Maison Kelder: een historische banketbakkerij met een unieke locatie
In de geschiedenis van de banketbakkerijen in Den Haag staat Maison Kelder in het zonnetje. De zaak werd in 1934 opgericht door Dick Kelder en ontwikkelde zich in de loop van de jaren tot een beroemde banketbakkerij, vooral door haar beroemde hazelnoottaart. De historie van deze banketbakkerij, inclusief de diverse vestigingen en de verantwoording van de beroemde taart, is terug te vinden in meerdere bronnen.
Historische ontwikkeling van Maison Kelder
De oorspronkelijke vestiging van Maison Kelder was in de Bankastraat, waar Dick Kelder in 1934 begon met het aanbieden van banket. Om zich te onderscheiden van zijn concurrenten maakte hij van zijn hazelnoottaart een specialiteit. In 1937 breidde hij zijn zaak uit met een tweede winkel in de Weissenbruchstraat, naast een eerder filiaal in Wassenaar aan de Rijksstraatweg.
Na de oorlog, in 1946, emigreerde Kelder naar Zuid-Afrika, waar hij zijn zaak overliet aan Wiggert Jonker, een ervaren banketbakker die in 1938 bij hem werkte. De hoofdvestiging van het bedrijf verhuisde naar de Weissenbruchstraat, en de hazelnoottaart bleef de specialiteit. Daarnaast werd de kokerij van maaltijden ook voortgezet.
In 1979 werd de zaak aan de Weissenbruchstraat ingrijpend verbouwd, en een deel van de tuinen van de diverse panden werd bij het bedrijf betrokken. De winkel schuif iets op de straat in, en het geheel vormt een werkelijk labyrint.
In 1980 nam Lucas Jonker, de zoon van Wiggert, de leiding over het bedrijf. Na enige tijd werd het bedrijfscomplex gerenoveerd en economischer ingericht. In 2000 vestigde de bakkerij zich in een nieuw complex aan de Junostraat 8 in de Binckhorst. Vanaf die tijd wordt het befaamde hazelnootgebak van Maison Kelder hier gebakken en ook verkocht, naast allerlei andere heerlijkheden in koek, chocolade, gebak en taart.
De beroemde hazelnoottaart
De hazelnoottaart van Maison Kelder is de beroemdste specialiteit van het bedrijf. Het recept is geheim, maar volgens het boek “Maison Kelder – het huis van de hazelnoot”, geschreven door Danny Verbaan, bestaat de taart uit drie krokante schijven, elk van 1 cm dik, met crème besmeerd. Enkel de aller-allerbeste hazelnoten (Turkse) worden gebruikt. Deze worden een uur lang geroosterd, daarna worden ze ontvliesd en machinaal gemalen.
De taart is beroemd geworden door het feit dat Dick Kelder deze als specialiteit introduceerde, en later door de uitbreiding van de zaak en het gebruik van de meest voortgangige machines. In 2009 werd het 75-jarig bestaan van Maison Kelder groots gevierd in het ADO-stadion.
Locatie en vestigingen van Maison Kelder
De oorspronkelijke vestiging van Maison Kelder was in de Bankastraat, maar in 1937 werd er een tweede winkel geopend in de Weissenbruchstraat. In 1951 werd er een derde zaak geopend aan de Arabislaan. In 2000 vestigde de bakkerij zich in een nieuw complex aan de Junostraat 8 in de Binckhorst.
In de jaren ’90 verhuisde de winkel aan de Rijsstraatweg in Wassenaar naar de Kerkstraat. In 2009 werd het 75-jarig bestaan gevierd in het ADO-stadion, en in 2010 werd het project ‘Cake’ gestart, dat erin bestond om het bedrijf te verkopen.
Samenvatting
Maison Kelder is een beroemde banketbakkerij in Den Haag, bekend om haar beroemde hazelnoottaart. De zaak begon in 1934 en breidde zich uit met meerdere vestigingen in de loop van de jaren. De taart is een unieke specialiteit, gemaakt met de aller-allerbeste hazelnoten. De historie van de banketbakkerij is terug te vinden in meerdere bronnen, waaronder het boek “Maison Kelder – het huis van de hazelnoot”, geschreven door Danny Verbaan.
Bronnen
- Banketbakkerij Maison Kelder – Junostraat
- Kelder met 88 % vochtigheid
- Vochtbestrijding in kelders
- Bewoonbare oppervlakte en kelderisolatie
- Kelderhoogte en ventilatie
- Waterdicht maken van kelders
- Kelder en vochtproblemen
- Maison Kelder en het hazelnootgebak
- Banketbakkerij Maison Kelder – Junostraat
- Maison Kelder Gebak
Related Posts
-
De opbouw en ontwikkeling van poppodium De Kelder in Amersfoort
-
Opmerkingen en betrokkenheid in de bouw: Waarom het belangrijk is om te weten
-
Opmerkingen in de bouw: Wat betekent het voor real estate en renovatie?
-
Jort Kelder en de opmerkingen over corona: Een analyse van discussies en impact
-
Jort Kelder en de impact van zijn openhartigheid op het maatschappelijke debat
-
Oplossingen voor vochtige kelders: technieken, kosten en voorkomen
-
Kelderkoekoek: functionaliteit, installatie en oplossingen voor duurzame ventilatie en lichtinval
-
Opleveren van een kelder: wat betekent het en wat zijn de voordelen?