Bewoonbare oppervlakte van een kelder: wat moet je weten?
In de bouw en woningmarkt is het begrip "bewoonbare oppervlakte" van groot belang, zowel voor bouwbedrijven als kopers en verkopers. Vooral bij kelders is het bepalen of deze meetellen als bewoonbare oppervlakte een kritiek punt. De criteria die hierbij van toepassing zijn, zijn geregeld in wetgeving, bouwvoorschriften en bouwregels. In dit artikel bespreiden we de spelregels voor kelders en souterrains, hoe de bewoonbare oppervlakte wordt bepaald, en de invloed op de waarde van een woning.
Wat is bewoonbare oppervlakte?
Bewoonbare oppervlakte verwijst naar de ruimtes binnen een woning die geschikt zijn voor het wonen, inclusief de benodigde voorwaarden zoals ventilatie, verwarming, afwerking, en voldoende hoogte. Voor een kelder of souterrain gelden echter specifieke regels. Een kelder telt pas mee als bewoonbare oppervlakte als deze aan bepaalde criteria voldoet. Dit geldt ook voor souterrains, die in sommige gevallen wel of niet meetellen, afhankelijk van de hoogte en het gebruik.
Spelregels voor kelders en souterrains
Er zijn verschillende spelregels die bepalen of een kelder of souterrain meetelt als bewoonbare oppervlakte. Hieronder staan de belangrijkste regels uitgelegd:
Spelregel 1: Bouwkundig geschikt zijn
Een kelder of souterrain moet bouwkundig geschikt zijn als woonoppervlakte. Dit houdt in dat de ruimte voldoende ventilatie moet hebben, verwarming moet hebben, en voldoende afwerking moet hebben om het als aangename woonruimte te kunnen gebruiken. Een koude onafgewerkte betonvloer en vocht maken het niet bouwkundig geschikt als woonoppervlakte. Ook als een kelder bijvoorbeeld bedoeld is als fietsenstalling of installatieruimte, dan gaat de term “woonoppervlakte” niet op.
Spelregel 2: Minimaal 2 meter hoogte
De ruimte moet minimaal 2 meter hoog zijn zonder dat je hiervoor moet hakken of breken. Als je in een bouwkundig geschikte kelder/souterrain bent, dan moet je met een meetapparaat minimaal 2 meter hoogte meten. Je meet dus op de aangebrakte afwerkvloer (tapijt, laminaat, o.i.d.) tot aan het plafond. Als de kelder niet voldoet aan deze minimale hoogte, dan telt deze niet mee als bewoonbare oppervlakte.
Spelregel 3: Daglichttoetreding en koekoek
Een kelder met een koekoek (een uitbouw die daglicht toevoegt) kan meetellen als woonruimte, maar alleen als de koekoek minstens 2 meter hoog is en een vloeroppervlakte van 4 m² heeft. Kleinere koekoeken tellen niet mee, net als vensterbanken. Echter, de eis van de aanwezigheid en grootte van daglichttoetreding geldt overigens wel bij zolders.
Spelregel 4: Tussen de balken kijken
Als een kelder of souterrain balken aan het plafond heeft, dan moet je de hoogte meten van de vloer tot aan de onderkant van de balken. De enige uitzondering die je hierop mag maken, is als de balken zóver uit elkaar staan, dat als je onder elke balk scheidingswandjes zou plaatsen, dat er dan fatsoenlijke kamers zouden ontstaan.
Spelregel 5: Woningen die enkel bestaan uit een te laag souterrain
Sommige woningen bestaan enkel uit een souterrain waar niet de minimale hoogte van 2 meter wordt gehaald (bijvoorbeeld in Amsterdam). Wanneer deze woning naar redelijkheid wel bewoonbaar is, dan mag de oppervlakte van deze souterrainwoning bij wijze van uitzondering wel meetellen als woonoppervlak. Maar let op: bestaat de woning niet geheel uit deze souterrain dan geldt deze gedoogregel niet.
Hoe wordt bewoonbare oppervlakte bepaald?
De berekening van de bewoonbare oppervlakte gebeurt op basis van de oppervlakte van de ruimtes die geschikt zijn voor het wonen. Bijvoorbeeld: een woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer, enz. Voor kelders gelden echter specifieke regels. Hieronder staan de belangrijkste criteria en voorbeelden van toepassing.
Voorbeeld van berekening
Stel, een kelder heeft een lengte van 5 meter en een breedte van 4 meter. De oppervlakte is dan 5m x 4m = 20 m². Als de kelder minimaal 2 meter hoog is en voldoet aan andere criteria, dan telt deze oppervlakte mee als woonoppervlakte.
Wat moet je letten bij het bepalen van de bewoonbare oppervlakte?
Bij het bepalen van de bewoonbare oppervlakte moet je rekening houden met de volgende factoren:
- Ruimtes die bestemd zijn voor bewoning: Alleen de ruimtes die de woonfunctie vervullen en voldoen aan bepaalde wettelijke eisen.
- Schuine wanden en dakkapellen: Deze moeten worden meegenomen in de berekening.
- Correctheid van de berekening: Controleer of de berekening correct is volgens de officiële bewoonbare oppervlakteberekening.
