordelijkheid voor een breuk in de riolering hangt af van het gedeelte waarin de breuk zich bevindt. Als de breuk zich in het gemeentelijke gedeelte van de riolering bevindt, is de gemeente verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem. Als de breuk zich in het particuliere gedeelte van de riolering bevindt, is de woningeigenaar verantwoordelijk.

De bron [5] legt uit dat de gemeente in de meeste gevallen de verantwoordelijkheid draagt voor problemen in het gemeentelijke gedeelte van de riolering. Hier kan een uitzondering op gemaakt worden als de oorzaak onjuist gebruik van het riool blijkt te zijn, want dan kunnen de kosten door de gemeente verhaald worden op de veroorzaker. Ook kan de gemeente in bepaalde gevallen zelf de grens bepalen tussen het gemeentelijke en het particuliere riool.

De bron [3] geeft aan dat de gemeente in dit geval niet aansprakelijk is voor de door de wateroverlast ontstane schade, omdat de breuk zich in het particuliere gedeelte van de riolering bevond. De vorderingen van de woningeigenaar zijn dan ook afgewezen.

Hoe herken je een breuk in de riolering?

Een breuk in de riolering kan zich manifesteren in verschillende vormen. Dit kan zijn: herhaalde verstoppingen, rioolstank, lekkages, of wateroverlast in de woning. De bron [1] legt uit dat een belangrijke test die u zelf kunt uitvoeren is bepalen of er meerdere onderdelen van het rioleringssysteem slecht functioneren. Stel dat het water in uw toilet niet goed wegloopt, check dan of via de keuken het water wel goed wegloopt. Lopen ze beide niet goed weg? Dan zit het probleem hetzij in de liggende leiding in de kruipruimte of is er een probleem bij de buitenriolering.

De bron [8] geeft aan dat een kapotte riolering kan worden herkend door het in kaart brengen van het rioleringssysteem. Dit kan worden gedaan via een rioolinspectie, waarbij een ervaren loodgieter of rioolexpert dit uitvoert met behulp van hightech rioolinspectiecamera. Hiermee wordt de staat van het leidingstelsel in kaart gebracht en kan de oorzaak van de problemen worden vastgesteld.

Wat moet je doen bij een breuk in de riolering?

Bij een breuk in de riolering is het belangrijk om snel actie te ondernemen. De bron [1] geeft aan dat u via de website riool-reparatie.nl gratis en vrijblijvend offertes kunt aanvragen voor het oplossen van uw rioolproblemen en/of kruipruimteproblemen door onder meer de volgende werkzaamheden:

  • laten repareren van uw kapotte riolering/afvoer
  • complete aanleg van een nieuwe riolering
  • zowel binnen- als buitenriolering
  • uit laten voeren van rioolcamera-inspecties
  • ontstoppen en doorspuiten riolering
  • leegzuigen en reinigen van kruipruimte
  • nieuwe zandlaag spuiten in kruipruimte
  • kruipruimte uitdiepen of ophogen
  • kruipruimte creëeren
  • kruipruimte isoleren met isolatieschelpen of isolatiechips
  • drainage aanleggen
  • vochtbestrijding & ongediertebestrijding
  • advies & inspectie

De bron [4] geeft aan dat de woningeigenaar verantwoordelijk is voor zijn riolering tot aan de erfgrens. Als er problemen zijn met het rioleringssysteem, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Als het probleem zich in het gemeentelijke gedeelte van de riolering bevindt, is de gemeente verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem. Als het probleem zich in het particuliere gedeelte van de riolering bevindt, is de woningeigenaar verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem.

Conclusie

Een breuk in de riolering kan een lastig en vervelend probleem zijn, zeker wanneer het gaat om het bepalen van de verantwoordelijkheid tussen de gemeente en de woningeigenaar. In veel gevallen ontstaan er discussies over waar het gemeentelijke gedeelte van de riolering eindigt en het particuliere gedeelte begint. Dit is belangrijk, omdat het bepaalt wie verantwoordelijk is voor het onderhouden, repareren en oplossen van problemen met het rioleringssysteem.

De grens tussen het gemeentelijke en het particuliere gedeelte van de riolering is in het grondgebied van deze gemeente gevormd door de erfgrens. De gemeente is verantwoordelijk voor het openbare gedeelte van het rioleringssysteem, terwijl de woningeigenaar verantwoordelijk is voor het particuliere gedeelte. De verantwoordelijkheid voor een breuk in de riolering hangt af van het gedeelte waarin de breuk zich bevindt.

Een breuk in de riolering kan worden herkend aan verschillende tekens, zoals herhaalde verstoppingen, rioolstank, lekkages, of wateroverlast in de woning. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen bij het ontdekken van problemen met het rioleringssysteem.

Bronnen

  1. www.riool-reparatie.nl
  2. www.encyclo.nl
  3. www.nysingh.nl
  4. www.purmerend.nl
  5. www.arsaequi.nl
  6. www.rekenen.nl
  7. www.omgevingsweb.nl
  8. www.deltaloodgieters.nl
  9. www.heumen.nl
  10. www.rioolprobleemkwijt.nl

Related Posts