Kelder bouwen met systeembekisting: Technieken, materialen en praktische tips
Bouwen van een kelder is een complexe taak die zorgvuldig gepland en uitgevoerd moet worden. Met het gebruik van een systeembekisting is het mogelijk om kelders op maat te bouwen, met name op lastig bereikbare locaties. Dit artikel bevat gedetailleerde informatie over de technieken, materialen en praktische aanpakken die nodig zijn bij het bouwen van een kelder met een systeembekisting.
Kelder bouwen met systeembekisting
Een systeembekisting is een krachtig hulpmiddel voor het bouwen van kelders. Het systeembekistingssysteem dat door Rook Bouw wordt gebruikt, maakt het mogelijk om kelders op de gewenste locatie te bouwen. Dit systeem wordt vaak gebruikt bij het bouwen van zogeheten “in het werk” gestorte kelders en afzinkkelders. Hierbij wordt er rekening gehouden met de locatie, de omgeving en de behoeften van de klant.
Bij het bouwen van een kelder met een systeembekisting worden de volgende stappen gevolgd:
- Graven van de bouwgrond: De bouwgrond wordt afgegraven, waarna de keldervloer wordt aangelegd. Hierbij wordt een randbekisting geplaatst, en wordt de isolatie of een werkvloer aangebracht onder de vloer.
- Wapening aanbrengen: In de vloer wordt wapening aangebracht, waarna de vloer met beton wordt afgegoten.
- Systeembekisting opstellen: Na de vloer is gereed, wordt de systeembekisting opgesteld voor de wanden. Hierbij wordt de wandwapening aangebracht, en worden de wanden met beton afgegoten.
- Monitoren van de uitharding van het beton: De kwaliteit van het werk wordt gecontroleerd door de uitharding van het beton te monitoren en de juiste nabehandeling ervan te geven.
Daarnaast wordt er gezorgd voor een stabiele en droge bouwput. De grondwaterspiegel wordt tijdelijk verlaagd door het plaatsen van bronbemaling, en het grondwater wordt gecontroleerd afgevoerd. De bouwomgeving wordt gemonitord om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren.
Afzinkkelder: Een alternatief voor lastig bebouwbare locaties
Een afzinkkelder is een andere optie voor het bouwen van een kelder, met name in lastig bebouwbare locaties. Een afzinkkelder wordt op een unieke manier geplaatst, namelijk zonder eerst een bouwput te graven. Hierdoor is het mogelijk om een kelder te plaatsen dicht bij bestaande bebouwing of dicht bij bebouwing die op staal is gefundeerd. Ook kan een afzinkkelder strak langs een erfscheiding worden geplaatst zonder dat de hele tuin van de buren betrokken moet worden bij jouw bouwplannen.
Een afzinkkelder is vooral geschikt voor gebieden met een hoge grondwaterstand, omdat de grondwaterbemalingsperiode veel korter is. Het is dus een ideaal alternatief voor locaties waar de grondwaterstand hoog is. De afzinkkelder biedt de mogelijkheid om extra ruimte te verkrijgen op lastig bebouwbare locaties, zoals onder een bestaand gebouw.
Kelderisolatie en vochtbeheersing
Bij het bouwen van een kelder is het belangrijk om rekening te houden met de isolatie en het vochtbeheersing. Een kelder moet goed worden geïsoleerd, zodat de ruimte comfortabel en warm is. Bijvoorbeeld, in een kelder die gebruikt wordt als praktijkruimte of hobbyruimte, moet de temperatuur minstens 20°C zijn. De architect kan hierover een mening geven, maar het is belangrijk dat de isolatie correct wordt uitgevoerd.
Een kelder moet ook goed worden afgesloten om vocht te voorkomen. Dit kan worden gedaan door de muren en vloer met een coating te behandelen. Er zijn verschillende producten beschikbaar, zoals putzuna en epoxy, die geschikt zijn voor verschillende soorten muren. De keuze van het juiste product hangt af van de aard van de muren en de verwachtingen van de klant.