Kelder als bewoonbare ruimte: voorwaarden, isolatie en functionaliteit
Een kelder kan pas als bewoonbare ruimte worden beschouwd als deze voldoet aan de eisen van het bouwbesluit. Dit houdt in dat de kelder voldoende isolatie heeft, ventilatie heeft, en voldoende licht binnenkrijgt. Ook moet de kelder minimaal 2 meter hoog zijn. Een goed afgewerkte kelder kan bijvoorbeeld worden gebruikt als hobbyruimte, werkkamer of zelfs als een appartement. Hierbij is het belangrijk om te rekening houden met isolatie en vochtbestrijding.
Is een kelder geschikt als woonruimte?
Voor een kelder om geschikt te zijn als woonruimte, zijn er een aantal eisen die aan bod komen. Deze eisen zijn geregeld in de bouwvoorschriften en het bouwbesluit. Hieronder staan de belangrijkste eisen uitgelegd.
Bouwkundig geschikt zijn
Een kelder moet voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. Dit houdt in dat de kelder voldoende ventilatie moet hebben, verwarming moet hebben, en voldoende afwerking moet hebben om het als aangename woonruimte te kunnen gebruiken. Een koude onafgewerkte betonvloer en vocht maken het niet bouwkundig geschikt als woonoppervlakte.
Minimaal 2 meter hoogte
De kelder moet minstens 2 meter hoog zijn. Dit geldt ook voor souterrains. Als de kelder minder dan 2 meter hoog is, dan telt deze niet mee als bewoonbare oppervlakte. Als de kelder echter wel voldoet aan de minimale hoogte, dan kan deze wel als woonruimte worden aangemerkt.
Daglicht en ventilatie
Een kelder moet voldoende daglicht en ventilatie hebben. Dit is nodig om de luchtvochtigheid te beheersen en schimmels te voorkomen. Indien de kelder geen daglicht heeft, dan is het belangrijk dat er een goed ventilatiesysteem is opgesteld.
Invloed op de waarde van een woning
Een kelder die als bewoonbare oppervlakte wordt gerekend, kan de waarde van een woning aanzienlijk verhogen. Dit komt doordat een kelder die geschikt is voor het wonen, een extra ruimte biedt voor bewoning. Dit kan bijvoorbeeld een hobbyruimte, werkkamer of zelfs een appartement zijn. Ook kan een goed afgewerkte kelder in bepaalde gevallen meer opleveren dan een vierkante meter boven de grond, afhankelijk van de locatie en de afgewerkte kwaliteit.
Voorbeeld
Een donkere kelder in Amsterdam Centrum kan natuurlijk veel per vierkante meter kunnen opbrengen dan een vierkante meter normaal woonoppervlak in Almere. Het kan ook zijn dat iets wel in dezelfde straat ligt en een kelder/souterrain meer waard is dan een normale woonmeter bij de buurman. Denk aan een nieuwbouwwoning in Castricum met een souterrain die volledig conform de laatste eisen van het bouwbesluit en volgens de laatste moderne wensen van de moderne tijd is afgewerkt met dure details en het hoogst haalbare niveau van duurzaamheid. Die zal beter in waarde kunnen scoren dan een woning iets verderop gebouwd in de jaren 60 met beruchte Kwaaitaal vloeren (vloeren waarvan bekend is dat er betonrot in voor kan komen), een veel lager afwerkniveau en verduurzaming die achterloopt op de eisen van deze tijd.
Conclusie
De berekening van de bewoonbare oppervlakte van een kelder of souterrain is belangrijk voor de waarde van een woning. Een kelder telt pas mee als bewoonbare oppervlakte als deze voldoet aan de eisen van het bouwbesluit. Dit houdt in dat de kelder voldoende ventilatie moet hebben, verwarming moet hebben, en voldoende afwerking moet hebben om het als aangename woonruimte te kunnen gebruiken. Ook moet de kelder minimaal 2 meter hoog zijn. Een goed afgewerkte kelder kan bijvoorbeeld worden gebruikt als hobbyruimte, werkkamer of zelfs als een appartement. Hierbij is het belangrijk om te rekening houden met isolatie en vochtbestrijding.
Bronnen
- Bewoonbare oppervlakte berekenen
- Bouwinfo: kelder moet dicht
- Bouwinfo: kelder
- Vochtbestrijding kelders
- Lokale regelgeving
- Kelder meetellen als woonoppervlakte
- Prijsofferte kelder
- Bewoonbare oppervlakte bepalen
- Natte kelder oplossen
- Kelders meten volgens NEN 2580
- Gebruiksoppervlakte
- Gebruiksoppervlakte BBL
- Kelder isoleren of niet
- Wonen in kelders
Related Posts
-
De opbouw en ontwikkeling van poppodium De Kelder in Amersfoort
-
Opmerkingen en betrokkenheid in de bouw: Waarom het belangrijk is om te weten
-
Opmerkingen in de bouw: Wat betekent het voor real estate en renovatie?
-
Jort Kelder en de opmerkingen over corona: Een analyse van discussies en impact
-
Jort Kelder en de impact van zijn openhartigheid op het maatschappelijke debat
-
Oplossingen voor vochtige kelders: technieken, kosten en voorkomen
-
Kelderkoekoek: functionaliteit, installatie en oplossingen voor duurzame ventilatie en lichtinval
-
Opleveren van een kelder: wat betekent het en wat zijn de voordelen?