Kelderhoogte en ruimtegebruik
De hoogte van een kelder is belangrijk voor het gebruik van de ruimte. Voor een kelder die gebruikt wordt als opslag of werkruimte is een hoogte van 2,20 meter voldoende. Voor een kelder die gebruikt wordt als woonruimte, zoals een slaapkamer of hobbyruimte, is een minimumhoogte van 2,40 tot 2,60 meter aanbevolen. Dit is ook verplicht in Nederland voor bepaalde gebruiksfuncties.
De ruimte in de kelder kan op verschillende manieren worden gebruikt. Bijvoorbeeld, een kelder kan worden aangelegd als een speelkamer voor kinderen, een mancave, een wijnkelder, een werkruimte voor een bedrijf aan huis, een garage, een opbergruimte, een werkplaats of hobbyruimte, een fitnessruimte of een welnessruimte met zwembad, jacuzzi en sauna.
Bouwtechnische aspecten en kosten
Bij het bouwen van een kelder zijn er verschillende bouwtechnische aspecten aan te houden. Bijvoorbeeld, het gebruik van een tafelconstructie kan helpen bij de stabiliteit van het pand. Dit is belangrijk bij het bouwen van een kelder onder een bestaand gebouw. De tafelconstructie bestaat uit langsliggers en dwarsliggers van staal, die worden ingekast in de bestaande bouwmuren. Hierdoor wordt de draagkracht overgenomen van de oude houten palen.
De kosten van het bouwen van een kelder kunnen variëren, afhankelijk van de grootte en de locatie. Bijvoorbeeld, het verschil tussen een kelder van 2,20 meter en 2,50 meter is slechts 500 euro per 150 m² kelder. De kosten van het bouwen van een kelder kunnen dus variëren, afhankelijk van de keuze van de klant.
Conclusie
Het bouwen van een kelder is een complexe taak, maar met het juiste systeembekistingssysteem is het mogelijk om kelders op maat te bouwen. Het systeembekistingssysteem dat door Rook Bouw wordt gebruikt, maakt het mogelijk om kelders op de gewenste locatie te bouwen, met name op lastig bereikbare locaties. Bij het bouwen van een kelder is het belangrijk om rekening te houden met de isolatie en het vochtbeheersing. De hoogte van de kelder is ook belangrijk voor het gebruik van de ruimte. De bouwtechnische aspecten en kosten moeten ook worden overwogen bij het bouwen van een kelder.
Bronnen
- Rook Bouw - Kelderbouw voor de particulier
- Bouwinfo - Bewoonbare oppervlakte
- Stubeco - Bekisting en ondersteuning
- Bouwinfo - Kelder isoleren of niet
- Bouwinfo - Vochtbestrijding
- Bouwinfo - Kelder
- Bouwinfo - Kelder waterdicht
- Bouwinfo - Kelderhoogte
- Smitgroep - Kelderbouw
- Bouwinfo - Natte kelder
- Bouwinfo - Kelder met 88% vochtigheid
- Bouwinfo - Warmtepomp in de kelder
Related Posts
-
De opbouw en ontwikkeling van poppodium De Kelder in Amersfoort
-
Opmerkingen en betrokkenheid in de bouw: Waarom het belangrijk is om te weten
-
Opmerkingen in de bouw: Wat betekent het voor real estate en renovatie?
-
Jort Kelder en de opmerkingen over corona: Een analyse van discussies en impact
-
Jort Kelder en de impact van zijn openhartigheid op het maatschappelijke debat
-
Oplossingen voor vochtige kelders: technieken, kosten en voorkomen
-
Kelderkoekoek: functionaliteit, installatie en oplossingen voor duurzame ventilatie en lichtinval
-
Opleveren van een kelder: wat betekent het en wat zijn de voordelen?